BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. augusztus 26. 09:31

A kereskedelmi- és a katonai konfliktusok kéz a kézben járnak, aki ezt nem látja, az nem sokat tanult a történelemből. Az ausztrál stratégiai műhelyek sorra jönnek ki friss jelentéseikkel, amelyek felvázolják a közelgő amerikai-kínai katonai konfliktus keretrendszerét. Káncz Csaba jegyzete.

Érezve a világunkat szétfeszítő stratégiai horderejű problémákat, a francia elnök a gender kérdést rakta meg most hétvégén a biarritzi G7 csúcstalálkozó egyik kardinális témájának és arról előzetes jelentést is készíttetett. Mint emlékezetes, a Titanic katasztrófájakor a szalonzenekar egészen a hajó elsüllyedéséig játszotta a fülbemászó dallamokat. A lényeg, hogy az utazóközönség megőrizze a nyugalmát – és eltereljék a figyelmét a sorsát alapjaiban érintő fenyegetésről.

Kéz a kézben

Nos, több, mint 86 évvel azután, hogy Washingtonban aláírták a Smoot-Hawley Vámtörvényt, amely világszerte elmélyítette a gazdasági depressziót, Trump és csapata múlt pénteken újabb löketet adott a deviza-háborúnak. Ez természetesen nagyban hozzájárul annak a világrendnek is a felrobbantásához, amelyet éppen Washington hozott létre a második világháború végén azzal a céllal, hogy megelőzze a múlt századi világégések megismétlődését. Márpedig a kereskedelmi és a katonai konfliktusok kéz a kézben járnak, aki ezt nem látja, az nem sokat tanult a történelemből.

Múlt szerdán Mark Esper amerikai védelmi miniszter szögezte le, hogy a Pentagonnak magas-intenzitású konfliktusra kell felkészülnie Kínával szemben. Esper kijelentése harmonikusan illeszkedik a 2017 decemberi amerikai Nemzetbiztonsági Stratégiába, amely szerint a kínai hadsereg „ki akarja szorítani az USÁ-t az indo-pacifikus térségből”. Trump személy szerint továbbra is a Peking-Moszkva tengely fellazítására törekszik és a múlt héten Oroszország visszavételére szólított fel a G7-ek csoportjába.

Árulkodó periféria

Jelenkori, fortyogó világunk egyik figyelemre méltó jelensége, hogy gyakran a periferikus front mindent elárul a kardinális front háttérben zajló és titokban tartandó állapotáról. Hazánk esetében Orbán és Putyin összefonódásának mélységét mindenki számára érthetővé tette a magyar miniszterelnök tavalyi művelete Macedóniában, amikor látványosan az orosz érdekeket képviselte – a magyar nemzeti érdek ellenében.

Káncz Csaba

Hasonlóan árulkodóak az intenzív ausztrál katonai mozgások az amerikai-kínai öszecsapás előkészületeiről. Az ausztrál stratégiai műhelyek sorra jönnek ki friss jelentéseikkel, amelyek felvázolják a közelgő katonai konfliktus keretrendszerét.

A Sydney Egyetem Amerikai Egyesült Államok Kutatóközpontja (USSC) augusztus 19-ei jelentésében büszkén értekezik arról, hogy Ausztráliának milyen kedvező geográfiai fekvése van egy indo-pacifikus háború esetén, hiszen elég közel lehet a hadszíntérhez, hogy logisztikailag támogassa a szövetségeseket, de elég távol, hogy a kínai hadsereg koncentrált támadást indítson ausztrál célpontok ellen. A jelentés kényelmesen „elfeledkezik” a kínai nukleáris interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM) jelentőségéről.

Az ’Ausztralian Strategic Policy Institute’ (ASPI) friss jelentése Észak-Ausztrália sürgős militarizációjára szólít fel. Arról már múlt hónapban beszámoltunk, hogy Ausztrália titokban hadikikötőt tervez építeni az amerikai haditengerészet számára az észak-ausztrál Darwin városa mellett. Linda Reynolds ausztrál védelmi miniszter a napokban ki is jelentette, hogy csupán Észak-Ausztráliában 8 milliárd dollár értékű katonai infrastrukturális fejlesztést hajt végre a kormány, a „stratégiai szövetségesek” támogatására.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nézők nélkül lelketlen ténfergés a foci
Wéber Balázs | 2020. augusztus 8. 13:18
Bár az európai futballélet néhány hónapja újraindult, a napokban pedig a nemzetközi kupák is folytatódnak, a kluboknak hiányzik a jegybevétel, drukkerek híján pedig nyoma sincs a régi meccshangulatnak.
Makro / Külgazdaság 9205 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki egy év alatt Brazíliában
MTI | 2020. augusztus 8. 12:45
Ez 34,5 százalékos növekedés a megelőző évihez képest, és új, 14 éves csúcsot jelent.
Makro / Külgazdaság Darabokra tört Kanada utolsó, még érintetlen selfjege
MTI | 2020. augusztus 8. 12:34
A jelenséget észlelő kutató szerint akkora a letört tábla, hogy ha sodródni kezd, semmi sem állíthatja meg.
Makro / Külgazdaság Nincs újabb halottunk, de azonosítottak 32 új koronavírus-fertőzöttet
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 8. 09:28
Megérkeztek a szombati adatok.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel 19,3 millió fertőzött, több mint 720 ezer áldozat, de egy kicsit fellélegezhet a Balkán
MTI | 2020. augusztus 8. 08:41
Továbbra is dühöng a világban a vírus, a nyugat-balkáni országokban viszont némileg visszafogottabb lett a terjedése.
Makro / Külgazdaság Olaszország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket
MTI | 2020. augusztus 8. 08:10
Szeptember 7-ig.
Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
hírlevél