5p

Nyugati elszigeteltsége arra kényszeríti Moszkvát, hogy új lehetőségeket keressen befolyása érvényesítésére az erőforrásokban gazdag szubszaharai országokban. A Moszkva-barát magyar kormányzat a szakértők megdöbbenésétől kísérve is éppen oda tart. Káncz Csaba jegyzete.

Az utóbbi napokban a vezető svájci és németországi lapok hosszasan foglalkoztak Budapest meghökkentő döntésével, miszerint katonákat küld a forrongó nyugat-afrikai országba, Csádba. A Süddeutsche Zeitung nyíltan fölteszi a kérdést:

„De mi keresnivalójuk van a magyar katonáknak Csádban?”

A tekintélyes lap szerint a csádi vállalkozás egy olyan rejtély, amely reflektorfényben mutatja meg, miként működik az orbáni rezsim. A Száhel-övezethez Magyarországnak nem fűződik semmiféle érdeke, nincsenek ottani tapasztalatai, kapcsolatai.

Orbán Viktor fia, Gáspár (balra, öltönyben) is tagja volt a Csádba küldött különítménynek
Orbán Viktor fia, Gáspár (balra, öltönyben) is tagja volt a Csádba küldött különítménynek
Fotó: a csádi védelmi minisztérium Facebook-oldala

„És nem is egyeztetett a NATO-, illetve uniós partnerekkel, pedig úgy illett volna. Nem kizárt mindazonáltal, hogy a 200 fő előőrsöt alkot arra az esetre, ha az afrikai ország bekerül az orosz befolyási övezetbe” – vonja le a tanulságot a liberális lap.

Orosz térnyerés

Valóban, Oroszország 2014-es ukrajnai inváziója óta Moszkva jelentősen növelte jelenlétét Afrikában, a nemzetközi rendet a maga javára átstrukturálni kívánó trükkje részeként. Ennek részeként a Kreml félig állandó katonai támaszpontokra törekszik a szubszaharai Afrikában.

A Közép-afrikai Köztársaságban (CAR), Burkina Fasóban, Maliban, Nigerben és Csádban az elmúlt években fokozódott az orosz befolyásszerzés. Ezek az erőfeszítések párhuzamosan zajlanak a líbiai haditengerészeti támaszpont biztosítására irányuló tervekkel. A Kreml még a Wagner-csoport műveleteit is „visszakövetelte” a kontinensen mint a hatalom kivetítésének eszközét, miközben hagyományos hadserege Ukrajnában harcol.

Januárban Fidel Ngouandika, a Közép-afrikai Köztársaság elnökének tanácsadója bejelentette, hogy az ország egy új orosz katonai bázis létrehozására készül a területén. Moszkva katonai támaszpontok láncolatát szeretné kiépíteni az egész szubszaharai Afrikában, hogy alapvető változásokat idézzen elő a régió országainak kormányzati struktúrájában és hatalmi dinamikájában.

Az elmúlt hónapokban a Kreml tisztviselői rendszeresen találkoztak afrikai tisztségviselőkkel, hogy szilárdabb külpolitikai kapcsolatot alakítsanak ki. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pár hete találkozott mali kollégájával, Abdoulaye Dioppal, hogy megerősítse a Kreml támogatását a 2020 augusztusában puccsal hatalomra került mali vezetés számára.

Az orosz erők védik a helyi rezsimeket

A Száhel-övezet kormányaival olyan katonai megállapodásokat írnak alá, amelyek orosz csapatok telepítését írják elő ezekben az országokban. Március 17-én Félix Moloua, a Közép-afrikai Köztársaság miniszterelnöke bejelentette, hogy Oroszország és a Közép-afrikai Köztársaság tárgyalásokat folytat katonai-technikai partnerségük bővítéséről. Putyin 2023 júliusában kijelentette, hogy a Közép-afrikai Köztársasággal való partnerség lehetővé tenné Oroszország számára, hogy segítsen megvédeni a demokráciát az országban és elkerülni a polgárháborút.

A katonai megállapodások lehetővé teszik, hogy a Wagnerről Afrikai Hadtestre átnevezett orosz katonai erők akár 20 ezer hagyományos vagy félkatonai erőt is bevethessenek a Száhel-övezetben. Ezek az orosz egységek expedíciós erőként fognak működni, és bázisok hálózatából fogják megvédeni Moszkva – korábban Wagner – afrikai, különösen a bányászati ágazatba történő befektetéseit. Oroszország a Wagner korábbi érdekeltségeit egy állami irányítású mechanizmussá konszolidálta, hogy folytassa befolyási politikáját, és kiterjessze az orosz érdekeltségek körét, hogy jobban ellenőrizhesse a Száhel-övezet gazdasági ügyeit.

Az orosz kormány a jelentések szerint az Ukrajna elleni háború kezdete óta több mint 2,5 milliárd dollárt keresett az afrikai aranykereskedelemből a Wagner-csoport műveletein keresztül. Számos afrikai országban, köztük a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Maliban a Wagner bányákat és olajfinomítókat ellenőriz, így a csoport jelentős befolyást gyakorol az aranykereskedelem felett. Az újonnan felállított orosz erők, amelyek Jevgenyij Prigozsin halála után átveszik ezeket a műveleteket, már brutális műveleteket hajtottak végre Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban, hogy megvédjék ezeket a bányászati érdekeltségeket.

Ezek az erők szintén a tekintélyelvű, Moszkva-barát erők hatalmon tartását célozzák, és az afrikai uralkodók idegen őrzőiként fognak működni Csádtól a Közép-afrikai Köztársaságig. Egyes esetekben, például Burkina Fasóban a vezetők nyíltan kijelentik, hogy a kontinensen lévő orosz erők egyik kritikus küldetése a rezsim védelme.

Az ECOWAS aláásása

A Kreml Moszkva-barát blokkokat kíván létrehozni Afrika-szerte, hogy aláássa a meglévő regionális biztonsági szervezeteket, például a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségét (ECOWAS), és versenyre keljen a nyugati befolyással. Burkina Faso, Mali és Niger mind kilépett az ECOWAS-ból, mivel az ECOWAS elítélte a puccsokat, amelyek hatalomra juttatták jelenlegi rendszereiket.

Sok megfigyelő úgy véli, hogy Moszkva – vagy Moszkva-barát erők – támogatták ezeket a puccsokat. Niger például Malin keresztül fellépve támogatást kért Wagner erőitől az ECOWAS ellen.

Az orosz csapatok telepítésével, a közelgő bázisokkal és a segélyek ígéretével megerősödve ezek az államok látszólag arra törekszenek, hogy saját, az ECOWAS-szal rivális blokkot alakítsanak ki. A Kreml tagadja, hogy ezeket az államokat az ECOWAS elhagyására ösztönözné, de egyes megfigyelők bizony elutasítják ezt a tagadást.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Már Brüsszelben is Magyar Péterről beszélnek
Wéber Balázs | 2024. április 13. 17:57
A NER-lázadó történetét a nyugati sajtó is felkapta, egy bennfentes brüsszeli lap interjút készített vele, sztorija uniós körökben is terjed. Egy fideszes politikus hologramnak nevezte Brüsszelben, egy ellenzéki EP-képviselő viszont bátornak, aki remélhetőleg „tovább repeszti a rendszert”. Izgalmas EP-választás elé nézünk.
Nemzetközi Putyin elkezdte leradírozni Donyeck megyét
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 17:34
Német Patriot rakétarendszerek érkeznek hamarosan Ukrajnába.
Nemzetközi Irán elkobzott egy izraeli milliárdoshoz köthető hajót
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 16:45
A Hormuzi szorosban.
Nemzetközi Kivándorolnak az informatikusok Oroszországból
Elek Lenke | 2024. április 13. 15:11
Vagy legalábbis, szeretnének. Amint az a mérvadó Kommerszant című napilapban olvasható,„az informatikusok fokozták az Orosz Föderáció elhagyására irányuló kísérleteiket”. Mind többen szeretnének tartózkodási engedélyt kapni a nyugati országokba, hogy lépést tartsanak a legújabb trendekkel és fejlesztésekkel, amelyektől a háború miatt – legalábbis részlegesen – el vannak zárva.
Nemzetközi Véres késelés egy ausztráliai plázában
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 14:48
Egy Sydneyben lévő hatszintes bevásárlóközpontban történt az eset.
Nemzetközi Irtó nagy kockázatok jönnek a technológiai fejlődés miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:28
A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég.
Nemzetközi Trump embere áterőltetne egy törvényt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:32
A választási csalás kizárására javasol törvényt az amerikai képviselőház republikánus elnöke.
Nemzetközi Egyes nyugati országok már evakuálnak Iránból
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 10:46
Attól tartanak, hogy Teherán megtámadja Izraelt és emiatt baja eshet a polgárainak is.
Nemzetközi Macron-Scholz tárgyalás a sürgős katonai segítségről
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 07:31
Japán az aknamentesítésben is közreműködik.
Nemzetközi Már Biden is arra számít, hogy Irán hamarosan megtámadja Izraelt
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 06:17
Az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG