10p

A francia elnök a francia csendes-óceániai sziget felkeresésére indul, amely a világ dobogós nikkelexportőre. A lázadó őslakosok függetlenednének, a nikkel ára nő, Kína a háttérből figyel.

A francia köztársasági elnök Emmanuel Macron csütörtökön érkezik Franciaország tengerentúli területére a csendes-óceáni térségben, miután az egy hete Franciaországban elfogadott választási reform a távoli területen erőszakos tiltakozáshullámot robbantott ki, amely hat ember halálát okozta, és pusztító nyomokat hagyott maga után kifosztott üzletekkel, felgyújtott autókkal és épületekkel – jelentette a Reuters hírügynökség. A sziget függetlenség-párti vezetői szerint a választójog kiterjesztése az újabb francia betelepülőkre felhígítja a bennszülött kanakok képviseletét, akik a lakosság 40 százalékát teszik ki. Az új-kaledóniai kormány tájékoztatása szerint Macron látogatásának bejelentése után nem sokkal nagyszabású kibertámadás is érte a szigetet, aminek célja az internetes szolgáltatások elérhetetlenné tétele volt.

A szigeten lévő francia főbizottság közölte, hogy Macront védelmi és belügyminiszterei kísérik el a csütörtöki tárgyalásokra, és a GIGN elit taktikai reagálási csoport mintegy 100 tagját telepítették Új-Kaledóniába. A zavargások miatt kedden körülbelül 20 letartóztatásra került sor, az elmúlt héten összesen 280 embert tartóztattak le.

Emanuel Macron farncia köztársasági elnök nem lazítani utazott a csenes-óceáni szigetre
Emanuel Macron farncia köztársasági elnök nem lazítani utazott a csenes-óceáni szigetre
Fotó: EPA/Mohammed Barda

Jimmy Naouna, az új-kaledóniai Kanak Szocialista Nemzeti Felszabadító Front (FLNKS) szóvivője szerint a függetlenségpárti politikai párt felszólította a tüntetőket, hogy távolítsák el a mozgást és az élelmiszerellátást korlátozó úttorlaszokat a fővárosban, Noumeában.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával
Bejelentkezés / Regisztráció

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
Nemzetközi Magyar Péternek már sikerült, ami Orbán Viktornak még nem – A hét videója
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. június 21. 18:46
A héten megkezdődtek az Európai Parlament képviselőcsoportjainak alakulóülései. Míg a Tisza Pártot azonnal felvették a választások nyertesének számító Néppártba, addig az onnan kivált/kipenderített fideszes képviselőknek egyelőre nincs hova beülniük – az Európai Konzervatívok és Reformerek egyes pártjai nem kérnek belőlük, a magyar kormánypárt pedig a román szélsőjobbal nem akar közösködni. A Mi Hazánk az AfD-vel bútorozna össze, a két megmaradt magyar balos képviselő pedig a szociáldemokratákhoz tagozódik be. Erről is beszélt a hét videójában Litván Dániel és Wéber Balázs.
Nemzetközi Sokkoló riportot közölt a BBC egy gázai kórházból
Wéber Balázs | 2024. június 21. 17:16
A Gázai övezetben a víz sok esetben fertőzött és továbbra sincs elég élelem, amit leginkább a gyerekek szenvednek meg.  
Nemzetközi Összeomlott több balkáni ország áramellátása, még a hűtők is leálltak
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 16:01
 Az áramszolgáltatási rendszer összeomlása miatt pénteken áram nélkül maradt Bosznia-Hercegovina és Montenegró nagy része, valamint a horvátországi Dalmácia, közölte az N1 regionális hírportál.
Nemzetközi Faképnél hagyják az európai liberálisokat az elégedetlen polgárok
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 14:16
Kilép a Renew Europe (Újítsuk meg Európát!) európai parlamenti (EP-) frakciójából, valamint az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért) európai pártcsoportból a cseh Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom - jelentette be Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ANO elnöke pénteken prágai sajtótájékoztatóján.
Nemzetközi Orbán Viktor páros lábbal szállt bele az Európai Néppárt vezetőjébe
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:58
Mercedes-gigaberuházást jelentett be Orbán Viktor péntek reggel a közrádiónak adott berlini interjújában. A magyar kormányfő hosszan kritizálta Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét is.
Nemzetközi Gyanúsan magyar mintára szabták az új szlovák médiatörvényt
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 10:45
Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás csütörtökön este az új közmédia törvényt, amely egyebek mellett az intézmény vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, valamint névváltoztatást is tartalmaz.
Nemzetközi Putyin megint atomháborúval fenyeget
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 07:48
Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Nemzetközi Nem gazdasági csodaszer a foci-Eb, de van néhány jótékony hatása
Wéber Balázs | 2024. június 21. 05:41
Az Európa-bajnokság a német gazdaság egészét ugyan nem fogja hirtelen felvirágoztatni, de javíthatja a közhangulatot és az országimázst, és így hosszútávon is pozitív hatással járhat. Az UEFA nagyot kaszálhat, de a legnagyobb lökést a győztes ország gazdasága kaphatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG