3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kínai kormányhoz köthető hackerek befurakodtak az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájába, és „a megfelelő pillanatra várnak, hogy pusztító csapást mérjenek" - mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója csütörtökön.

A Volt Typhoon néven futó kínai hackerkampány sikeresen hozzáférést szerzett számos amerikai céghez a telekommunikáció, az energia, a víz és más kritikus ágazatokban, és 23 csővezeték-üzemeltetőt is célba vett, mondta Wray a Vanderbilt Egyetemen tartott beszédében – jelentette a Reuters. Kína fejleszti azt a képességét, hogy „fizikai pusztítást vigyen végbe kritikus infrastruktúránkon, mégpedig az általa választott időpontban" - mondta Wray a modern konfliktusokról és a felmerülő veszélyekről tartott a 2024-es vanderbilti találkozón. „A tervük az, hogy mélyütéseket mérjenek a polgári infrastruktúrára, hogy ezzel megpróbáljanak pánikot kelteni."

Christopher Wray FBI igazgató már nem először figyelmeztet a kínai kibertámadások veszélyére
Christopher Wray FBI igazgató már nem először figyelmeztet a kínai kibertámadások veszélyére
Fotó: zumapress.com

Wray szerint nehéz meghatározni ennek a kiber-előkészületnek a tényleges szándékát, amely bizonyára összhangban van Kína szélesebb körű stratégiájával, hogy elriassza az Egyesült Államokat Tajvan megvédésétől. Kína a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, és soha nem mondott le az erőszak alkalmazásáról, hogy a szigetet saját ellenőrzése alá vonja. Tajvan határozottan kifogásolja Kína követeléseit, és azt állítja, hogy csak a sziget lakossága dönthet a jövőjükről.

A kínaiak zsaroló-bűnözők tevékenységének tartják

A hét elején a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a Volt Typhoon valójában nem áll kapcsolatban a kínai kormánnyal, hanem egy bűnözői zsarolóvírus-csoport akciója. Kína washingtoni nagykövetsége közleményben utalt az amerikai külügyminisztérium szóvivőjének megjegyzésére. „Néhányan az Egyesült Államokban a kibertámadások eredetének felderítését eszközként használják Kína elleni támadásaikhoz, hogy ezzel rossz színben tüntessék fel az országot, azt állítva, hogy az Egyesült Államok az áldozat, míg ez épp fordítva van, mivel ők azok, akik átpolitizálják a kiberbiztonsági kérdéseket."

Wray szerint a kínai hackerek egy sor botnetet működtettek – feltört személyi számítógépek és szerverek konstellációit szerte a világon –, hogy velük titkolják rosszindulatú kibertevékenységeiket. Amerikai technológiai és kiberbiztonsági magáncégek korábban Kínának tulajdonították a Volt Typhoon tevékenységét, beleértve a Microsoft és a Google biztonsági kutatóinak megállapításait is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Mi történt? Kivonulhat Romániából az E.ON
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:56
Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.
Nemzetközi Továbbra sem lehet Pozsonyba szállítani Robert Fico-t
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 15:21
Robert Kalinák védelmi miniszter újságírói kérdésekre válaszolva adott hírt a miniszterelnök, Robert Fico egészségi állapotáról.
Nemzetközi Kútba eshet a Benjamin Netanjahu elleni ellfogatóparancs
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:45
Az izraeli kormány jogtanácsosa és az ügyész elutasította a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Galant védelmi miniszter ellen elfogatóparancs kiadására.
Nemzetközi Váratlan javaslatot tett a brit védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 14:04
Véleménye szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene a szövetséghez  
Nemzetközi Meglepő, de végre előkerült a Covid legelső kínai tudósítója
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 13:34
Szabadon engedték Kínában azt a sanghaji vloggert, akit 2020-ban négy év börtönbüntetésre ítéltek azzal a váddal, hogy a koronavírus-járványról tudósított és "hamis információkat" terjesztett.
Nemzetközi Kemény diplomáciai lépésre szánta el magát Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 11:19
Világos üzenetet küldenek három nyugat-európai országnak.
Nemzetközi Több százezer kivándorolt magyar örülhet ennek az adatnak
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 10:10
A Bank of England 2 százalékos célszintjének közelébe lassult a brit infláció éves üteme áprilisban. A csökkenés mértéke ugyanakkor kisebb volt a vártnál.
Nemzetközi Iráni elnökválasztás: tömegek fogják bojkottálni
Káncz Csaba | 2024. május 22. 09:31
Raiszi elnök halála egy feszült bel- regionális- és nemzetközi politikai helyzetben történt, öt héttel Irán Izraellel történt konfrontációja után. A június 28-i elnökválasztást az irániak tömegei újra bojkottálni fogják. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Közelít a félmillióhoz az orosz áldozatok száma
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 08:09
Eltaláltak egy Ciklon típusú orosz rakétahordozó hadihajót. Háborús hírek.
Nemzetközi Két nyugat-európai ország is elismerheti a palesztin államot
Privátbankár.hu | 2024. május 22. 07:32
1988 óta az ENSZ 193 tagállamából 139 ismerte el a palesztin államiságot.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG