1p
Támogatásukról biztosították az Európai Bizottság tagjai és az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei Magyarország uniós elnökségének gazdasági programját
Ambiciózusnak minősítették és támogatásukról biztosították az Európai Bizottság tagjai és az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Magyarország uniós elnökségi gazdasági programját - tudósít az MTI.

A miniszterek brüsszeli találkozóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mutatta be a programot, kiemelve annak négy prioritását: a szorosabb gazdasági koordinációt hozó európai szemeszter elindítását, az úgynevezett gazdasági kormányzás megerősítését, a pénzügyi szolgáltatások és szabályozás megerősítését, valamint a tartós euróövezeti stabilitási mechanizmus megteremtését - adta hírül a távirati iroda köleményében.

"Nagyra értékeljük az európai integrációt, mert megóv bennünket attól, hogy a XXI. század első évtizedeiben, itt Európában, egymás között pénzügyi, gazdasági csatákat vívjunk" - fogalmazott Matolcsy, aki ugyanakkor úgy vélte, hogy jelenleg "az euró olyan házra hasonlít, amelyet felépítettünk, de alatta némiképp ingoványos a talaj". A közös pénz mögött szerinte még "nincs meg az a politikai és fiskális koherencia", amely "megóvná a rengésektől és a kihívásoktól". Ehhez meg kell erősíteni az eurót - hangoztatta -, annak viszont feltétele a gazdasági koordináció. Úgy ítélte meg, hogy az említett prioritásokat elvégezve az EU rövid távon megóvhatja az eurót, de közép- és hosszú távon meg kell teremteni mögötte a tartós stabilitást is.

Külön említette Matolcsy György a foglalkoztatás szerepét. Hosszú távon az EU pénzügyei akkor lesznek biztonságban, ha költségvetéseik mögött magas foglalkoztatási szint és dinamikus növekedés áll - fejtette ki. Hetven százalék alatti foglalkoztatási ráta esetén még nem tekinthető stabilnak a valuta - tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy Magyarország a tizenkét új EU-tagállam képviseletét is fontosnak tartja. Azt kérte az uniós tagállamoktól, tekintsenek úgy erre a térségre, mint a következő európai "peremre", azaz egy gyorsan fejlődő, ígéretes, dinamikus növekedést hozó övezetre.

Olli Rehn pénzügyi biztos felszólalásában úgy vélekedett, hogy Magyarország nehéz időszakban vette át az elnökséget, és a következő hónapokban intenzív munka vár a pénzügyi tanácsra. A félév első kihívásának azt nevezte, hogy az EU átfogó, hatékony választ adjon a szuverén államadósság problémájára. A finn biztos egyetértett azzal, hogy a gazdasági koordináció terén átfogó reagálásra van szükség. A bizottság múlt héten kiadott növekedési felmérése konkrét célkitűzéseket határoz meg, amelyeket el kell érni. Ehhez a tagországok vezetőinek legkésőbb márciusban átfogó iránymutatást kell elfogadniuk - emelte ki. Fontosnak mondta azt is, hogy az EU profitáljon az új pénzügyi szabályozási keretekből, illetve tavasz végén végezze el az új banki stressz-teszteket.

Michel Barnier, a pénzügyi szolgáltatásokért is felelős biztos azt kívánta, hogy a kezdeti ambiciózus ritmus meg is maradjon a magyar elnökségi félév folyamán. Úgy vélte, a magyar, majd az azt követő lengyel félév is meghatározó lesz gazdasági szempontból. A szakterületét érintő témák közül a francia biztos kiemelte a származékos pénzügyi piaci termékekre vonatkozó szabályozást, amely "már a célegyenesben van". Külön méltatta az elnökség támogatását az egységes európai fizetési övezetre vonatkozó új szabályozással kapcsolatban.

Algirdas Semeta adóügyi biztos értésre adta: egyebek között ahhoz vár hozzájárulást a magyar elnökség részéről, hogy a tagországok előrelépjenek az adócsalás, illetve adómegkerülés elleni küzdelemben. Egyetértett az elnökséggel abban, hogy zöld adózási napirendet kell megvalósítani. Az energiaadózással kapcsolatban egy javaslat minden bizonnyal még a magyar elnökség alatt az asztalra kerül - tette hozzá.

A magyar programot kommentáló miniszterek közül a belga Didier Reynders hangoztatta, hogy országa teljes egészében támogatja az elnökségi elképzeléseket. Magyarországnak Belgiummal és Spanyolországgal közös programja is van a tavaly év elején kezdődött másfél éves időszakra. A svéd Anders Borg pedig reményét fejezte ki, hogy a program révén sikerül előrelépni a prioritásként megjelölt területeken. A magyar terveket a svéd miniszter kitűnőnek nevezte - derül ki az MTI brüsszeli tudósításából.

 

MTI

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG