3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az Európába tartó és onnan induló járatok ezreit érinti a feltételezett orosz rendzavarás. 

A jelentés szerint augusztus óta körülbelül 46 000 repülőgép regisztrált GPS-problémát a Balti-tenger felett. A Nagy-Britanniába be- és onnan induló járatok tömegei tartoznak, amelyek a GPS-rendszerek feltételezett orosz zavarása miatt érintettek.

Egy jelentés szerint tavaly augusztus óta több mint 2300 Ryanair-járat jelentett GPS-interferenciát, valamint csaknem 1400 a Wizz Air, 82 British Ariways és 4 EasyJet.

Összesen körülbelül 46 000 repülőgépen jelentkeztek GPS-problémák a Balti-tenger felett ugyanebben az időszakban – jelentette a Sun a GPSJAM.org weboldalon végzett repülési naplók elemzése alapján. A weboldalon közölt GPS-problémák többsége Kelet-Európában, az Oroszországgal határos államokra mutat - írja a The Guardian.

Többezer járatnál észleltek GPS-problémákat a balti államok felett
Többezer járatnál észleltek GPS-problémákat a balti államok felett
Fotó: Pixabay

A műholdas alapú GPS a repülőgép navigációs rendszerének részét képezi, és az ott tapasztalható interferencia biztonsági kockázatot jelenthet.

Az Egyesült Királyság kormánya márciusban megerősítette, hogy a Grant Shapps védelmi minisztert szállító RAF-gép GPS-jele elakadt, miközben az orosz balti exklávé Kalinyingrád közelében repült, miközben Lengyelországból az Egyesült Királyságba tartott.

Bár a Downing Street szerint a lépés nem veszélyezteti a repülőgép biztonságát, egy védelmi forrás „roppant felelőtlennek” minősítette.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség és az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (Easa) januárban csúcstalálkozót tartott a GPS zavarásáról és „hamisításáról”, vagyis hamis jelek küldéséről, az Easa pedig a támadások számának meredek növekedéséről számolt be.

Míg az Easa szerint a fenyegetés elleni küzdelem prioritás, az Egyesült Királyság Polgári Légiközlekedési Hatósága csökkentette a kockázatot, és azt mondta, hogy az elakadás gyakran katonai tevékenységhez kapcsolódik, de ez nem jelenti azt, hogy kereskedelmi repülőgépeket közvetlenül célba vettek volna.

Glenn Bradley, a CAA repülési műveletekért felelős vezetője kijelentette: „A légi közlekedés a repülés egyik legbiztonságosabb formája, és számos biztonsági protokoll létezik a kereskedelmi repülőgépek navigációs rendszereinek védelmére. A GPS zavarása közvetlenül nem befolyásolja a repülőgép navigációját, és bár ez ismert probléma, ez nem jelenti azt, hogy egy repülőgépet szándékosan megzavartak volna.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nagyon lesújtó hírt kapott Izrael és a Hamász
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 20:31
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új, független jelentése azzal vádolja Izraelt és a Hamászt, hogy háborús bűnök és emberi joggal kapcsolatos jogsértések sorozatát követték el tavaly október 7-e óta.    
Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG