3p

Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.

A DNA péntek hajnalig tartó kihallgatás után óvadék ellenében hatósági felügyelet alá helyezte Coldeát, Dumitru Dumbravát, a SRI jogi osztályának volt vezetőjét és Doru Traila ügyvédet. A SRI két volt tábornokának egyenként 500 ezer lejes (39 millió forint) óvadékot kell kifizetnie egy héten belül.

Feljelentőjük, egy uniós pénzekkel elkövetett csalás gyanújával bíróság elé állított üzletember, Catalin Hideg csütörtök este az Antena3 hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította: Coldea és Dumbrava az "igazságszolgáltatás problémáinak optimalizálását", azaz felfüggesztett büntetést ígértek neki, közbenjárásukért pedig 600 ezer eurós árat szabtak meg, amit az általuk ajánlott Traila ügyvédi irodájával kötött képviseleti szerződés révén kellett kifizetnie.

Florian Coldeát 15 órán át hallgatták ki
Florian Coldeát 15 órán át hallgatták ki
Fotó: EPA/ROBERT GHEMENT

A Sanimed International vállalat tulajdonosa szerint az ügyvédi szerződés aláírásakor arra hivatkoztak, hogy a törvényszéki bíró Traila tanítványa volt az egyetemen. Állítólag eddig 100 ezer eurót fizetett ki az ügyvédnek, de elmondása szerint nincsenek bizonyítékai, hogy ebből a SRI két volt tábornoka is részesedett.

Az üzletemberre februárban mégis négy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bukaresti törvényszék, fellebbezését most a bukaresti ítélőtábla tárgyalja.

Az ügy hatalmas médiaérdeklődést keltett Romániában. A DNA székháza előtt tolongó újságírók távol tartására csütörtök délután vasrácsokat állított fel a csendőrség. Coldea 15 órás kihallgatást követően pénteken hajnali három órakor távozott a vádhatóság épületéből, de nem volt hajlandó nyilatkozni a sajtónak.

Florian Coldea 12 éven keresztül volt a SRI igazgatóhelyettese. 2017-ben akkor kérte tartalékos állományba helyezését, amikor az országból frissen megszökött, több korrupciós ügyben vádlottként szereplő Sebastian Ghita médiamágnás - az érintettek által megkérdőjelezett hitelességű - kompromittáló információkat közölt a hírszerzés és az igazságszolgáltatás összefonódásáról.

A sajtó által a román hírszerzés "szürke eminenciásaként" emlegetett Coldeáról Ghita azt állította, hogy Laura Codruta Kövesivel, a DNA akkori főügyészével együtt egy külföldi szövetséges titkosszolgálat ügynökeiként, befolyásukkal visszaélve "gyártanak" korrupciós ügyeket és politikai megrendelésre ők döntik el, hogy ki ellen induljon bűnvádi eljárás Romániában.

Keleti szomszédunknál a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a 2010-es években befolyásos politikusok és üzletemberek százait juttatta rács mögé titkos megfigyelésekkel szerzett bizonyítékok alapján, a DNA célkeresztjébe került politikusok szerint azonban a vádhatóság valójában a SRI "furkósbotjaként" működött, titkosszolgálati megrendelésre távolítva el a közéletből azokat, akik nem teljesítették a "mélyállam" elvárásait.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG