2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Wikileaks tényfeltáró portál alapítóját hétfő este váratlanul kiengedték a londoni börtönből. Ha minden jól megy, néhány napon belül teljesen visszanyerheti szabadságát, és visszatérhet hazájába, Ausztráliába.

Az alábbi képet néhány órával ezelőtt tette közzé a Wikileaks. Julian Assange látható rajta, ahogy kinéz a repülő ablakán, útban Bangkok felé:

14 év után ismét szabad
14 év után ismét szabad
Fotó: X/Julian Assange

A repülő csak tankolni állt meg Thaiföld fővárosában, onnan továbbindult a Csendes-óceán nyugati felén fekvő Észak-Mariana-szigetek, az Egyesült Államok társult állama felé.

Ott egy bírósági meghallgatáson vesz majd részt. Egy vádalku keretében egy vádpontban bűnösnek vallja majd magát, az amerikai bíróság elítéli majd, de beszámítja a londoni börtönben letöltött öt év vizsgálati fogságot, és nem kell ismét börtönbe vonulnia. Így szabadon bocsátják, és visszatérhet hazájába, Ausztráliába legalábbis ha minden a tervek szerint alakul.

Assange 12 év kvázi fogság után nyerheti vissza szabadságát. 2012 és 2019 között Ecuador londoni nagykövetségén élt, miután menedékjogot kért és kapott, 2019 óta pedig a legszigorúbb besorolású Belmarsh börtönben raboskodott Délkelet-Londonban.

Az Egyesült Államok összesen 18 vádpontot fogalmazott meg ellene nagyrészt kémkedés, ezen belül több százezer titkos diplomáciai dokumentum nyilvánosságra hozása miatt, amiért akár 175 év börtönt is kaphatott volna a tengerentúlon, és kérte kiadását Nagy-Britanniától. A vádak szerint titkos adatok tömeges „ellopásával” bűncselekményt követett el, és veszélybe sodorta az ügynökök életét.

Támogatói viszont azt mondják, hogy Assange tevékenységével a sajtószabadságot és a demokráciát szolgálta.

A kiszivárogtatott dokumentumok ugyanis többek között az Egyesült Államok által vezetett iraki és afganisztáni háború valós pusztításáról, az emberi és civil jogok hatalom általi súlyos megsértéséről rántották le a leplet.

Az ügy részleteivel és azzal, hogy minek köszönhető a szabadon bocsátása, ma esti Nagyító rovatunkban fogalkozunk majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
Nemzetközi Pénz áll a házhoz Ukrajnában, orosz pénz is
Mester Nándor | 2024. július 23. 15:03
Elkezdik oda csöpögtetni a lefoglalt mintegy 300 milliárd eurós orosz vagyonból származó jövedelmek egy részét. Közben az Európai Unió jóváhagyta a 4,2 milliárd eurós segélyt.
Nemzetközi A Hamász rakétája pusztíthatott el egy gázai iskolát?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 13:56
A Hamász palesztin terrorszervezet Izraelre irányzott rakétája még a Gázai övezetben lezuhant, és Nuszeirat menekülttábor iskolájának épületén landolt - jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.
Nemzetközi Külön védelmet kapnak az izraeli és az ukrán sportolók Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 12:35
A párizsi olimpián résztvevő izraeli delegációt a nap 24 órájában a francia csendőrség különleges alakulata (GIGN) őrzi - írta a Le Monde Gerald Darmanin francia belügyminiszter közlésére hivatkozva.
Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG