2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A repülés költsége 2023-ban az üzemanyagárak megugrása miatt nőtt, ami idén remélhetően nem fog újra gondot okozni, azonban van más, aminek a repülőjegyek drágulása a következménye.

Az ír Ryanair fapados légitársaság arra számít, hogy az idei nyáron külföldre indulók kénytelenek lesznek többet fizetni a repülőjegyekért, mert a Boeing késik a megrendelt repülőgépek szállításával. A sajnálatos körülményről Michael O’Leary, a vállalat vezérigazgatója számolt be a BBC-nek.

Áremelést lengetett be a Ryanair-vezér. Fotó: Privatbankár
Áremelést lengetett be a Ryanair-vezér. Fotó: Privatbankár

A cégvezető közölte, a jegyárak 10 százalékkal lehetnek magasabbak a tavalyinál. A kevesebb gép miatt ugyanis szűkösebb lesz utasszállítási kapacitásuk. Azt is elárulta, hogy 57 Boeing 737 Max 800-asnak kellett volna márciusra megérkeznie, ám csak 40-45 jöhet meg a nyári csúcsszezon kezdete előtt.

Az amerikai repülőgépgyártónál hatósági vizsgálat folyik, miután az Alaska Airline-nál szolgáló egyik gépének vak biztonsági nyílása repülés közben kiszakadt. Az utasok szerencsére felszállás közben be voltak kötve, így mindenki megúszta a balesetet.

A színes megjegyzéseiről ismert O’Leary megfogalmazása szerint az amerikai légügyi hatóság, a Federal Aviation Administration kígyóként tekeredik a Boeingre, mindent átvizsgálva, amit csak talál.

A legkomolyabb aggodalmak a repülőgépgyártó minőség-ellenőrzési rendszerével kapcsolatban merülnek fel. A Ryanair beszámolója szerint hedge üzletek kötésével bebiztosították magukat az üzemanyag drágulása ellen. Így idén ez nem fog gondot okozni. Tavaly 17 százalékkal dobta meg a cég költségeit a kerozin árának emelkedése.

Drágább lesz a felszállás. Fotó: Depositphotos
Drágább lesz a felszállás. Fotó: Depositphotos

Ha valaki abban bízna, hogy más fapados cégeknél nem lesz áremelkedés, jó eséllyel hiú reményeket táplál. A Wizz Airnél például a Pratt & Whitney hajtóművekkel kapcsolatos gondok kényszerítenek földre Airbusokat, ami szintén szűkíti a szállítási kapacitásokat. Ennek alapján O’Leary magasabb repülőjegyekre számít a teljes európai légi közlekedésben idén nyáron.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Turizmus Egzotikus utazások alulnézetből: az elefántturizmus gyakran jár kegyetlenséggel
Kormos Olga | 2024. április 20. 17:43
Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív is az idegenekkel. Érzelmi traumáktól szenved a régóta tartó, kereskedelmi jellegű emberi érintkezés miatt.
Turizmus Bocsánatért esedezik a Dubajban történtek miatt az Emirates elnöke, 30 ezer bőrönddel még mindig adósak
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 14:23
Elmosta az eső a dubaji repteret is, napok után állt csak helyre a közlekedés, de még mindig tennivaló - személyesen üzent az utasoknak a légitársaság vezetője.
Turizmus Nagy balhé kezdődik a magyar turisták egyik kedvenc célpontján - emberéletek is veszélybe kerülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 08:36
Több ezres tüntetések, éhségsztrájk a turizmus káros hatásai ellen.
Turizmus Elég a turistákból: hatalmas tüntetés készül a magyarok kedvenc üdülőhelyén
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:33
Tenerifén április 12-től tüntetnek, április 20-án pedig még éhségsztrájkot is kilátásba helyeztek. A helyi lakosokat megfojtja a tömegturizmus. 
Turizmus II. Erzsébet forog a sírjában? Bárki ihat egy ötórai teát Balmoralban
Elek Lenke | 2024. április 12. 15:01
A brit királyi család először engedi látogatóit az ikonikus kastélyba.
Turizmus Fantasztikus luxushotelekből válogathatunk Londonban
Elek Lenke | 2024. április 7. 14:21
Létezett egy olyan korszaka a turizmusnak, amikor a legjobb szállodák hosszú időre otthonául szolgáltak művészek, milliárdosok – vagy éppen Poirot mester számára. Ekkorra tehető a törzsvendégek igazi megbecsülése, amikor a recepción mindent tudtak a számon tartott, dédelgetett utazó óhajairól, mániájáról.
Turizmus Észak-Korea síparadicsomába űzi Putyin háborúja az orosz turistákat
Kollár Dóra | 2024. április 7. 05:44
Tulajdonképpen hasonlóság látható Észak-Korea és Oroszország közt, hiszen különböző okok miatt mindkettő a nemzetközi közösség páriájává vált. Most egy szokatlan területen formálódik egy olyan kapcsolat, amely kölcsönösen jövedelmezőnek bizonyulhat majd.
Turizmus Hogyan utazik a Z generáció? Nem süttetik magukat egész nap a strandon
Elek Lenke | 2024. április 1. 14:17
Világot látni 20 vagy akár 18 évesen – ez ma természetes. Azt mindnyájan tudjuk, hogy a kulcsszó az internet és a mobiltelefon. De a Travel and Leisure amerikai turisztikai szaklap más trendeket is feltár a legfiatalabbak utazási szokásaiban.
Turizmus Tervezgeti a nyaralást? Érdemes lehet északnak venni az irányt
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 13:23
A közelgő szabadságok idején érdemes kellemes klímájú, északi úti célt választani, hogy a szinte egész nyáron tartó hőség, hosszan tartó szárazság ne keserítse meg a kikapcsolódás, a pihenés idejét - véli Czeiszing Miklós. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klubban beszélgettünk - szóba került az is, miért érdemes a magyar turistáknak Németországot választani, mennyi érdekes látnivaló, természeti és kulturális érték várja őket az országban, amely idén nyáron a foci Eb lázában ég majd. 
Turizmus Kelet-Magyarország tarolt
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:49
Legalábbis a külföldi vendégéjszakák terén. Tavalyhoz képest általánosságban is jól mutatnak a hazai turizmus számai.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG