4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kereskedelmi- és a katonai konfliktusok kéz a kézben járnak, aki ezt nem látja, az nem sokat tanult a történelemből. Az ausztrál stratégiai műhelyek sorra jönnek ki friss jelentéseikkel, amelyek felvázolják a közelgő amerikai-kínai katonai konfliktus keretrendszerét. Káncz Csaba jegyzete.

Érezve a világunkat szétfeszítő stratégiai horderejű problémákat, a francia elnök a gender kérdést rakta meg most hétvégén a biarritzi G7 csúcstalálkozó egyik kardinális témájának és arról előzetes jelentést is készíttetett. Mint emlékezetes, a Titanic katasztrófájakor a szalonzenekar egészen a hajó elsüllyedéséig játszotta a fülbemászó dallamokat. A lényeg, hogy az utazóközönség megőrizze a nyugalmát – és eltereljék a figyelmét a sorsát alapjaiban érintő fenyegetésről.

Kéz a kézben

Nos, több, mint 86 évvel azután, hogy Washingtonban aláírták a Smoot-Hawley Vámtörvényt, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, Trump és csapata múlt pénteken újabb löketet adott a deviza-háborúnak. Ez természetesen nagyban hozzájárul annak a világrendnek is a felrobbantásához, amelyet éppen Washington hozott létre a második világháború végén azzal a céllal, hogy megelőzze a múlt századi világégések megismétlődését. Márpedig a kereskedelmi és a katonai konfliktusok kéz a kézben járnak, aki ezt nem látja, az nem sokat tanult a történelemből.

Múlt szerdán Mark Esper amerikai védelmi miniszter szögezte le, hogy a Pentagonnak magas-intenzitású konfliktusra kell felkészülnie Kínával szemben. Esper kijelentése harmonikusan illeszkedik a 2017 decemberi amerikai Nemzetbiztonsági Stratégiába, amely szerint a kínai hadsereg „ki akarja szorítani az USÁ-t az indo-pacifikus térségből”. Trump személy szerint továbbra is a Peking-Moszkva tengely fellazítására törekszik és a múlt héten Oroszország visszavételére szólított fel a G7-ek csoportjába.

Árulkodó periféria

Jelenkori, fortyogó világunk egyik figyelemre méltó jelensége, hogy gyakran a periferikus front mindent elárul a kardinális front háttérben zajló és titokban tartandó állapotáról. Hazánk esetében Orbán és Putyin összefonódásának mélységét mindenki számára érthetővé tette a magyar miniszterelnök tavalyi művelete Macedóniában, amikor látványosan az orosz érdekeket képviselte – a magyar nemzeti érdek ellenében.

Káncz Csaba

Hasonlóan árulkodóak az intenzív ausztrál katonai mozgások az amerikai-kínai öszecsapás előkészületeiről. Az ausztrál stratégiai műhelyek sorra jönnek ki friss jelentéseikkel, amelyek felvázolják a közelgő katonai konfliktus keretrendszerét.

A Sydney Egyetem Amerikai Egyesült Államok Kutatóközpontja (USSC) augusztus 19-ei jelentésében büszkén értekezik arról, hogy Ausztráliának milyen kedvező geográfiai fekvése van egy indo-pacifikus háború esetén, hiszen elég közel lehet a hadszíntérhez, hogy logisztikailag támogassa a szövetségeseket, de elég távol, hogy a kínai hadsereg koncentrált támadást indítson ausztrál célpontok ellen. A jelentés kényelmesen „elfeledkezik” a kínai nukleáris interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) jelentőségéről.

Az ’Ausztralian Strategic Policy Institute’ (ASPI) friss jelentése Észak-Ausztrália sürgős militarizációjára szólít fel. Arról már múlt hónapban beszámoltunk, hogy Ausztrália titokban hadikikötőt tervez építeni az amerikai haditengerészet számára az észak-ausztrál Darwin városa mellett. Linda Reynolds ausztrál védelmi miniszter a napokban ki is jelentette, hogy csupán Észak-Ausztráliában 8 milliárd dollár értékű katonai infrastrukturális fejlesztést hajt végre a kormány, a „stratégiai szövetségesek” támogatására.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megerősítette a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 07:04
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni hétfőtől a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:41
Vége a jó világnak.
Makro / Külgazdaság Máris megvan a vámháború első áldozata? Mi lesz a pálinkákkal?
Buksza blog | 2024. június 14. 16:08
Az Európából Kínába szállított szeszesitaltermékek, például pálinkafélék, mondjuk a francia konyak lehet az első európai áldozata a kínai elektromos autókra kivetett európai uniós büntetővámra adott pekingi válasznak.
Makro / Külgazdaság Putyin Zaporizzsja és Herszon megyét is magának követeli
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 14:20
Aligha elfogadható ez Ukrajnának.
Makro / Külgazdaság Áprilisban csökkent az euróövezet külkereskedelmi többlete
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 13:25
Az előző havinál és a vártnál is jóval kisebb külkereskedelmi többlettel zárta áprilist az euróövezet az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken publikált első becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Áll a bál a Vörös-tengeren is, súlyosan megsebesült egy matróz
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 11:14
Húszi rakéták vettek célba több hajót is, egy súlyos sebesült is van.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is beismerte, hogy bajban van Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 10:44
"Két hölgy" miatt. Ha nem jön össze az új frakció, még messzebb kerül Brüsszel elfoglalása, márpedig a magyar miniszterelnök szerint sem áll jól a dolog.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a háború Kína és Brüsszel között?
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 09:46
Pekingben közölték, nem hagyják válasz nélkül az ellenséges lépést, megtorló intézkedések jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Kapott egy jó hírt Lázár János
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 08:31
A márciusi kiábrándító adatok után jelentősen javult egy fontos gazdasági mutató.
Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG