<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ismét milliók kerültek karanténba Vuhanban, miután négy esetet regisztráltak. A zéró-Covid stratégiának komoly ára van: Kína az elemzői várakozások szerint 2015 óta először nem lesz képes teljesíteni a kitűzött, idei 5,5 százalékos gazdasági növekedési célt, ami igencsak kellemetlen az őszi pártkongresszus és Hszi Csin-ping elnök történelmi újraválasztása előtt.

Kína mindent megtesz azért, hogy a gazdaság „a lehető legjobb eredményt” érje el az idén – közölte az állami média csütörtökön a kormányzó Kommunista Párt magas szintű ülése után, ellentétben a korábbi kijelentésekkel, amelyek az 5,5 százalékos éves gazdasági növekedési cél teljesítését hangsúlyozták.

Kínának 2022 második felében „stabilizálnia kell a foglalkoztatást és az árakat, észszerű keretek között kell tartania a gazdasági műveleteket, és törekednie kell a lehető legjobb eredmények elérésére” - közölte az állami Hszinhua hírügynökség, miután a Hszi Csin-ping elnök vezette 25 tagú Politbüro összeült a gazdaság értékelésére.

Kína az elemzők többségének várakozása szerint 2015 óta először nem lesz képes majd teljesíteni a kitűzött, idei 5,5 százalékos gazdasági növekedési célt, amelynek egyik fő oka a központi zéró-Covid stratégia, és egyebek mellett olyan városok teljes lezárása, mint a 27 milliós Sanghaj.

A bruttó hazai termék az első félévben csupán 2,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ez pedig hatalmas nyomást helyez a második félévre, különösen, hogy jelentősen növekszik a globális recesszió kockázata: az infláció fogyasztáscsökkentő hatása, a mindenütt szigorodó monetáris politika okán dráguló hitelek, az ukrajnai háború okozta bizonytalanságok és az ismétlődő járványügyi-lezárások miatt.

Hszi elnök a Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság által alkotott BRICS-csoport fórumának június 22-i megnyitóján még azt mondta, hogy Kína további intézkedéseket fog hozni éves gazdasági céljainak elérése érdekében, miközben a járvány megelőzésének és ellenőrzésének hatását a lehető legkisebbre csökkenti. Ám a június 28-án Vuhanban tett látogatása során már csupán azt ígérte, hogy Kína „arra fog törekedni, hogy idén a gazdasági fejlődés viszonylag jó szintjét érje el”. Hasonlóképpen, a múlt héten Li Ko-csiang miniszterelnök csupán annyit említett, hogy Kína „az egész évben viszonylag jó eredményekre fog törekedni a gazdasági fejlődésben”.

Úgy tűnik azonban, hogy Kínában a zéró-Covid stratégia marad az elsődleges védekezési mód, annak súlyos gazdasági és társadalmi következményei ellenére is. Az eljárások szigorúságát jelzi, hogy csütörtökön a 12 milliós Vuhan több milliós Csiangszia kerületének lakóit arra kötelezték, hogy három napig maradjanak otthonukban, miután négy tünetmentes koronavírusos esetet észleltek. A zéró-stratégia része a tömeges tesztelés, a szigorú elkülönítési szabályok és a helyi zárlatok. Noha az eljárás valóban jóval kevesebb halálesetet eredményezett, mint sok más országban, ugyanakkor egyre növekvő ellenállásba ütközik, mind a lakosság, mind a vállalkozások részéről.

Vuhan 2020 elején vált világszerte ismertté, mivel a tudósok elsőként itt észlelték néhány hónappal korábban az új koronavírust, és ez volt az első város, amely szigorú korlátozó intézkedéseket vezetett be. Akkoriban az egész világot megdöbbentette a zárlat szigora, de hamarosan több ország kénytelen volt hasonló intézkedéseket bevezetni. A kínai módszer kezdetben igazi sikertörténetnek tűnt, hiszen a korlátozásokat sokkal korábban sikerült feloldani, mint sok más országban. Ez azonban mára jelentősen megváltozott, mivel Kína továbbra is a zéró-Covid stratégiát követi, ami gyakori helyi korlátozásokat eredményez, ahelyett, hogy megpróbálna együtt élni a vírussal, mint a legtöbb más ország.

Kínában jelenleg is a zéró-Covid uralja az emberek életét. Az utazással kapcsolatos döntések, a sportágak megválasztása, a napi tevékenységek időzítése és bizonyos esetekben még a munkakeresés is mind a járvány elleni védekezéstől függ.

Nemrég a Sanghajból Pekingbe tartó nagysebességű vonatot leállították. Félúton védőruhát viselő tisztviselők szálltak fel és megafonon közölték, hogy mindenkinek le kell szállnia, mert az egyik utas kontaktszemélynek tekinthető. A kínaiak a járvány korai szakaszában többnyire egyetértettek az ilyen követelésekkel, mert bíztak abban, hogy a kormány tudja, mit csinál. Most a hatóságok már nem számíthatnak ilyen megértésre. Az utasok elégedetlenül kiáltoztak: „Nem! Miért szálljunk le? Hogy engedhették fel azt a személyt a vonatra?” Hamarosan mégis busszal szállították őket egy több száz kilométerre lévő elkülönítő központba.

Annak érdekében, hogy bizonyos ágazatok működőképesek maradjanak, az alkalmazottak számára elrendelték, hogy ideiglenesen a munkahelyükön éljenek, hogy minimalizálják a munkahely és az otthon közötti érintkezést.

Bár a világ többi része képes volt továbblépni, Kínában az emberek élete még mindig a tesztelések, vizsgálatok, az eredményekre való várakozás, további tesztelések, ismételt várakozás, majd a következő teszt tervezése stb. körül forog. Az egész lakosságot folyamatosan fenyegeti a karantén vagy a város elhagyásának tilalma.

Senki nem látja, hogy ennek mikor lesz vége, jelenleg a legcsekélyebb jele sincs annak, hogy ez a közelben lenne.

Azokban a városokban, ahol a leghosszabb és legszigorúbb volt a zárlat, óriási az emberek kimerültsége. Az olyan több tízmilliós városokban, mint Csilin, Csangcsun, Hszian és Sanghaj, elviselhetetlennek tűnik a gondolat, hogy ismét hónapokig nem mozdulhatnak ki az otthonukból. Az elégedetlenség pedig jelentős politikai kockázatokat is hordoz.

Kínában a Kommunista Párt mindenekelőtt a széles körű társadalmi nyugtalanságtól tart, és ezt szeretné elkerülni Hszi elnök is, mielőtt a párt őszi kongresszusán történelmi jelentőségű harmadik ciklusába lép.

El kell ismerni, hogy a Kína által követett védekezési stratégia eddig megmentette az egészségügyet a túlterhelődéstől, a kórházakat nem lepték el a fertőzött betegek, és sokkal alacsonyabb maradt a halálozási arány, mint amilyen enélkül lett volna. Ennek azonban óriási az ára – és bizonyos ponton Kínának meg kell találnia a módját, hogy továbblépjen. Fontos lépés lehet, ha az őszi pártkongresszuson döntés születik az ország alacsony oltási arányának javításáról, különösen az idősebbek körében.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai szerint a több mint 1,4 milliárdos lélekszámú Kínában 2,2 millió koronavírusos esetet és 14 720 azzal összefüggő halálesetet regisztráltak a járvány 2019-es kitörése óta – azaz kevesebb mint egyharmadát a magyarországi halálozásoknak –, míg a worldometers.info felületén fellelhető kínai adatok csupán 229 ezer koronavírusos esetről és 5 226 halálesetről szólnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Észtország eltávolította egyik orosz emlékművét - a háborús események dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:59
Az oroszok szerint szabotácsakciók a Krím-félszigeten történt robbantások, ma egy egy kis időre egész Ukrajnában légiriadó szólt, és sok dolga akadt az orosz bíróságoknak. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG