5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.

Brüsszel arra készül, hogy vámokat vet ki a kínai elektromos autókra – és a bejelentés a következő két hétben várható. Minél közelebb kerül a dátum, annál hangosabb és részletesebb Peking  megtorlással kapcsolatos fenyegetése. Bár az európai szubvencióellenes vizsgálat hivatalos határideje július eleje, a Bizottságnak négy héttel korábban, azaz június 5. körül kell tájékoztatnia az érintett feleket - mivel az uniós választásokat június 6-9. között tartják.

A protekcionizmusra és a fenyegető kereskedelmi háborúra vonatkozó figyelmeztetések ellenére Olaf Scholz kancellár és vezető német tisztviselők rájöttek, hogy nem tudják megakadályozni az EU-t abban, hogy vámokat vessen ki a kínai elektromos autókra.

Mivel a kereskedelem az EU kizárólagos hatáskörébe tartozik, az országok csak minősített többséggel (azaz az EU lakosságának legalább 65 százalékát képviselő tagországok legalább 55 százalékával) állíthatják meg Brüsszelt.

Ráadásul Berlin nem is egyöntetűen ellenzi: a német kormányban néhányan kevésbé kritikusak, mint a kancellár egy olyan intézkedéssel kapcsolatban, amely - bár valószínűleg fájdalmat okoz a nagy autógyártó csoportoknak - az egyetlen módja lehet annak, hogy az EU ipara felzárkózzon, és ösztönözze a beruházásokat és a termelést a kontinensen.

Összeakaszthatják a bajuszt
Összeakaszthatják a bajuszt
Fotó: Depositphotos

Peking nem kertel

A Kínai Kereskedelmi Kamara az EU-ban (amelyet három kínai állami vállalat alapított) kedd este a sajtónak adott nyilatkozatában közölte: "bennfentesektől értesült arról, hogy Kína fontolóra veheti a nagy hengerűrtartalmú motorokkal felszerelt importált autókra vonatkozó ideiglenes vámok emelését". A nyilatkozat utalt a kínai kormány szócsövében, a Global Timesban megjelent hasonló fenyegetésre, amely szerint Kínának meg kellene emelnie a 2,5 liternél nagyobb motorral rendelkező autók - például a nagy terepjárók és a Porsche sportkocsik - vámját.

Egy kínai illetékes szerint az európai és amerikai gyártású autókra vonatkozóan Kína 25 százalékos vámmal reagálna.

Ez elsősorban a Porsche számára jelentene problémát, amely nem rendelkezik helyi gyártással, de a többi német prémiummárka legdrágább modelljei sem Kínában készülnek – márpedig tavaly 230 ezer ilyen autót importált az ázsiai ország. Ezen túl a már megszokott módon egyes európai élelmiszerek kínai vámja is durván megemelkedne.

A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Míg Peking milliárdokat pumpált az innovációba, addig Európában az ipari főnökök továbbra is egy régi technológiához ragaszkodtak, miközben azzal érveltek, hogy a piac majd megoldja a problémát. Most pedig próbálnak felzárkózni Kína fejlettebb akkumulátor-technológiájához.

Amerikai nyomásgyakorlás

Az USA a múlt hónapban már felszólította európai szövetségeseit, hogy növeljék a Kínára gyakorolt nyomást Oroszország ukrajnai agressziós háborúja miatt. Kína segít abban, hogy Oroszország egész Európát fenyegető módon folytathassa a háborút - közölte áprilisban az amerikai külügyminiszter a G7-ek külügyminiszteri találkozójának margóján.

Miután aztán másfél hete az Egyesült Államok átfogó vámokat vetett ki egy sor kínai zöldtechnológiai termékre - élükön az elektromos járművekre kivetett 100 százalékos vámmal – Washington most újabb nyomást gyakorol az EU-ra.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kedden Frankfurtban tartott nagyszabású beszédében a transzatlanti szövetség fontosságáról és erejéről szóló felhívást intézett kontinensünkhöz.

Miután felidézte az Európával való együttműködést a hidegháborútól kezdve az ukrajnai háborúban Oroszország ellen folytatott NATO-műveletekig, rátért arra a kérdésre, amely az USA számára a legfontosabb: a Kína gazdasági felemelkedése által az euroatlanti térség gazdaságára jelentett egzisztenciális fenyegetésre.

Leszögezte: "Kína iparpolitikája távolinak tűnhet, miközben itt ülünk ebben a teremben, de ha nem reagálunk stratégiailag és egységesen, akkor a vállalkozások életképessége kerülhet veszélybe az Atlanti-óceán mindkét partján".

Az USA azt állítja, hogy a Peking által nyújtott állami támogatások, különösen a csúcstechnológiai ágazatokban, "tisztességtelen" versenyt teremtenek. Yellen szerint a kínai "ipari túlkapacitás" nemcsak az amerikai és európai cégeket fenyegeti, hanem megakadályozhatja, hogy "a világ országai, beleértve a feltörekvő piacokat is, olyan iparágakat építsenek ki, amelyek a növekedésük motorjai lehetnek".

Eltérő megközelítés

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a héten tagadta, hogy Európa kereskedelmi háborúban állna Kínával. A Financial Timesnak nyilatkozva így fogalmazott: "Osztjuk amerikai kollégáink néhány aggodalmát. De a mi megközelítésünk más. Az amerikaiak csak általános vámokat vetettek ki. Mi versenyt akarunk, együtt akarunk kereskedni, de tisztességesen és a szabályok szerint".

Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a Kereskedelmi Világszervezet [WTO] előírásainak.

Az USA azonban már minden jel szerint megkerüli a WTO-t. A Trump-adminisztráció óta Washington megtagadja, hogy képviselőket nevezzen ki a WTO fellebbviteli testületébe, amely a konfliktusokat bírálja el, és ezzel gyakorlatilag működésképtelenné tette azt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
Nemzetközi Trump dörzsölheti a tenyerét: illegális fegyvertartás miatt elítélték Joe Biden fiát
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 17:42
Az amerikai elnök fiát, Hunter Bident bűnösnek találta a szövetségi bíróság három, illegális fegyvertartással kapcsolatos vádpontban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG