1p
Egy friss elemzés szerint a válság jónéhány korábbi alapelvet megdöntött: nem hagyhatjuk többé magukra a befektetéseinket. Kockázat nélkül pedig nem lesz hozam
A Quaestor pénzügyi elemzője, Háda Bálint sajtótájékoztatón ismertette a Kitekintő című elemzést a 2011-es világgazdasági kilátásokról és az ez alapján értékelt befektetési lehetőségekről. Ami biztos: a válság jónéhány korábbi alapelvet megdöntött, és szinte biztos, hogy nem hagyhatjuk magukra a befektetéseinket. Kockázat nélkül pedig senki ne reméljen hozamot.

A Quaestor elemzése szerint a Fed által az amerikai gazdaságba pumpált dollár-százmilliárdok és az egyre javuló vállalati profitok továbbra is felfelé hajthatják az amerikai részvénypiacokat. A javulást mutató gazdasági környezet, az idén várhatóan rekordszintre emelkedő vállalati profitok és a stabil vállalati mérlegek vonzó befektetési célponttá tehetik a részvényeket. A kedvező értékeltségi szintek mellett a vállalatoknál lévő rekordnagyságú készpénz-állomány is pozitív hatással lehet az árfolyamokra, az osztalékok emelésén, sajátrészvény-visszavásárlásokon illetve a növekvő felvásárlási aktivitáson keresztül.

A bő piaci likviditás fenn fogja tartani a nyersanyagpiaci árfolyamok emelkedését is. A klímaváltozás, az egyre szélsőségesebb időjárás és a föld 7 milliárdon átbillenő lakosságszáma pedig a mezőgazdasági termények iránti szűkös kínálatot és bő keresletet erősíti.

Ezzel együtt az az elemzők véleménye, hogy jelenleg nehéz olyan portfóliót összeállítani, amelyhez ne kellene egy éven keresztül hozzányúlni. A válság esztendői ugyanis bebizonyították pár régebbi befektetési alapelvről, hogy azok csak korlátozottan működnek. Az egyik ilyen a „vedd meg és tartsd” stratégiája: Háda Bálint szerint a befektetők már nem indulhatnak ki abból, hogy az év elején vásárolt eszközökön elég ücsörögni, év végén pedig lefölözni a hasznot. Ismét fontossá vált a likviditás és a rugalmasság: egy törékeny és ideges tőkepiacon gyorsan kell tudni reagálni a gyakran változó irányba mutató fejleményekére. A hosszabb távra szóló előrejelzések is gyakran változnak, olykor jelentős felülvizsgálatokon esnek át.

A válság a portfólióelemek szelekciója során háttérbe szorította a globalizáció ívét és az euróövezet kialakulásnak országhatárokon átívelő hatásait. Ennek megfelelően ismét igen fontos az, hogy egy adott vállalat mely országban tevékenykedik - írja az elemzés. A válság még az azonos monetáris körbe tartozó államok (eurozóna) kötvényeit sem azonosan értékeli. Ugyancsak felülírta a válság azt az elvet, hogy van kockázatmentes hozam, ami ugyanis most kockázatmentes, annak hozama többnyire elenyésző.

Háda Bálint az előttünk álló évben főbb kockázatokként az emelkedő élelmiszerárakat, illetve nyersanyagárakat emelte ki, amelyek költségoldali inflációt idézhetnek elő. Emellett tartani lehet az Egyesült Államok és Japán hitelminősítésével kapcsolatos spekulációk előtérbe kerülésétől is. Az adósság-kérdés Európában továbbra is napirenden maradhat: jelentős adósságokat kell megújítani az elkövetkezendő időszakban.

Az alábbi befektetési eszközosztályoktól várnak az átlagot meghaladó teljesítményt a Quaestor elemzői:

Egyesült Államok részvénypiaca
- alapanyag szektor - pl. Materials Select Sector SPDR Fund
- pénzügyi szektor - pl. Financial Select Sector SPDR Fund
- energia szektor - pl. Energy Select Sector SPDR Fund

Európai részvénypiac
- Jelentős részben exportra termelő, kiemelkedő fejlődő piaci kitettséggel rendelkező német vállalatok (Siemens,  Adidas, BMW, Infineon)

Fejlődő országok részvénypiaca
- BRIC országok részvényei - pl. SPDR S&P BRIC 40 ETF

Nyersanyagok
- arany
- olaj
- réz
- gyapot
- búza
- rizs

Devizapárok
A Queastor elemzői által kedvelt devizanemek az alábbiak: CNY, SGD, CHF, SEK, NOK, DKK, USD, MXN, HKD, ZAR, RUB, TRY
Az alábbi devizákat viszont inkább eladásra tartják célszerűnek: PLN, HUF, EUR, GBP, AUD, NZD

USD vétel vs. GBP, EUR
SGD vétel vs. EUR, USD
MXN vétel vs. EUR, GBP, USD
NOK, SEK, DKK vétel HUF eladás

Magyar kilátások

A Quaestor elemzése szerint a hazai bruttó össztermék a harmadik negyedévben látott növekedése 2008 második negyedéve óta nem látott magas szintet ért el. A harmadik negyedév elején látott lakossági fogyasztás-élénkülés azonban egyelőre nem folytatódott. Az ipar jól teljesített az év utolsó hónapjaiban is, az exporthoz köthető vállalatok termelése továbbra is látványosan felülmúlja a belső piacot célzó vállalatokat.

Az építőipar csökkenő teljesítménye folytatódott, de a visszaesés enyhült valamelyest. Kockázatot jelent továbbra is a gyenge hitelezés, illetve a beruházások alacsony szintje. A húzóerőt a továbbra is az export és az ipar jelenti, az elemzők azzal számolnak, hogy a 2010-es 0,9%-os várható növekedési ütemet idén 2,1%-os növekedés követheti. A kismértékben javuló munkaerőpiaci környezet mellett a kormányzati intézkedések lakossági jövedelmeket érintő része a fogyasztást támogathatja.

A hazai fogyasztói árak szeptembertől fokozatos emelkedést mutatnak, az áremelkedési ütem a tavalyi év utolsó két  hónapjában már 4% feletti volt. Ezzel 2010 egészében átlagosan 4,9%-kal emelkedtek az árak. Béroldalon egyelőre nem várható számottevő inflációs nyomás.

Az elemzés szerint a továbbiakban az élelmiszerek, valamint a benzin drágulása fokozatosan beépülhet az árakba és ehhez jön még a kormányzati intézkedések árfelhajtó hatása is, így a jövő évben tovább távolodhat az inflációs céltól az árindex. Az MNB a Quaestor szerint folytathatja az óvatos, kisléptékű kamatemeléseket néhány hónapon keresztül. Bár a jegybank döntéshozói testülete hamarosan átalakul, a nemzetközi hangulatban bekövetkező esetleges törés, a fejlett piaci kamatemelési várakozások felerősödése nem engednek teret a kamatcsökkentésre.

A februárban várható szerkezeti reformok által várt megtakarítás 600 milliárd forint körüli lehet három év alatt. A miniszterelnök legutóbbi utalása szerint négy területen, így a nyugdíjkiadások, a munkanélküliségi járadékok, a tömegközlekedési támogatások és a gyógyszerkassza kiadásainak lefaragása várható. Ezek olyan területek, ahol a régóta szükségszerű szerkezeti reformok végrehajtása még váratott magára. A bejelentésnek érdemben nem volt piaci hatása, a további részleteket várják a piaci szereplők és vélhetően a nagy hitelminősítők is - hangzott el a Quaestor sajtótájékoztatóján.

Magyar részvények

OTP

A Quaestor tartja azt az álláspontot, hogy tovább fog növekedni a 90 napon túl nem fizető hitelek aránya. Ez a helyzet fenntartja a jelentős kockázati költség arányt, ami pedig negatív hatást gyakorol az eredményességre. Miután a hazai tevékenység a Bankcsoporton belül meghatározó, úgy vélik, hogy az Oroszországból származó kedvező folyamatok sem képesek ezt semlegesíteni.

MOL

Az olajárak emelkedése kedvező a MOL számára. A Feldolgozás és Kereskedelem üzletág azonban gyakran „ellene dolgozik” ennek a pozitívumnak. Nagy kérdés ennek az esztendőnek a finomítói haszonkulcsok - elsősorban a dízel – alakulása: marad az alacsony szinten való stagnálás vagy esetleg emelkedhetnek az értékek. Ez elsősorban a gazdaság valóságos beindulásától függ.

Pozitív hatással van az értékeltségre, hogy az INA finomítóiban zajló felújítások, valamint számos külföldi kutatás is. Érdekes lesz az orosz kezekben lévő tulajdoni hányad sorsa. Ha ugyanis ez esetleg visszakerül a magyar olajtársaság kezébe, akkor jelentősebb EPS emelkedést jelenthet a részvények esetleges bevonása nyomán. A fentiek mellett 2011-ben is figyelmet érdemel az eladósodottság szintje.

Richter

A gyógyszergyár akvizíciói legalább két jelentős szempontból jelentenek értékelési többletet. Egyrészt fokozzák a nyugat-európai piacok súlyát az értékesítésben, másfelől a Társaság megítélése még inkább közelít a generikus gyártó státusza felé. A következő években hozhat áttörést az RGH-188 hatóanyag fejlesztése is, ám tavaly az RGH-896 molekula példája mutatta meg, hogy a klinikai vizsgálati fázisok is jelentős kockázatot hordoznak.

Privátbankár

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG