3p

A kínai kormányhoz köthető hackerek befurakodtak az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájába, és „a megfelelő pillanatra várnak, hogy pusztító csapást mérjenek" - mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója csütörtökön.

A Volt Typhoon néven futó kínai hackerkampány sikeresen hozzáférést szerzett számos amerikai céghez a telekommunikáció, az energia, a víz és más kritikus ágazatokban, és 23 csővezeték-üzemeltetőt is célba vett, mondta Wray a Vanderbilt Egyetemen tartott beszédében – jelentette a Reuters. Kína fejleszti azt a képességét, hogy „fizikai pusztítást vigyen végbe kritikus infrastruktúránkon, mégpedig az általa választott időpontban" - mondta Wray a modern konfliktusokról és a felmerülő veszélyekről tartott a 2024-es vanderbilti találkozón. „A tervük az, hogy mélyütéseket mérjenek a polgári infrastruktúrára, hogy ezzel megpróbáljanak pánikot kelteni."

Christopher Wray FBI igazgató már nem először figyelmeztet a kínai kibertámadások veszélyére
Christopher Wray FBI igazgató már nem először figyelmeztet a kínai kibertámadások veszélyére
Fotó: zumapress.com

Wray szerint nehéz meghatározni ennek a kiber-előkészületnek a tényleges szándékát, amely bizonyára összhangban van Kína szélesebb körű stratégiájával, hogy elriassza az Egyesült Államokat Tajvan megvédésétől. Kína a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, és soha nem mondott le az erőszak alkalmazásáról, hogy a szigetet saját ellenőrzése alá vonja. Tajvan határozottan kifogásolja Kína követeléseit, és azt állítja, hogy csak a sziget lakossága dönthet a jövőjükről.

A kínaiak zsaroló-bűnözők tevékenységének tartják

A hét elején a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a Volt Typhoon valójában nem áll kapcsolatban a kínai kormánnyal, hanem egy bűnözői zsarolóvírus-csoport akciója. Kína washingtoni nagykövetsége közleményben utalt az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének megjegyzésére. „Néhányan az Egyesült Államokban a kibertámadások eredetének felderítését eszközként használják Kína elleni támadásaikhoz, hogy ezzel rossz színben tüntessék fel az országot, azt állítva, hogy az Egyesült Államok az áldozat, míg ez épp fordítva van, mivel ők azok, akik átpolitizálják a kiberbiztonsági kérdéseket."

Wray szerint a kínai hackerek egy sor botnetet működtettek – feltört személyi számítógépek és szerverek konstellációit szerte a világon –, hogy velük titkolják rosszindulatú kibertevékenységeiket. Amerikai technológiai és kiberbiztonsági magáncégek korábban Kínának tulajdonították a Volt Typhoon tevékenységét, beleértve a Microsoft és a Google biztonsági kutatóinak megállapításait is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
Nemzetközi Érdekes részlet derült ki Robert Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:58
A támadó egyúttal elnézést is kért.
Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG