2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pénteken robbanások voltak egy iráni város Iszfahán felett, amelyet a források izraeli támadásnak minősítettek, de Teherán tompította az incidenst, és jelezte, hogy nem tervez megtorlást – ez a válasz az egész régióra kiterjedő háború elhárítására irányult.

A támadás korlátozott mértéke és Irán visszafogott reakciója egyaránt jelzi a diplomaták sikeres erőfeszítését, akik éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy elkerüljék a teljes háborút az Izrael elleni múlt szombati iráni drón- és rakétatámadás óta – írja a Reuters. Az iráni média és tisztviselők korábban néhány robbanást jelentettek, amelyek szerintük az iráni légvédelem eredményeként három drónt talált el Iszfahán városa felett. Az incidenst következetesen „beszivárgók" támadásaként emlegették, nem pedig Izrael akciójaként, elkerülve a megtorlás kimondásának szükségességét. Egy iráni tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy nem terveznek reagálni Izrael ellen az incidens miatt.

Teheránnak is sok vesztenivalója van
Teheránnak is sok vesztenivalója van
Fotó: itto.org

„Az incidens külföldi forrását nem erősítették meg. Nem volt külső támadás, és inkább beszivárgásra, mint a támadásra gyanakszunk" - mondta az illetékes.

Izrael hallgat

Izrael nem mondott semmit az esetről, pedig napok óta azt hangoztatta, hogy megtorlást tervez Irán ellen a szombati csapásokért, ami az első közvetlen támadás volt Izrael ellen a „proxyk” által vívott több évtizedes árnyékháború után, amely a hat hónapja kezdődött gázai invázió után eszkalálódott a Közel-Keleten.

A két régóta küzdő ellenség a közvetlen összecsapás felé haladt az április 1-jei feltételezett izraeli légicsapás óta, amely lerombolt egy épületet Irán damaszkuszi nagykövetségén, és megölt több iráni tisztet, köztük egy magas rangú tábornokot. Irán válasza az Izrael elleni közvetlen támadással példátlan volt, de nem volt halálos, és csak kisebb károkat okozott, mivel Izrael és szövetségesei hatékonyan lőtték le a rakéták és drónok százait.

A szövetségesek, köztük az Egyesült Államok azóta is keményen szorgalmazták, hogy minden további megtorlást úgy valósítsanak meg, hogy az ne provokálja ki az ellenségeskedések spirálját. A brit és a német külügyminiszter a héten Jeruzsálembe látogatott, a nyugati országok pedig szigorították az Iránnal szembeni szankciókat, hogy Izrael kedvébe járjanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG