3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a KDNP-s képviselő biztosan nem fog egy EP-frakcióban ülni a tiszásokkal. Manfred Weberrel pedig nem akar találkozni. Magyar Péter közösségi oldalán szúrt vissza a miniszternek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt mondta:

kizárt, hogy a KDNP-s képviselő együtt üljön a Tisza Párt delegáltjaival az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciójában.

Arra az újságírói kérdésre, hogy szerinte a KDNP-nek kellene megakadályoznia a Tisza Párt belépését a néppárti frakcióba, vagy a KDNP-s képviselőnek kellene kilépnie onnan, azt válaszolta: a saját véleményét fogalmazta meg, az már a KDNP dolga, hogy „ebből milyen következtetést vonnak le”, és „hogyan érvényesítik a saját stratégiájukat”.

Ezzel gyakorlatilag arra utalt, hogy a KDNP helyében bojkottálná a Tiszát (akár vétóval, akár a frakció elhagyásával).

Gulyás Gergelyt nem érdekli Manfred Weber
Gulyás Gergelyt nem érdekli Manfred Weber
Fotó: MTI/Soós Lajos

A néppárti EP-frakciónak a Fidesz-KDNP-ből már csak a KDNP-s Hölvényi György a tagja, mivel a fideszes EP-képviselőknek 2021-ben, a Néppárttal történt szakítás miatt el kellett hagyniuk a képviselőcsoportot.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke már jelezte, hogy a mandátumot szerzett hét képviselőjük a néppárti frakcióba szeretne beülni. Erről tárgyal pénteken Budapesten Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével.

Gulyás Gergely arra az újságírói kérdésre, hogy ő szeretne-e találkozni Weberrel, azt válaszolta, hogy "biztosan nem tervezi" ezt. Szerinte a KDNP „hosszabb ideje kifelé jön a Néppártból, valaki meg befelé fog menni.” Abban nem lát nagy különbséget, hogy ez Márki-Zay Péter vagy Magyar Péter. Szerinte a Néppárt balra tolódott.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a melyik frakcióba ül majd be a Fidesz az európai parlamentben, azt mondta: július elején megalakul az EP, jó lenne addig tisztán látni. Orbán Viktor pártelnök korábban jelezte, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában szeretnének tagok lenni, illetve szívesen vennék, ha az ECR részvételével létrejönne egy nagy, egységes frakció az általuk szuverenistának nevezett oldalon. Gulyás Gergely most azt mondta, hogy utóbbi erősen kérdéses.

A miniszter megszólalására Magyar Péter Facebook oldalán azt válaszolta: „a Tisza Párt a magyar emberekért fog dolgozni itthon és Brüsszelben is. Kedves Gergő, nem kell félni, nem fog fájni.”

Azzal kapcsolatban, hogy a Tisza belépne a néppárti frakcióba, Feledy Botond külpolitikai elemző lapunknak azt mondta, hogy ezzel nagyon jól járhat. Így ugyanis "birtokában lesz bizonyos információs csatornáknak, pozíciókat kaphat a pártban vagy a frakcióban, és ügyesen építkezve vissza tudja szerezni a magyar pozíciókat a legnagyobb európai parlamenti pártban. Ez még komoly veszteségeket okozhat Orbánnak."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Furcsa lehetőség nyílt meg a kalandvágyó magyarok előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 15:36
Ha esetleg a háború szomszédjába vágyik, ezt ne hagyja ki.
Nemzetközi Visszatér a Pan Am - de nem egészen úgy
Szakonyi Péter | 2024. július 20. 14:52
Egy év múlva ismét a levegőbe emelkedik a Pan Am légitársaság gépe. A több mint három évtizeddel ezelőtt  csődbement társaság egy igazán különleges, luxusutazással tér vissza a piacra - kérdés, hogy meddig.
Nemzetközi Vétózott a magyar kormány, itt van az ok
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 14:22
Izrael ügyében vette elő a fegyvert a magyar kabinet.
Nemzetközi Erdogan örülhet: olyan hírt kapott, amire régóta várt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 13:45
Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings.
Nemzetközi Meghátrált az Adidas: óriási balhé lett egy sportcipőből
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 11:12
Az izraeli-palesztin konfliktus fényében inkább átgondolják a kampányt.
Nemzetközi Fogy a levegő Joe Biden körül: egyre többen követelik a fejét
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 09:03
Egyre többen léptetnék vissza.
Nemzetközi Zelenszkij meglepő telefonhívást indított, nem akárkivel beszélt
Privátbankár.hu | 2024. július 20. 08:16
Az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeiről is beszélt telefonon Donald Trump republikánus elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.
Nemzetközi Oroszországban elítéltek egy vezető amerikai újságírót
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:55
Kémkedés vádjával.
Nemzetközi Sikerekről számolt be az ukrán nemzeti gárda
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 19:43
Zelenszkij diplomáciai nyomást vár a Nyugattól Putyinra.
Nemzetközi Nem sokat nyerne Orbán Viktor Donald Trump győzelmével? A hét videója
Juhász Gábor – Litván Dániel – Wéber Balázs | 2024. július 19. 18:31
A republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merénylet még jobban összeforrasztotta táborát, Elon Musk Tesla-vezér is beállt mögé, miközben Joe Biden egyre elveszettebbnek tűnik – Donald Trump lassan behűtheti a pezsgőt. De mi állt valójában a merényletkísérlet hátterében? Lecserélhetik-e még a demokraták Bident? Mivel járna politikailag-gazdaságilag Trump győzelme? És mit nyerne vele valójában a magyar kormány, a vállveregetésen és a szép szavakon túl? Munkatársaink, Litván Dániel és Wéber Balázs ezúttal az amerikai nagykövetség előtt néztek bele a kristálygömbbe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG