3p

A magyar miniszterelnök a közrádióban a világban zajló háborúkról, az uniós csúcson elfogadott migrációs paktumról, az agrárpolitikáról és az európai parlamenti választásokról beszélt.

Kétnapos uniós csúcs után volt a Kossuth rádió vendége Orbán Viktor miniszterelnök, a beszélgetést a szintén a Klasszis Médiához tartozó laptársunk, az Mfor percről percre közvetítette. A beszélgetés a világban zajló háborúk értékelésével kezdődött, az orosz–ukrán válság és a közel-keleti konfliktus mellett a miniszterelnök felhívta a figyelmet a balkáni feszültségekre is.

Orbán Viktor Brüsszelben a kétnapos uniós csúcson 2024. április 17-én
Orbán Viktor Brüsszelben a kétnapos uniós csúcson 2024. április 17-én
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Úgy vélte, a közel-keleti helyzetből is lehetnek menekültek, gazdasági kiadások, ezért szükséges „lenyugtatni, féken tartani azt a konfliktust”. Az orosz–ukrán háborúról azt mondta, az két szláv nép összecsapása, de Brüsszel is a saját háborújának érzi, és a NATO is sodródik ebbe az irányba. Úgy véli, azzal, hogy kijelentették, katonákat is lehet küldeni, új fejezet kezdődött. Megígérte,

Magyarország egyik fél oldalán sem fog beavatkozni.

A kormányfő annak a reményének adott hangot, hogy a választási kampányban „repedezni fog a háborúpárti elgondolás”, mert az emberek a béke felé fogják tolni a politikusokat.

Az orosz-ukrán konfliktusról tudósító hírfolyamunkat ide kattintva találják:

A miniszterelnök szerint „a szólásszabadság Nyugat-Európában rossz bőrben van”, ezt a betiltani tervezett brüsszeli kampánynyitó rendezvényére utalva mondta. Mint fogalmazott, „véleményúthenger uralkodik Európában”. Úgy vélte, Magyarországon nem szankcionálják azt, akinek eltérő a véleménye, miközben Európában igen. (Ennek ellentmond, hogy azonnali hatállyal elbocsátották állásából azt a férfit, aki felszólalt Magyar Péter április eleji tömegrendezvényén – a szerk.)

A migrációs paktumról szólva Orbán Viktor úgy vélekedett, az európai vezetők „menedzselni” akarják a migrációt. Megismételte korábbi álláspontját, mely szerint az a helyes, ha addig nem léphet az EU területére a migráns, amíg nem bírálták el a kérelmét.

Az uniós agrárpolitikára áttérve a miniszterelnök azt mondta, a háború következménye az ukrán gabona európai dömpingje. Szerinte, a magyar gazdák baja ott van, ahová értékesíteni szánják a terményeiket. Mint mondta,

oda ugyanis megérkezett az olcsó ukrán gabona, ez pedig a gazdák megélhetését veszélyezteti.

Ez ellen fogadták el az ötpontos akciótervet. (Ezt ismertette Nagy István agrárminiszter a legutóbbi Kormányinfón – a szerk.)

Nagy István agrárminiszter ötpontos csomagot ismertetett a magyar gazdák védelmében
Nagy István agrárminiszter ötpontos csomagot ismertetett a magyar gazdák védelmében
Fotó: Privátbankár / Dala Gábor

Az európai parlamenti választási kampány volt az interjú utolsó pontja, ahol Orbán Viktor azt mondta, minden kitűzött célját elbukta az uniós vezetés, ezért

„nem érdemelnek még egy esélyt”.

Mint fogalmazott, a legfontosabb kérdés a háború, békepárti többség kell Európában, ez a választás lényege.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Áll a bál Brüsszelben – levelet írtak a bürokraták
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 13:01
Az uniós dolgozók közül több mint 200-an írták alá azt a levelet, amelyben aggodalmukat fejezik ki a gázai humanitárius krízis és a szerintük elégtelen uniós fellépés miatt.
Nemzetközi Korrupciós botrány tört ki Romániában, a hírszerzés egyik volt vezetője a vádlott
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 12:36
Bűnvádi eljárást indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) Florian Coldea tábornok, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori igazgatóhelyettese ellen, akit befolyással üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítanak - jelentette pénteken az Agerpres román hírügynökség.
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Kitoloncolná Európából az illegális migránsokat von der Leyen
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 08:56
Legalábbis erről beszélt Brüsszelben a csúcsjelöltek vitáján. 
Nemzetközi Eszkalálódhat a háború: a lengyel légvédelem is beszállhat Ukrajna védelmébe
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 07:16
Ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Megvan, ki nyerheti az EP-választásokat Olaszországban
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 06:29
A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.
Nemzetközi Sötét üzelmekre készülnek Magyarországon a kínai minisztérium emberei?
Litván Dániel | 2024. május 24. 05:41
A kínai hatóságok igyekeznek nagyon erős kontrollt gyakorolni a külföldön élő és tanuló kínaiak felett, az eszközökben pedig nem válogatnak. A legsötétebb üzelmeket pedig pontosan az az ártatlannak látszó kínai minisztérium bonyolítja, amelynek vezetőjével rendészeti egyezményeket kötött a magyar kormány.
Nemzetközi Brutális orosz támadás érte Harkivot - Zelenszkij kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 19:36
Az orosz-ukrán háború 820. napja volt a csütörtöki. Esti hírösszefoglalónk. 
Nemzetközi Kirúgják a német AfD-t a szélsőjobboldali EP-frakcióból
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 18:03
Az Alternatíva Németországért már az Európai Parlament szélsőségesebb frakciójának is vállalhatatlanná vált.
Nemzetközi Valami olyan történt Magyarország szomszédjában, ami nálunk sosem fog
Privátbankár.hu | 2024. május 23. 17:38
Népszavazást tartanak egy atomerőmű-bővítésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG