4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Eheti amerikai látogatása előtt adott interjút a CBS televíziónak az ukrán elnök.

Kijev szörnyű áron ugyan, de megállította az orosz előrenyomulást, ám ha Ukrajna végül elveszíti a háborút, Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosan nem éri be az ukrán területek elfoglalásával, ez pedig harmadik világháborúhoz vezethet, amelynek elkerüléséhez rengeteg pénzre van szükség - mondta a CBS amerikai televíziónak nyilatkozva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij szerint nem lehet tovább várni, kell az áttörés, de ehhez még több és korszerűbb fegyver kell. Fotó: Facebook
Zelenszkij szerint nem lehet tovább várni, kell az áttörés, de ehhez még több és korszerűbb fegyver kell. Fotó: Facebook

A 60 minutes című műsor múlt csütörtökön rögzített, a csatorna hírportálján hétfőn közzétett adásában Zelenszkij kijelentette: Ukrajna egy olyan atomhatalommal harcol a szabadságáért, amely "a világ elpusztításával fenyeget", az ellene indított háborúban ezért Kijev "az egész világ értékeit védi".

Az ukrán elnök elmondta, nem tud arra a kérdésre válaszolni, hogy háborús erőfeszítéseihez Ukrajnának szüksége van-e további, az Egyesült Államok által számára eddig biztosított mintegy 70 milliárd dollár összegű katonai segélyhez mérhető támogatásra. Ugyanakkor szerinte a világnak döntenie kell arról, hogy meg kívánja-e állítani az orosz hadigépezetet és ezáltal elkerülni a harmadik világháborút.

"Úgy gondolom, hogy (az Egyesült Államok) nem egyedül Ukrajnát támogatja. Ha Ukrajna elbukik, Putyin biztosan tovább fog menni. Mit fog tenni az Amerikai Egyesült Államok, ha Putyin eléri a balti államokat? Amikor eléri a lengyel határt?" - fogalmazott.

Az ukrán elnök szerint azért, hogy Vlagyimir Putyin még mindig hatalmon van, az orosz társadalom okolható, és ezért "elvesztette a világ tiszteletét", mert újra és újra megválasztották és "felemeltek egy második Hitlert".

A harcok állásáról szólva elmondta: jelenleg tüzérséggel, drónokkal vívott állóháború zajlik a több mint ezer kilométer hosszú front jelentős részén, miután a nyugati államoktól kapott harckocsikkal az ukrán erőknek nem sikerült áttörniük a megszállt területek védelmi vonalain, éket vágva az orosz haderő közé. Zelenszkij szerint ennek ellenére most az ukrán erőké a kezdeményezés, miután sikeresen megállították az orosz offenzívát, és ellentámadásba lendültek. Az előrenyomulás ugyan lassan halad, de minden nap újabb területeket szabadítanak fel - mondta.

Kijelentette, hogy az ukrán előrenyomulás, még ha száz méterekről is van szó, nem akadhat el, e tekintetben pedig nem számol azokkal az aggodalmakkal sem, amelyek a közelgő hideg időjárás beköszöntével a frontvonalak megmerevedését prognosztizálják.

"Felejtsük el az időjárást! Azokon a helyeken, ahol páncélozott járművel nem tudunk átjutni, repüljünk! Ha pedig nem tudunk repülni, küldjünk drónokat! Nem adhatunk pihenőt Putyinnak" - hangsúlyozta Zelenszkij.

Az ukrán elnök tagadta ugyanakkor, hogy az ő utasítására hajtották volna végre dróncsapásokat a Kreml és más oroszországi célpontok ellen.

"Mi nem lövünk az Oroszországi Föderáció területére (...) Partnereink fegyvereit csakis Ukrajna területén használjuk. Ez az igazság. De ezek nem civilek megölésével járó megtorló műveletek. Oroszországnak azonban tudnia kell, hogy bárhonnan is indítanak rakétákat Ukrajnára, Ukrajnának minden erkölcsi joga megvan ahhoz, hogy választ küldjön ezekre a helyekre címezve".

Elmondása szerint. noha aggasztják a közelgő amerikai választások, és a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásai sem zökkenőmentesek, Ukrajna, még ha hat hónap késéssel is, de általában megkapja, amit kér. Ezen a héten például nagyobb hatótávolságú rakétákat fog kérni az amerikai elnöktől, miközben az amerikai törvényhozás egy újabb 24 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt segélycsomagról tárgyal. Arra kérdésre, miszerint a békéért lemondana-e Ukrajna bármely részéről, az ukrán elnök nemmel válaszolt. (MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A fél világ hadiipara felvonult Ukrajnában - Magyarország tovább blokkolja a segélyt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 30. 17:37
Több mint 30 ország és 252 katonai vállalat képviselteti magát Kijevben a védelmi ipar első fórumán. Oroszország ünnepli a négy ukrán terület elcsatolásának évfordulóját - pedig még mindig nem ellenőrzi a régiókat. Összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Reagált a magyar külügy az ukrán gesztusra - természetesen nem viszonozzák
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 30. 14:42
A külügynek nem elég, hogy az OTP háborúpárti státuszát felfüggesztették: amíg nem törlik a listáról a bankot, tovább blokkolja Magyarország az 500 millió eurós hadisegélyt.
Makro / Külgazdaság Hegyi-Karabah nincs többé - mindenki elmenekül, és elégeti a holmiját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 30. 13:09
Már több mint százezren hagyták el a volt szakadár területet - senki sem akar Azerbajdzsánban élni.
Makro / Külgazdaság Putyin segítheti hatalomba Orbán Viktor szövetségesét a szomszédban
Litván Dániel | 2023. szeptember 30. 10:37
Szombaton választ Szlovákia, de a háttérben sötét erők is munkálkodnak azon, hogy oroszpárti, euroszkeptikus vezetése legyen az országnak. Mit lehetne ez ellen tenni? Az Európai Bizottság is próbálkozik.
Makro / Külgazdaság Riadó Romániában egy orosz támadás miatt - újra bevetik a Wagnert?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 30. 09:31
Megsérthette a román légteret Oroszország, amikor a dunai kikötőket támadta drónokkal. Más területeken 30 iráni drónt szedtek le az ukránok. A Putyinnal tárgyaló egykori zsoldosparancsnokot árulónak tartják a régi wagneresek. Megkezdődött a háború 584. napja - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat: Ukrajna leveheti az OTP-t a feketelistáról - vajon mit lép Szijjártó Péter?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 30. 08:51
A párbeszéd megkedődött - írja az ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség. Felfüggesztették a feketelistán az OTP-t, cserébe azt várják, Magyarország ne blokkoljon tovább egy félmilliárd eurós kifizetést.
Makro / Külgazdaság Újabb háború készül Magyarország szomszédjában? Amerika figyelmeztette a szerbeket
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 30. 08:11
Példátlan méretű katonai csapatösszevonásokat lát Szerbiában a koszovói határ mentén az Egyesült Államok.
Makro / Külgazdaság Putyin meglepő kijelentést tett - az ukránok Orbán Viktornak üzentek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 19:53
A háború 583. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló az elmúlt órák eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság Újabb ország int be kőkeményen az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 19:31
Norvégia pénteken bejelentette, hogy már a jövő héttől megtiltja az orosz rendszámú személygépkocsik belépését területére.  
Makro / Külgazdaság Fogy Washington türelme, Varsó távolodik Kijevtől – A hét videója
Juhász Gábor – Káncz Csaba – Wéber Balázs | 2023. szeptember 29. 19:18
A Nyugat a színfalak mögött egyre türelmetlenebb az ukrán vezetéssel szemben az elszabaduló háborús költségek és az átütő ukrán siker hiánya miatt. És bomlásnak indult az eddig sziklaszilárdnak hitt ukrán-lengyel szövetség is. Mi a Nyugat víziója a háború lezárásáról? Hogyan lesz vége a vérontásnak? Miért tart Varsó az ukrán EU-csatlakozástól? És miként lehetséges, hogy az EU-ban betiltott vegyszerekkel szennyezett ukrán gabona kerül az uniós piacra? Erről is beszél a hét videójában Káncz Csaba és Wéber Balázs.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG