2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az egyiptomi határváros elleni katonai akció eldöntött kérdés, de az időpontot nem árulja el az izraeli miniszterelnök. Törökország exportkorlátozásokat vezet be, miután Izrael nem engedi, hogy segítsenek a gázai lakosságnak.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy ki van tűzve a Gázai övezet és Egyiptom határán található Rafah városa elleni izraeli katonai akció időpontja, de ezt nem árulta el az újságíróknak.

A városba a becslések szerint jelenleg 1,5 millió palesztin, az övezet teljes lakosságának több mint fele zsúfolódott össze, akik a már izraeli kézen lévő területekről menekültek dél felé. A már most is rettenetes humanitárius helyzetet tovább súlyosbíthatja a meginduló újabb izraeli offenzíva.

Kétségbeesett gyerekek várnak a segélyszervezetek ételosztására a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. március 14-én.
Kétségbeesett gyerekek várnak a segélyszervezetek ételosztására a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. március 14-én.
Fotó: EPA/HAITHAM IMAD

Egy izraeli tisztviselő szerint országa 40 ezer sátrat vásárol arra a célra, hogy elhelyezze a Rafahból menekülni kényszerülő civileket. A Rafah elleni katonai akció tervét világszerte éles hangon elítélték, még az Egyesült Államok is önmérsékletre szólította fel Izraelt, már csak azért is, mert a Gázába jelenleg érkező segélyszállítmányok kizárólag a rafahi határátkelőn tudnak bejutni az övezet területére ellenőrzött keretek között.

Török korlátozások

Miután Izrael megtagadta, hogy Törökország is belépjen a Gázai övezetbe légi úton humanitárius segítséget küldő országok sorába, a török kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy 54 kategóriában vezet be korlátozásokat az Izraelbe irányuló export területén.

"A döntés addig marad érvényben, amíg Izrael nem hirdet tűzszünetet, és nem engedi a humanitárius segítség elégséges és zavarás nélküli eljuttatását Gázába"

- fogalmaz a minisztérium közleménye. Az Egyesült Államok és más országok márciusban kezdtek repülőről segélycsomagokat ledobni az ostromlott övezet területére, bár a segítségnyújtásnak ezt a módját a szakértők meglehetősen kevéssé hatékonynak tartják.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tallinn a lebombázott kijevi gyermekkórház segítségére sietett
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 19:21
Zelenszkij egy angliai csúcstalálkozón árulással vádolta meg Orbán Viktort. Az ukránok kénytelenek voltak átadni az oroszoknak Urozsajne falut. Háborús összefoglaló. 
Nemzetközi Vészhelyzet Gázában, beoltják az izraeli katonákat
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 19:04
A járványos gyermekbénulást okozó poliovírust találtak a Gázai övezetben, az ott harcoló izraeli katonák beoltását elrendelték - közölte az izraeli egészségügyi minisztérium csütörtökön.
Nemzetközi Tovább csökkent a fontos amerikai teljesítményindex
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 17:30
Júniusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
Nemzetközi Egyre fokozódnak a lezárások és a biztonsági intézkedések Párizsban
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 16:37
Lépten-nyomon rendőröket és csendőröket lehet látni Párizs utcáin az olimpiai helyszínek közelében, különösen a Szajna környezetében, ahol a jövő pénteki megnyitóra több mint 300 ezer ember gyűlik majd össze, hogy részese legyen a formabontó eseménynek, a versenyzők hajós felvonulásának.
Nemzetközi Reformokat akar Kína - erről döntött a pártközgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 16:21
Több ágazatban a reformok elmélyítését helyezte kilátásba a Kínai Kommunista Párt (KKP) abban a határozatban, amelyet 20. pártközgyűlésének többnapos zárt ülése után fogadott el csütörtökön. Ígéretet tettek a kínai sajátosságokkal rendelkező ipari rendszer, a piacgazdaság, a munkaerőpiac és általában a társadalom modernizációjára is - jelentette a kínai állami média.
Nemzetközi A nap képe: látványosan ünnepelte von der Leyen az újraválasztását
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:46
Az Európai Bizottság elnöke megnyerte a mai szavazást az Európai Parlamentben (EP).  
Nemzetközi Beindult az európai vezetők gratulációdömpingje Ursula von der Leyennek
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:14
Sorra gratulálnak közösségi oldalukon Európa vezetői az Európai Bizottság újraválasztott elnökének. 
Nemzetközi Eldőlt Ursula von der Leyen sorsa
Csabai Károly | 2024. július 18. 14:14
A csütörtöki szavazáson megkapta az európai parlamenti képviselők szavazatainak többségét, ő marad az Európai Bizottság elnöke.
Nemzetközi Újabb ország kezdte el hangoztatni a béke szeretetét
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 13:48
"Békeszeretetből" vízummentességet vezet be Fehéroroszország 35 európai ország - közöttük Magyarország - állampolgárai számára 2024. július 21-től december 31-ig - közölte a fehérorosz külügyminisztérium, amelyet az RBK orosz hírportál idézett szerdán. 2022 óta a vízummentesség Litvánia, Lettország és Lengyelország állampolgárai számára van érvényben.
Nemzetközi Orbán Viktornak is fontos téma áll az angliai csúcstalálkozó fókuszában
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 13:27
A határok biztonságának erősítését helyezte a munkáspárti brit kormány az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtökön kezdődött egynapos angliai csúcstalálkozójának középpontjába.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG