5p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.

Immár több, mint 19 hónapja annak, hogy Oroszország megindította Ukrajna teljes körű invázióját, és az ezt követő háború mindkét ország ellenálló képességét próbára teszi. De teszteli azokat a nyugati országokat is, amelyek kezdettől fogva támogatják Ukrajnát.

Zavar az Erőben

Mivel az ukrán ellenoffenzíva továbbra sem váltja be a – talán előzetesen túlságosan optimista – várakozásokat, kezdjük látni az első komoly nyugati repedéseket Ukrajna támogatásával kapcsolatban. Zelenszkij észak-amerikai látogatása az ENSZ New York-i közgyűlésén elmondott beszédével kezdődött.

Ebben szenvedélyes felhívással fordult a világ vezetőihez, hogy támogassák a nemzetközi jogot és rendet, és támogassák országát.

S noha a világban továbbra is széles körben támogatják a területi integritás elvét, egyre homályosabb a helyzet, amikor arról van szó, hogyan is kellene befejezni ezt a háborút.

A vélemények nagyjából két táborba sorolhatók: sok nyugati vezető követi Ukrajna azon irányvonalát, hogy először az ország területi integritását kell helyreállítani. Mások – köztük a Globális Dél számos országa – előszeretettel hangsúlyozza a párbeszéd megkezdésének és az erőszak mielőbbi megszüntetésének fontosságát.

Ez a minta megismétlődött másnap reggel az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyílt vitáján az ukrajnai háborúról, előre látható összecsapással Zelenszkij és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között, aki nagyon eltérő beszámolót adott elő a háború okairól és dinamikájáról.

Mielőtt azonban a vita véget ért volna, a Biztonsági Tanács figyelmét a hegyi-karabahi válságra fordította, ami egyértelműen jelzi, hogy nem Ukrajna az egyetlen sürgető kérdés a globális napirenden.

Zelenszkij továbbment Washington DC-be, ahol újabb katonai segélycsomagot kapott 325 millió dollár értékben. Ezt a segélyt Biden elnök oszthatja ki közvetlenül, az úgynevezett elnöki lehívási jogkör alapján.

Egyre nyugtalanabb a Nyugat.  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök találkozója a Fehér Házban Washingtonban 2023. szeptember 21-én. Fotó: EPA/JULIA NIKHINSON
Egyre nyugtalanabb a Nyugat. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök találkozója a Fehér Házban Washingtonban 2023. szeptember 21-én. Fotó: EPA/JULIA NIKHINSON

A további 24 milliárd dolláros segély, amelyhez a Kongresszus jóváhagyása szükséges, már jóval problémásabb. A republikánus képviselőház többségi vezetője, Kevin McCarthy nem vállalja, hogy az év vége előtt egy ilyen értelmű törvényjavaslatot a törvényhozási ütemtervbe iktat.

McCarthy azt is megtagadta az ukrán elnöktől, hogy felszólaljon a képviselőház és a szenátus közös ülésén, ami a republikánusok növekvő ellenállásának jele volt a Biden-kormányzat által Ukrajnának felajánlott lelkes támogatással szemben. Kanadába átröpülve Zelenszkij meleg fogadtatásban részesült, és 650 millió kanadai dollár értékű katonai segélycsomaggal távozott.

Európa: növekvő megosztottság

Eközben Európában Kijev három EU-s szomszédja – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – dacolt az Ukrajnából származó gabonaimport uniós szintű tilalmának lezárultával.

Varsó ráadásul ezután egy lépéssel tovább ment, és ideiglenesen leállította az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat.

Ezt Zelenszkij az ENSZ közgyűlése előtt mondott beszédében „politikai színháznak” és Moszkvának szóló ajándéknak minősítette.

Lengyelország és Ukrajna között már egy ideje dúl a gabonavita, és az eszkalálódásnak csupán az időpontja volt kérdéses. Fontos ennek kapcsán kiemelni, hogy ez az összeütközés más, lehetséges akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján.

Ezek egy része potenciálisan magával Ukrajnával függ össze. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetéről szóló éves beszédében az Európai Parlamentben megjegyezte, „az [EU-csatlakozás] érdemeken alapul”, elismerve, hogy „Ukrajna nagy előrelépéseket tett”.

A csatlakozási tárgyalásokat azonban nem kezdik meg addig, amíg a bizottság pozitív ajánlást nem tesz Kijev előrehaladásáról azon hét feltétel tekintetében, amelyet 2022 júniusában határoztak meg, amikor Ukrajna megkapta a tagjelölt státuszt.

Ez a döntés 2023 vége előtt várható.

A feszültség Varsó részéről csak nőhet

A csatlakozási tárgyalások megkezdése után az egyes EU-tagállamok érdekei nagyobb szerepet fognak játszani abban, hogy Ukrajna milyen ütemben haladhat előre. A Lengyelországgal fennálló jelenlegi viszály csak az egyik jele a lehetséges problémáknak, méghozzá az EU közös agrárpolitikájának különösen érzékeny területén. Ezt alapjaiban befolyásolja, ha Ukrajna – egy globális mezőgazdasági nagyhatalom – csatlakozik.

Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki egyértelműen úgy akarja láttatni magát a választól előtt, mint aki megvédi országa gazdáit az ukrán exportőröktől, különösen a jövő havi parlamenti választások előtt. De ez a vezetésről is szól, és arról a lehetséges kihívásról, amelyet Ukrajna EU-tagsága jelentene Lengyelország azon törekvései számára, hogy a blokk keleti tagjainak vezető hangja maradjon.

A Zelenszkij és politikája elleni ilyen nyílt támadás jelentősen megváltoztatja a karizmatikus ukrán elnökkel szembeni kritikák stílusát. Mindezt a háború menetével és költségeivel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki.

Ez nem jelenti azt, hogy Ukrajna nem tett volna érzékelhető előrelépést azóta, hogy offenzívája közvetlenül a nyár elején megkezdődött. Az elmúlt napokban Ukrajna további előrehaladást ért el Délen, és a hétvégén látványos támadást intézett az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállása ellen a Krímben.

Ám Ukrajna közelmúltbeli sikerei szinte biztosan nem elegendőek ahhoz, hogy eloszlassák azt az egyre erősödő érzést, hogy a háború tartós holtponttá válik. Mostanáig a nyugati támogatás alátámasztotta Ukrajna önvédelmi erőfeszítéseit. De mindez nem elegendő az ukrán győzelemhez.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: egyre többen lépik át az EU-s határokat
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 17:24
Az Európai Unió külső határain jelentősen megnőtt, elérte a 355 300-at az illegális határátlépések száma 2023-ban.
Makro / Külgazdaság Berágott Brüsszel: újabb szankciók jönnek az oroszokat támogató ország ellen
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:35
Nagyon nem nézi jó szemmel az Európai Unió az iráni tevékenységet.
Makro / Külgazdaság Hetekre eltünthették Putyin egyik leghíresebb ellenfelét
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 16:05
Támogatói nem tudják, hová szállították a bebörtönzött orosz ellenzékit.
Makro / Külgazdaság Beizzítják a lengyelek új rakétavédelmi bázisát
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:21
Erről a miniszterelnök beszélt a bizalmasi szavazás előtt.
Makro / Külgazdaság Még jövőre sem jöhetnek az igazán nagy pénzek Brüsszelből?
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 15:01
Bár Varga Mihály pénzügyminiszter diadalittasan kürtölte világgá, hogy az EU végre fizet Magyarországnak, ez csak a töredéke annak, ami hazánkat megilletné, ám Brüsszel jogállamisági aggályainak el nem oszlatása miatt még nem kaptuk meg. Erről is beszélt főszerkesztőnk, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Új szintre emelkedett a Hamász elleni harcban elesett izraeli katonák száma
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 14:10
A Gázai övezetben zajló háború tovább tombol.
Makro / Külgazdaság Itt egy újabb orosz bejelentés, amelynek Ukrajna nem fog örülni
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 13:32
Megrendezik az orosz választásokat a „lecsippentett” területeken.
Makro / Külgazdaság Csehország megverte Magyarországot az inflációs versenyben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:55
Csehországban 8,5 százalékról 7,3 százalékra lassult az éves infláció. https://privatbankar.hu/cikkek/cimke/cimke/inflacio.html
Makro / Külgazdaság Jelentős leépítést tervez a Bosch
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 12:20
Akár 1500 embert is elbocsáthat a Bosch Németországban. 
Makro / Külgazdaság "Kritikus szakaszba" került a háború Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 11. 11:50
A Hamász október 7-ei terrorakciója után kezdődött háború a szélsőséges szervezet és az izraeli hadsereg között belátható időn belül véget érhet, miután a befejeződik a Gázai övezet megszállása.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG