3p

A lengyel elnök nem nukleáris fegyvereket is el tud képzelni országában, a Kreml lekicsinyelte az Ukrajnának megszavazott amerikai segítséget. Háborús összefoglaló. 

  • Oroszország közölte, hogy erői átvették az irányítást az ukrán Donyeck városától 40 km-re délnyugatra fekvő Novomihailivka falu felett, ami két napon belül a második előretörés lenne. Ugyanakkor az ukrán vezérkar szokásos reggeli jelentésében közölte, hogy a kijevi erők továbbra is visszatartják az oroszok előrenyomulási kísérleteit a falu közelében. Oroszország tegnap bejelentette, hogy erői területet szereztek a kelet-ukrajnai Chasiv Yar kulcsfontosságú csataterének közelében, és átvették az irányítást Bogdanivka, a várostól kevesebb mint három kilométerre (két mérföldre) északkeletre fekvő kis falu felett.
  • Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot orosz légitámadás érte, ami a televíziós sugárzási infrastruktúrában zavarokat idézett elő – mondta egy helyi tisztviselő. "Jelenleg kimaradások vannak a digitális TV jelében".
  • A Kreml lekicsinyelte a 60,7 milliárd dolláros Ukrajnának szánt amerikai segélycsomagot, mondván, hogy az nem változtat a frontvonalon. „Az orosz fegyveres erők javítják pozícióikat a fronton… A kiutalt pénz és a szállítandó fegyverek nem változtatnak ezen a dinamikán” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak. „Sőt, még több ukrán fog meghalni, Ukrajna nagyobb veszteségeket fog szenvedni, mint eddig.”

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a legutóbbi orosz rakétatámadásban súlyosan megrongálódott lakóépületnél az ukrajnai Dnyipróban 2024. április 19-én. A légicsapás következtében legkevesebb két ember életét vesztette, 16 megsebesült.
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén a legutóbbi orosz rakétatámadásban súlyosan megrongálódott lakóépületnél az ukrajnai Dnyipróban 2024. április 19-én. A légicsapás következtében legkevesebb két ember életét vesztette, 16 megsebesült.
Fotó: MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek ukrán minisztériuma

  • Az európai miniszterek azt mondták, sürgősen keresik, hogyan lehetne nagyobb légvédelmet biztosítani Ukrajnának, de nem tettek konkrét ígéretet a Kijev által leginkább értékelt Patriot rendszerekre. Az EU külügyminiszterei és védelmi miniszterei Luxemburgban találkozva kijelentették, hogy az Egyesült Államok Képviselőháza a hétvégén megszavazza az ukrajnai segélycsomagot, de ez nem vezethet önelégültséghez. Amióta Kijev az elmúlt hetekben elkezdett több Patriotot szorgalmazni, Németország az egyetlen EU-ország, amely további segítséget ígért. A tisztviselők azonban azt mondták, hogy az országok nehezen válhatnak meg a Patriots-tól, mivel azok a honvédelem szerves részét képezik.
  • Lengyelország készen áll nukleáris fegyverek befogadására, ha a NATO úgy dönt, hogy fegyvereket vet be Oroszországgal szemben - mondta Andrzej Duda , az ország elnöke egy hétfőn megjelent interjúban. "Ha szövetségeseink úgy döntenek, hogy a nukleáris megosztás részeként nukleáris fegyvereket telepítenek területünkre, hogy megerősítsék a NATO keleti szárnyát, készek vagyunk megtenni" - monda Duda a Fakt napilapnak adott interjújában. 
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország Ukrajnának nyújtott támogatása komoly stratégiai kockázatokat gerjeszt, amelyek növelik a világ legnagyobb nukleáris hatalmai közötti közvetlen konfrontáció kockázatát. Lavrov azt mondta, hogy az Egyesült Államok és a NATO megszállottja volt annak az ötletnek, hogy „stratégiai vereséget” okozzon Oroszországnak, és az ilyen konfrontációnak olyan kockázatai vannak, amelyek a nukleáris veszély megnövekedéséhez vezethetnek. (The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Putyin új húzása miatt nézhetnek nagyot nyugaton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 16:00
Az orosz elnök elővette a szemet szemért-elvet.
Nemzetközi Izrael már üzent, ha elítélik sem áll meg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:27
A háború folytatódni fog.
Nemzetközi Megint kellemetlenkedtek Orbán Viktornak - tovább ketyeg az óra
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 14:03
Az Európai Bizottságot nem nyűgözte le a kormány válasza. 
Nemzetközi Hszi Csin-ping bekeményített: rajzanak a kínai harci gépek Tajvannál
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 11:53
Hatalmas erődemonstrációba kezdett Kína Tajvannál.
Nemzetközi Tovább zajlik a tisztogatás, újabb orosz tábornokot tartóztattak le
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:54
A vezérkari főnök helyettese nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Nemzetközi Megmagyarázta váratlan döntését Rishi Sunak
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 10:28
Most jött el a megfelelő időpont a brit miniszterelnök szerint, de a várakozások szerint történelmi vereség várhat pártjára.
Nemzetközi Macron most békét és nyugalmat szeretne - messze Európától
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:54
Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.
Nemzetközi Kereskedelmi háború küszöbén Brüsszel és Peking
Káncz Csaba | 2024. május 23. 09:31
A közelgő kereskedelmi háború egy keserű igazságra is rávilágít: a Nyugat túl sokáig pihent a babérjain. Az EU álláspontja szerint a Kínával szemben az elektromos autók és más termékek tekintetében hozott intézkedéseknek meg kell felelniük a WTO előírásainak. Az USA azonban már megkerüli a WTO-t. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagy lépésre készül Amerika, Putyin kitérhet a hitéből
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 09:06
Miközben az oroszok éppen nukleáris fegyverekkel gyakorlatoznak, az Egyesült Államok újabb eszkalációs lépést tenne. Háborús híreink csütörtök reggel.
Nemzetközi Robert Fico nélkül is továbbmegy Szlovákia az orbáni úton
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 06:38
A miniszterelnök még kórházban, de a kormány megy tovább: elfogadták a közmédia átalakításáról szóló törvényt, amely a kritikusai szerint a kormány ellenőrzése alá vonja a közszolgálati médiát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG