5p

A coloradói űrrepülő bázissal összekötve az ausztrál kémbázis új műhold-antennái hatalmas mennyiségű információt gyűjtenek a kínai rakétákról. Ezek az amerikai nukleáris hadviselési stratégia szerves részeként működnek, valódi harctéri felderítést biztosítva. Káncz Csaba jegyzete.

A második világháború derekán megszületett az Egyesült Királyság és az USA titkosszolgálatai között a BRUSA COMINT (communications intelligence) egyezmény, melyet 1943-ban ratifikáltak. 1946-47-ben aztán kibővült a szövetség Kanada, Ausztrália és Új-Zéland hírszerző ügynökségeivel. Így jött létre az 1948-ban megkötött titkos UKUSA megállapodás, illetve szövetség, amelynek tartalma és hatálya napjainkban is érvényes.

A globális megfigyelés rendszere

Az UKUSA szövetség fő koordinátora az USA Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA). A szövetség alapító szervezetei még az angol GCHQ (Government Communications Head Quarters), a kanadai CSE (Communications Security Establishment), az ausztrál DSD (Defense Security Directorate) és az Új-Zélandi GCSB (General Communications Security Bureau).

A közösen működtett, úgynevezett Echelon rendszer egyik ékes példája a mesterséges intelligencia nagy kiterjedésű használatának. Földi megfigyelő bázisok, hét tengeren működő kémhajók, tengeralattjárók és szigorúan titkos műholdak tucatjai „figyelik” a fejünk felett az egész emberiség globális kommunikációs hálózatának forgalmát.

A rendszer egy kifejlett lehallgató rendszer, mely támogatja a fordítást, beszédfelismerést és a pár szavas kereséseket. A megfigyelők betekintést nyernek a telefonbeszélgetésekbe, emailekbe és rádióadásokba.

Óriási központ Ausztrália szívében

Egy oknyomozó lap 2017-ben érdekfeszítő információkat közölt az ausztráliai „Pine Gap” bázis működéséről. Ezen a bázison, akárcsak az angliai Menwith Hill-ben, amerikai tisztek dolgoznak együtt helyiekkel. A lap beszámolójából kiderül, hogy míg korábban Pine Gap főként a nemzeti érdekeket alátámasztó hírszerzéssel foglalkozott, addig mára főként az amerikai katonai és terror-ellenes műveleteket támogatja azonnali bemérésekkel. Kulcs-szerepet játszik azon drón támadások koordinációjában Jementől Gázáig, amelyek során több szélsőséges muszlim vezetőt sikerült likvidálni.

A létesítmény Alice Springs közelében, Közép-Ausztráliában
A létesítmény Alice Springs közelében, Közép-Ausztráliában
Fotó: Wikipedia

A Pine Gap bázis az egész világra kiterjedően végzi el emberek mobiltelefonjának geo-lokációját. A lehallgató állomás elemzi a gyanúsított célszemély SIM-kártyájának aktivitását és a drón kilövi a személyt. Ha a keresett mobiltelefon aznap éppen egy másik személynél van, akkor ő kerül kilövésre.

Óriási bővítés

Az elmúlt négy évben a közös amerikai-ausztrál Pine Gap kémbázis története legnagyobb bővítésén ment keresztül. Amint azt a „Saturday Paper” nevű lap oknyomozó cikke részletezi, a bázis fejlesztésének célja Ausztrália szoros integrálása az amerikai kormány térségbeli terveibe.

A cikk szerzője, Peter Cronau, az Australian Broadcasting Corporation tekintélyes "Four Corners" című műsorának korábbi producere. A cikk a bázisról 2020 óta készült műholdas felvételeket is tartalmaz. Ez szemléletesen és megdöbbentően mutatja azt a bővülést, amely során a létesítmény harmadával lett nagyobb.

A legújabb bővítésről Cronau a következőket írja: "

A coloradói Buckley Űrrepülő Bázissal távolról összekötve az Pine Gap új műholdantennái hatalmas mennyiségű információt tudnak gyűjteni a rakéták indításáról, beleértve azok helyét, méretét, típusát, valószínű robbanófejét, hatótávolságát, sebességét, röppályáját, követését és a célpont helyét. Ezek az amerikai nukleáris hadviselési stratégia szerves részeként működnek, valódi harctéri felderítést biztosítva."

A szerző hozzáteszi, hogy

"A ballisztikus rakéták észlelésére és követésére a repülés minden fázisában alkalmas, kibővített hőkamerás képalkotó képesség új, kritikus szerepet fog játszani az USA harctéri műveleteiben világszerte, valamint az USA és Japán rakétavédelmének korszerűsítésében".

Ahogyan Cronau megjegyzi, az új képességek egyértelműen Kína ellen irányulnak.

A bővítés "nagyobb ausztrál részvételt jelent az amerikai nukleáris harcok tervezésében és műveleteiben". "Az új antennák elsődleges célja vélhetően a kínai nukleáris rakétasilók célba vétele és levadászása".

Ennek óriási jelentősége van, mivel a Pine Gap az egyik központi, amerikai vezetésű katonai létesítmény világszerte, és így potenciális kínai katonai célpont.

A Pine Gap bővítésével egy időben, 2022 októberében kiderült, hogy az USA engedélyt kapott arra, hogy B-52-es stratégiai bombázóit Észak-Ausztráliában állomásoztassa. A B-52-esek képesek nukleáris fegyverek szállítására, és az USA soha nem erősíti meg vagy cáfolja meg, hogy melyik eszköze hordoz ilyen fegyvert. Ez a döntés tehát felborította Ausztrália nukleáris fegyvermentes ország státuszát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Megtarthatja-e brüsszeli csúcspozícióját Orbán Viktor ellenlábasa?
Csabai Károly | 2024. július 16. 05:41
Az új Európai Parlament (EP) első, keddtől csütörtökig tartó plenáris ülésének első két napján az EP vezető tisztségviselőinek megválasztását, valamint bizottságainak és küldöttségeinek megalakulását egy, Ukrajnát teljes mellszélességgel támogató nyilatkozat is színesíti. Ám a fő attrakció kétségtelenül a csütörtöki napirend lesz, vagyis a szavazás arról, kap-e újabb ötéves mandátumot az Európai Bizottság élén Ursula von der Leyen. Esélylatolgatás a helyszínről, Strasbourgból.
Nemzetközi Újabb Leopard tankokat küld Ukrajnának egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 20:16
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Újabb szankciókkal sújtotta az EU Izrael erőszakos telepeseit
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:46
Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben, akik és amelyek felelősek Ciszjordániában élő palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért - tudatta az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
Nemzetközi Megszólalt Donald Trump – ilyen volt a merénylet pillanata
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 18:46
A volt amerikai elnök az ellene elkövetett szombati merényletkísérlet után azt is mondta: most van esélye arra, hogy “egyesítse az országot.”
Nemzetközi Áll a bál Varsóban: őrizetbe vették a volt igazságügyi miniszterhelyettest
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 17:31
Őrizetbe vették Marcin Romanowski volt lengyel igazságügyi miniszterhelyettest, a fő ellenzéki frakció, a Jog és Igazságosság (PiS) alsóházi képviselőjét, és házkutatást végeznek nála - közölte hétfőn a lengyel államügyészség.
Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG