1p
Egy időben megtett nyilatkozattal már az év első hónapjától érvényesíthető a családi adókedvezmény
Idén különösen fontos időszak a január a munkáltatók és munkavállalók számára, egy időben megtett nyilatkozattal ugyanis már az év első hónapjától érvényesíthető a családi adókedvezmény. Egy gyermek után is jár könnyítés, több utód esetén pedig nem árt odafigyelni a részletekre is – forintosítható lehet a szemfülesség.

A kedvezmények nem automatikusan járnak, igényünkről nyilatkoznunk kell a munkaadónk felé a megfelelő űrlap kitöltésével. Ha munkáltatónktól nem kapunk ilyet, használhatjuk az adóhatóságét is. A nyilatkozat csak akkor érvényes, ha azt mindkét szülő és az ő munkáltatóik is aláírják.

Bár a törvény adóalap-kedvezményről beszél, a gyakorlatban arról van szó, hogy egy és két gyermek esetén gyermekenként tíz-, három vagy annál több gyermek után harmincháromezer forinttal kevesebb személyi jövedelemadót (szja) vonnak le a szülők bruttó keresetéből. (Másként megfogalmazva a szuperbruttó adóalap egy és két gyermek esetén 62 500, három vagy annál több gyermek után pedig 206 250 forinttal csökkenthető havonta és gyermekenként.) A nagycsaládosok egy része tehát akár teljesen „kiütheti” szja-ját.

Fő szabály szerint az után a gyerek után jár a családi kedvezmény, aki után családi pótlékot kap a szülő, és abban a hónapban jár a családi kedvezmény, amikor a pótlék is jár, de a magzat után (a fogantatástól számított 91. naptól kezdődően) is megilleti a leendő szülőt a családi kedvezmény. Ennek igénybevételéhez külön orvosi igazolás szükséges.

Néha a felnőtt is gyerek

Fontos, hogy ha egy gyermekünk után nem kapunk családi pótlékot, s így szja-kedvezményt sem, de egy háztartásban élünk vele, és nincs állandó – legalább három hónapon keresztül folyamatosan szerzett – jövedelme, akkor az eltartottak számába bele kell számítani! Tehát ha három gyerekünk közül csak kettő után jár családi pótlék, de a harmadik sem repült még ki a fészekből és első felsőfokú iskolai rendszerű képzését végzi, akkor a gyerekszám tekintetében kettővel, a kedvezmény mértéke szempontjából viszont hárommal kell számolni, vagyis kétszer harmincháromezer forintnyi kedvezményre vagyunk jogosultak.

Fontos tudni ugyanakkor, hogy nem közös gyermekek esetén élettársi kapcsolatban nem lehet összeadni a gyerekeket a kedvezmény összegének megállapításakor. Ha például egy apának van egy gyereke, az élettársának pedig kettő, úgy, hogy egyik sem közös, akkor ez a család háromszor tízezer forint adómérséklést kaphat, míg ha közösek lennének a gyermekek, akkor háromszor harmincháromezer járna.

Érdemes számolni

A családi pótlékban részesülő szülő mellett házastársa vagy élettársa is kihasználhatja a kedvezményt. Ebből következik, hogy a gyerekek, vagy a forintosított kedvezmény tetszőleges arányban oszthatók a partnerek között, de egy eltartott után csak egyszer lehet igénybe venni a könnyítést. Egy kétgyermekes családban például járható út tehát, hogy az anya az egyik, az apa a másik utód után igényli a csökkentést, de az is, hogy az egyik szülő zsebeli be mindkét kedvezményt. Sőt, a gyerekek e tekintetben tetszőlegesen „darabolhatók”, vagyis a kétgyerekes szülők megtehetik, hogy az anya „fél gyerek”, az apa pedig „másfél gyerek” után igényli az adómérséklést.

Az adójóváírás főbb szabályai
Az adójóváírás az adóévben megszerzett bér és az adóalap-kiegészítés együttes összegének 16 százaléka. Jogosultsági hónaponként legfeljebb 12 100 forint. Teljes egészében akkor érvényesíthető, ha nem haladja meg az összes jövedelem a 2 millió 750 ezer forintot. E fölött a meghaladó rész 12 százalékával csökkenteni kell a rendelkezésre álló éves keretet. Évi 3 millió 960 ezer fölött teljesen megszűnik.
Az adóelőleg-nyilatkozat készítése során mindenkinek érdemes egyedileg kalkulálnia a várható jövedelmek ismeretében, hogy a maximális előny kiaknázható legyen. Itt különösen arra fontos figyelni, hogy a családi kedvezmény és az adójóváírás együttes alkalmazásával akár kinullázható a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség a magánszemélynél, sőt akár mindkét házastársnál vagy élettársnál is. Érdemes tekintettel lenni arra is, hogy az adójóváírás csak megadott jövedelemig érvényesíthető. Ezzel a családi adókedvezmény megosztása során számolni kell!

A pontos számítás már csak azért is fontos, mert ha valaki jogosulatlanul érvényesít adójóváírást vagy családi kedvezményt és emiatt később a különbözet a 10 ezer forintot meghaladja, akkor a különbözet 12 százalékának megfelelő bírságot kell fizetni! A nyilatkozattól persze nem szabad megijedni, amennyiben valaki mégis elfelejt nyilatkozatot tenni, annak sem vész el a kedvezménye: nyilatkozat év közben is bármikor tehető, illetve év végével az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg is érvényesíthető utólag a részben, vagy teljesen kihasználatlan adócsökkentési lehetőség.

Lássunk néhány példát!

Bérkalkulátorunk segítségével bárki könnyen kiszámíthatja, hogyan változik havi (vagy éves) nettó keresete az új szabályoknak köszönhetően. Bruttó 200 000 forintos havi fizetés és egy gyerek mellett például éves szinten 120 ezerrel (12-szer tízezer) több marad a pénztárcánkban, havi nettónk pedig 143 480 forint lesz idén. Két gyermek esetén ez értelemszerűen tízezerrel több, vagyis 153 480 forint.

Három gyerekkel, illetve az utánuk járó kedvezménnyel egy bruttó 200 ezret kereső dolgozó teljesen lenullázza szja-fizetési kötelezettségét, a havi nettója pedig 165 ezer forintra módosul.

Ahhoz egyébként, hogy a három gyermekünk után járó adócsökkentést maradéktalanul kihasználhassuk,  a család havi jövedelmének el kell érnie a bruttó 487 205 forintot, ennél kisebb összegből ugyanis nem lehet 99 ezer forintnyi személyi jövedelemadót levonni.

Privátbankár - Fokasz Oresztész

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG