4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

II. Erzsébet királynő trónbeszédével ma hivatalosan is megkezdődött az új brit parlament első törvényalkotási évadja. Erre egy héttel azután került sor, hogy a kormányfő, Boris Johnson által vezetett konzervatívok fölényes győzelmet arattak az előrehozott parlamenti választásokon. A kormány törvényalkotási és cselekvési programjának egyik sarkalatos pontja a Brexit végrehajtása.
Boris Johnson a parlament mai nyitányán. EPA/UK PARLIAMENTARY

II. Erzsébet királynő trónbeszédével ma hivatalosan is megkezdődött az új brit parlament első törvényalkotási évadja. Erre egy héttel azután került sor, hogy a kormányfő, Boris Johnson által vezetett konzervatívok fölényes győzelmet arattak az előrehozott parlamenti választásokon.

A királynő által felolvasott beszéd, amit valójában a miniszterek írtak, a kormány törvényalkotási és cselekvési programját tartalmazta.

Brexit január végén

A program egyik sarkalatos pontja a Brexit: a kabinet a jelenleg érvényes határnapon, 2020. január 31-én szeretné kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. Ennek érdekében már holnap megkezdik (illetve folytatják) az új kilépési egyezmény parlamenti vitáját, amelyet még  ősszel kötött a Johnson-kormány Brüsszellel. Ennek parlamenti elfogadása szükséges ahhoz, hogy az ország valóban távozhasson az EU-ból.

A BBC szerint a most ismertetett törvényjavaslatok közül hét érinti a Brexitet – ezek a kereskedelemre, a mezőgazdaságra, a halászatra, a bevándorlásra, a pénzügyi szolgáltatásokra és a nemzetközi jogra vonatkoznak.

Plusz 34 milliárd az egészségügyre

A törvényalkotási program másik fontos része a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) pénzügyi megerősítése. Ennek értelmében évi plusz 33,9 milliárd fontot fordítanak az NHS-re 2023/2024-ig. A kormány korábban azt is megígérte, hogy a kórházi szakápolói személyzet létszámát 50 ezerrel, a körzeti orvosok állományát hatezerrel növeli, és felépít negyven új kórházat.

A brit közszolgálati adó szerint az egészségügyi kiadások évi 3,4 százalékkal növekednek, sokkal nagyobb mértékben, mint növekedtek a korábbi, konzervatív-liberális kormánykoalíció, valamint azt követő Cameron- és May-kormányok idején. Ugyanakkor a mostani növekedési ráta elmarad a korábbi munkáspárti (Tony Blair és Gordon Brown által vezetett) kormányok idején regisztrált évi hat százalékos növekedési ütemtől.

Válogatnak a bevándorlókból

A királynő beszédéből kiderült az is, hogy a kormány – a korábban kiszivárgott terveknek megfelelően – ausztrál típusú, pontozásos bevándorlási rendszert kíván bevezetni 2021. január elsejétől. Ez megnehezítené az alacsonyan képzett külföldi munkaerő beáramlását az országba, gyors belépést biztosítana viszont az orvosoknak, ápolóknak és egyéb egészségügyi szakembereknek.

A kormány egyúttal új törvényekkel garantálná, hogy a legelvetemültebb bűnözők, köztük a terroristák tovább maradjanak börtönben. Emellett lépéseket tenne annak érdekében is, hogy az ország 2050-re nullára csökkentse a klímaváltozást okozó gázok kibocsátását.

Boldog szomszédok

A héten egyébként Budapesten tartott előadást  Boris Johnson egyik tanácsadója. Tim Montgomerie a többi között arról beszélt, hogy boldogtalan bérlőből boldog szomszéd lesz Nagy-Britannia az uniós kilépés után. Szerinte ennek ugyan lesznek átmeneti költségei, de még így is jól járnak majd.

A teljes cikket itt olvashatják.

De most csúnya populisták győztek vagy bátor szabadságharcosok? Tényleg hülyék a britek vagy csak mások nem bírják elfogadni a külön utas politikát? És miért lett ekkora sztár Boris Johnsonból? Tíz kérdés, tíz válasz a Brexitről videókommentárunkban:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
Makro / Külgazdaság Több mint 10 milliárd dollárral segítették már ki Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:55
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) rengeteg pénzt folyósított már.
Makro / Külgazdaság Amerikában is haldoklik a mozi, bajban a plázák főnökei
Mester Nándor | 2024. július 20. 09:59
Ütemesen zárnak be a filmszínházak az Egyesült Államokban is, óriási fejtörést okozva a bevásárlóközpontok üzemeltetőinek. Rengeteg nehezítő körülmény van az újrafelhasználás előtt.
Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG