TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
II. Erzsébet királynő trónbeszédével ma hivatalosan is megkezdődött az új brit parlament első törvényalkotási évadja. Erre egy héttel azután került sor, hogy a kormányfő, Boris Johnson által vezetett konzervatívok fölényes győzelmet arattak az előrehozott parlamenti választásokon. A kormány törvényalkotási és cselekvési programjának egyik sarkalatos pontja a Brexit végrehajtása.
Boris Johnson a parlament mai nyitányán. EPA/UK PARLIAMENTARY

II. Erzsébet királynő trónbeszédével ma hivatalosan is megkezdődött az új brit parlament első törvényalkotási évadja. Erre egy héttel azután került sor, hogy a kormányfő, Boris Johnson által vezetett konzervatívok fölényes győzelmet arattak az előrehozott parlamenti választásokon.

A királynő által felolvasott beszéd, amit valójában a miniszterek írtak, a kormány törvényalkotási és cselekvési programját tartalmazta.

Brexit január végén

A program egyik sarkalatos pontja a Brexit: a kabinet a jelenleg érvényes határnapon, 2020. január 31-én szeretné kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. Ennek érdekében már holnap megkezdik (illetve folytatják) az új kilépési egyezmény parlamenti vitáját, amelyet még  ősszel kötött a Johnson-kormány Brüsszellel. Ennek parlamenti elfogadása szükséges ahhoz, hogy az ország valóban távozhasson az EU-ból.

A BBC szerint a most ismertetett törvényjavaslatok közül hét érinti a Brexitet – ezek a kereskedelemre, a mezőgazdaságra, a halászatra, a bevándorlásra, a pénzügyi szolgáltatásokra és a nemzetközi jogra vonatkoznak.

Plusz 34 milliárd az egészségügyre

A törvényalkotási program másik fontos része a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) pénzügyi megerősítése. Ennek értelmében évi plusz 33,9 milliárd fontot fordítanak az NHS-re 2023/2024-ig. A kormány korábban azt is megígérte, hogy a kórházi szakápolói személyzet létszámát 50 ezerrel, a körzeti orvosok állományát hatezerrel növeli, és felépít negyven új kórházat.

A brit közszolgálati adó szerint az egészségügyi kiadások évi 3,4 százalékkal növekednek, sokkal nagyobb mértékben, mint növekedtek a korábbi, konzervatív-liberális kormánykoalíció, valamint azt követő Cameron- és May-kormányok idején. Ugyanakkor a mostani növekedési ráta elmarad a korábbi munkáspárti (Tony Blair és Gordon Brown által vezetett) kormányok idején regisztrált évi hat százalékos növekedési ütemtől.

Válogatnak a bevándorlókból

A királynő beszédéből kiderült az is, hogy a kormány – a korábban kiszivárgott terveknek megfelelően – ausztrál típusú, pontozásos bevándorlási rendszert kíván bevezetni 2021. január elsejétől. Ez megnehezítené az alacsonyan képzett külföldi munkaerő beáramlását az országba, gyors belépést biztosítana viszont az orvosoknak, ápolóknak és egyéb egészségügyi szakembereknek.

A kormány egyúttal új törvényekkel garantálná, hogy a legelvetemültebb bűnözők, köztük a terroristák tovább maradjanak börtönben. Emellett lépéseket tenne annak érdekében is, hogy az ország 2050-re nullára csökkentse a klímaváltozást okozó gázok kibocsátását.

Boldog szomszédok

A héten egyébként Budapesten tartott előadást  Boris Johnson egyik tanácsadója. Tim Montgomerie a többi között arról beszélt, hogy boldogtalan bérlőből boldog szomszéd lesz Nagy-Britannia az uniós kilépés után. Szerinte ennek ugyan lesznek átmeneti költségei, de még így is jól járnak majd.

A teljes cikket itt olvashatják.

De most csúnya populisták győztek vagy bátor szabadságharcosok? Tényleg hülyék a britek vagy csak mások nem bírják elfogadni a külön utas politikát? És miért lett ekkora sztár Boris Johnsonból? Tíz kérdés, tíz válasz a Brexitről videókommentárunkban:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél