3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Európába tartó és onnan induló járatok ezreit érinti a feltételezett orosz rendzavarás. 

A jelentés szerint augusztus óta körülbelül 46 000 repülőgép regisztrált GPS-problémát a Balti-tenger felett. A Nagy-Britanniába be- és onnan induló járatok tömegei tartoznak, amelyek a GPS-rendszerek feltételezett orosz zavarása miatt érintettek.

Egy jelentés szerint tavaly augusztus óta több mint 2300 Ryanair-járat jelentett GPS-interferenciát, valamint csaknem 1400 a Wizz Air, 82 British Ariways és 4 EasyJet.

Összesen körülbelül 46 000 repülőgépen jelentkeztek GPS-problémák a Balti-tenger felett ugyanebben az időszakban – jelentette a Sun a GPSJAM.org weboldalon végzett repülési naplók elemzése alapján. A weboldalon közölt GPS-problémák többsége Kelet-Európában, az Oroszországgal határos államokra mutat - írja a The Guardian.

Többezer járatnál észleltek GPS-problémákat a balti államok felett
Többezer járatnál észleltek GPS-problémákat a balti államok felett
Fotó: Pixabay

A műholdas alapú GPS a repülőgép navigációs rendszerének részét képezi, és az ott tapasztalható interferencia biztonsági kockázatot jelenthet.

Az Egyesült Királyság kormánya márciusban megerősítette, hogy a Grant Shapps védelmi minisztert szállító RAF-gép GPS-jele elakadt, miközben az orosz balti exklávé Kalinyingrád közelében repült, miközben Lengyelországból az Egyesült Királyságba tartott.

Bár a Downing Street szerint a lépés nem veszélyezteti a repülőgép biztonságát, egy védelmi forrás „roppant felelőtlennek” minősítette.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség és az EU Repülésbiztonsági Ügynöksége (Easa) januárban csúcstalálkozót tartott a GPS zavarásáról és „hamisításáról”, vagyis hamis jelek küldéséről, az Easa pedig a támadások számának meredek növekedéséről számolt be.

Míg az Easa szerint a fenyegetés elleni küzdelem prioritás, az Egyesült Királyság Polgári Légiközlekedési Hatósága csökkentette a kockázatot, és azt mondta, hogy az elakadás gyakran katonai tevékenységhez kapcsolódik, de ez nem jelenti azt, hogy kereskedelmi repülőgépeket közvetlenül célba vettek volna.

Glenn Bradley, a CAA repülési műveletekért felelős vezetője kijelentette: „A légi közlekedés a repülés egyik legbiztonságosabb formája, és számos biztonsági protokoll létezik a kereskedelmi repülőgépek navigációs rendszereinek védelmére. A GPS zavarása közvetlenül nem befolyásolja a repülőgép navigációját, és bár ez ismert probléma, ez nem jelenti azt, hogy egy repülőgépet szándékosan megzavartak volna.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG