6p

Ismét milliók kerültek karanténba Vuhanban, miután négy esetet regisztráltak. A zéró-Covid stratégiának komoly ára van: Kína az elemzői várakozások szerint 2015 óta először nem lesz képes teljesíteni a kitűzött, idei 5,5 százalékos gazdasági növekedési célt, ami igencsak kellemetlen az őszi pártkongresszus és Hszi Csin-ping elnök történelmi újraválasztása előtt.

Kína mindent megtesz azért, hogy a gazdaság „a lehető legjobb eredményt” érje el az idén – közölte az állami média csütörtökön a kormányzó Kommunista Párt magas szintű ülése után, ellentétben a korábbi kijelentésekkel, amelyek az 5,5 százalékos éves gazdasági növekedési cél teljesítését hangsúlyozták.

Kínának 2022 második felében „stabilizálnia kell a foglalkoztatást és az árakat, észszerű keretek között kell tartania a gazdasági műveleteket, és törekednie kell a lehető legjobb eredmények elérésére” - közölte az állami Hszinhua hírügynökség, miután a Hszi Csin-ping elnök vezette 25 tagú Politbüro összeült a gazdaság értékelésére.

Kína az elemzők többségének várakozása szerint 2015 óta először nem lesz képes majd teljesíteni a kitűzött, idei 5,5 százalékos gazdasági növekedési célt, amelynek egyik fő oka a központi zéró-Covid stratégia, és egyebek mellett olyan városok teljes lezárása, mint a 27 milliós Sanghaj.

A bruttó hazai termék az első félévben csupán 2,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ez pedig hatalmas nyomást helyez a második félévre, különösen, hogy jelentősen növekszik a globális recesszió kockázata: az infláció fogyasztáscsökkentő hatása, a mindenütt szigorodó monetáris politika okán dráguló hitelek, az ukrajnai háború okozta bizonytalanságok és az ismétlődő járványügyi-lezárások miatt.

Hszi elnök a Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság által alkotott BRICS-csoport fórumának június 22-i megnyitóján még azt mondta, hogy Kína további intézkedéseket fog hozni éves gazdasági céljainak elérése érdekében, miközben a járvány megelőzésének és ellenőrzésének hatását a lehető legkisebbre csökkenti. Ám a június 28-án Vuhanban tett látogatása során már csupán azt ígérte, hogy Kína „arra fog törekedni, hogy idén a gazdasági fejlődés viszonylag jó szintjét érje el”. Hasonlóképpen, a múlt héten Li Ko-csiang miniszterelnök csupán annyit említett, hogy Kína „az egész évben viszonylag jó eredményekre fog törekedni a gazdasági fejlődésben”.

Úgy tűnik azonban, hogy Kínában a zéró-Covid stratégia marad az elsődleges védekezési mód, annak súlyos gazdasági és társadalmi következményei ellenére is. Az eljárások szigorúságát jelzi, hogy csütörtökön a 12 milliós Vuhan több milliós Csiangszia kerületének lakóit arra kötelezték, hogy három napig maradjanak otthonukban, miután négy tünetmentes koronavírusos esetet észleltek. A zéró-stratégia része a tömeges tesztelés, a szigorú elkülönítési szabályok és a helyi zárlatok. Noha az eljárás valóban jóval kevesebb halálesetet eredményezett, mint sok más országban, ugyanakkor egyre növekvő ellenállásba ütközik, mind a lakosság, mind a vállalkozások részéről.

Vuhan 2020 elején vált világszerte ismertté, mivel a tudósok elsőként itt észlelték néhány hónappal korábban az új koronavírust, és ez volt az első város, amely szigorú korlátozó intézkedéseket vezetett be. Akkoriban az egész világot megdöbbentette a zárlat szigora, de hamarosan több ország kénytelen volt hasonló intézkedéseket bevezetni. A kínai módszer kezdetben igazi sikertörténetnek tűnt, hiszen a korlátozásokat sokkal korábban sikerült feloldani, mint sok más országban. Ez azonban mára jelentősen megváltozott, mivel Kína továbbra is a zéró-Covid stratégiát követi, ami gyakori helyi korlátozásokat eredményez, ahelyett, hogy megpróbálna együtt élni a vírussal, mint a legtöbb más ország.

Kínában jelenleg is a zéró-Covid uralja az emberek életét. Az utazással kapcsolatos döntések, a sportágak megválasztása, a napi tevékenységek időzítése és bizonyos esetekben még a munkakeresés is mind a járvány elleni védekezéstől függ.

Nemrég a Sanghajból Pekingbe tartó nagysebességű vonatot leállították. Félúton védőruhát viselő tisztviselők szálltak fel és megafonon közölték, hogy mindenkinek le kell szállnia, mert az egyik utas kontaktszemélynek tekinthető. A kínaiak a járvány korai szakaszában többnyire egyetértettek az ilyen követelésekkel, mert bíztak abban, hogy a kormány tudja, mit csinál. Most a hatóságok már nem számíthatnak ilyen megértésre. Az utasok elégedetlenül kiáltoztak: „Nem! Miért szálljunk le? Hogy engedhették fel azt a személyt a vonatra?” Hamarosan mégis busszal szállították őket egy több száz kilométerre lévő elkülönítő központba.

Annak érdekében, hogy bizonyos ágazatok működőképesek maradjanak, az alkalmazottak számára elrendelték, hogy ideiglenesen a munkahelyükön éljenek, hogy minimalizálják a munkahely és az otthon közötti érintkezést.

Bár a világ többi része képes volt továbblépni, Kínában az emberek élete még mindig a tesztelések, vizsgálatok, az eredményekre való várakozás, további tesztelések, ismételt várakozás, majd a következő teszt tervezése stb. körül forog. Az egész lakosságot folyamatosan fenyegeti a karantén vagy a város elhagyásának tilalma.

Senki nem látja, hogy ennek mikor lesz vége, jelenleg a legcsekélyebb jele sincs annak, hogy ez a közelben lenne.

Azokban a városokban, ahol a leghosszabb és legszigorúbb volt a zárlat, óriási az emberek kimerültsége. Az olyan több tízmilliós városokban, mint Csilin, Csangcsun, Hszian és Sanghaj, elviselhetetlennek tűnik a gondolat, hogy ismét hónapokig nem mozdulhatnak ki az otthonukból. Az elégedetlenség pedig jelentős politikai kockázatokat is hordoz.

Kínában a Kommunista Párt mindenekelőtt a széles körű társadalmi nyugtalanságtól tart, és ezt szeretné elkerülni Hszi elnök is, mielőtt a párt őszi kongresszusán történelmi jelentőségű harmadik ciklusába lép.

El kell ismerni, hogy a Kína által követett védekezési stratégia eddig megmentette az egészségügyet a túlterhelődéstől, a kórházakat nem lepték el a fertőzött betegek, és sokkal alacsonyabb maradt a halálozási arány, mint amilyen enélkül lett volna. Ennek azonban óriási az ára – és bizonyos ponton Kínának meg kell találnia a módját, hogy továbblépjen. Fontos lépés lehet, ha az őszi pártkongresszuson döntés születik az ország alacsony oltási arányának javításáról, különösen az idősebbek körében.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a több mint 1,4 milliárdos lélekszámú Kínában 2,2 millió koronavírusos esetet és 14 720 azzal összefüggő halálesetet regisztráltak a járvány 2019-es kitörése óta – azaz kevesebb mint egyharmadát a magyarországi halálozásoknak –, míg a worldometers.info felületén fellelhető kínai adatok csupán 229 ezer koronavírusos esetről és 5 226 halálesetről szólnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A nap képe: zsebre tett kézzel üdvözölte a brit király Novák Katalint Dubajban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:55
Zsebre dugott kézzel jattolni egy nővel egy hivatalos eseményen, hát ez nem túl szép látvány.
Makro / Külgazdaság Ha ezt meglátja Orbán Viktor, bizonyára táncra perdül
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:19
Míg Magyarország GDP-je nőtt, a cseheké csökkent a harmadik negyedévben, immár egymás után harmadszorra, ami technikai recessziót jelent.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij telefonos segítséget kért
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 11:01
Ez is megtörtént elmúlt órákban, mely fontosabb fejleményeit most dióhéjban megmutatjuk.
Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG