5p

Putyin 2022 őszén a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) diplomáciai tapasztalattal nem rendelkező altábornagyát nevezte ki ciprusi nagykövetté. Az FSZB és más orosz hírszerző ügynökségek Ciprust mára a Kreml egyik európai támaszpontjává tették. Káncz Csaba jegyzete.

2022 februárja óta számos európai ország elítélte Putyin elnök kiterjesztett háborúját, szankciókat vezetett be, és kiutasította a diplomáciai álcával működő orosz kémeket. Legutóbb éppen szerdán utasította ki London az ott szolgáló orosz katonai attasét.

Az új jelentés

Nagy figyelmet kapott a május 5-én megjelent jelentés, amely szerint orosz ügynökök kulcsfontosságú infrastruktúrák szabotálására készülnek Európa-szerte, hogy megzavarják a kontinenst, aláássák a Putyin háborújával szembeni ellenállást, és előkészítsék a NATO tagjai elleni jövőbeli orosz lépéseket.

Az orosz elnök ügynökei Európa-szerte aktívak
Az orosz elnök ügynökei Európa-szerte aktívak
Fotó: EPA / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Ebben a figyelem elsősorban a NATO-országokra, például Magyarországra összpontosult, amely ellenzi a Kreml agressziójára adott nyugati választ, és már évek óta elnéző az orosz kémtevékenységgel kapcsolatban. Kevés figyelmet fordul a NATO-tagsággal nem rendelkező uniós országok, például Ausztria, Ciprus, Írország és Málta fejleményeire. Moszkva nagyobb sikerrel képviseli álláspontját ezekben az országokban, és ezt a befolyást arra használja fel, hogy diplomáciai és egyéb tevékenységeket folytasson érdekei érvényesítésére a Nyugattal szemben.

De miért pont Ciprus?

Ebből a szempontból Ciprus messze a legfontosabb, és Moszkvának jó oka van arra, hogy erre összpontosítson. Ciprus egy etnikailag megosztott sziget a Földközi-tengeren, amely 2004 óta tagja az Európai Uniónak, bár az uniós jogszabályok nem terjednek ki a szakadár ciprusi török északi részre. E megosztottság miatt a sziget nem tagja a NATO-nak. Így Oroszországnak zavaros vizeket kínál, ahol kedvére halászhat.

Ciprus problémái megnyitották az utat az oroszok tömeges beáramlása előtt az elmúlt két évtizedben – ők jelenleg több mint 120 ezren élnek Cipruson, ami a lakosság közel 10 százaléka. A másik következmény a ciprusi kormány által korrupt módon értékesített úgynevezett „arany vízumok”. Ezek lehetővé tették, hogy 2900 gazdag vagy más módon jó kapcsolatokkal rendelkező orosz állampolgár utazási engedélyt szerezzen, hogy szabadon mozoghasson Európa-szerte – és ezt Moszkva keményen ki tudja használni.

Ciprus átformálása

Május 1-jén a Dossier Center, egy Mihail Hodorkovszkij orosz emigráns ellenzéki vezetőhöz kötődő csoport átfogó jelentést tett közzé, amelyben részletezi, hogy a Kreml hogyan alakította át Ciprust az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és más moszkvai biztonsági szolgálatok európai támaszpontjává. Az oknyomozó jelentés rámutat, hogy Ciprus 2022 februárja óta egyetlen orosz diplomatát sem toloncolt ki.

Valójában ez idő alatt a szigeten lévő orosz nagykövetség több, mint 300 alkalmazottra nőtt, akik messze nem valódi diplomaták. Új kommunikációs antennákat telepített a nagykövetség tetejére, konzulátust nyitott a sziget török részén és bővítette az orosz diaszpórával folytatott munkáját.

Moszkva szándékait talán az jelzi a legjobban, hogy Putyin 2022 szeptemberében Murat Zjazikovot, az FSZB diplomáciai tapasztalattal nem rendelkező altábornagyát nevezte ki ciprusi nagykövetté. Putyin aztán tavaly decemberben kitüntette Zyazikovot a szigeten végzett munkájáért.

Ahogyan a Dossier Center megjegyzi, Moszkva és a nicosiai nagykövetsége mind az orosz lakosságot, mind a ciprusi bankokban lévő pénzét felhasználja a szankciók kijátszására és Ciprus bel- és külpolitikájának befolyásolására. Bár ma már feledésbe merült, 2016-ban Ciprus volt az első európai ország, amely a Krím Putyin általi bekebelezése után Moszkva ellen bevezetett nyugati szankciók feloldását követelte. Ma a ciprusi kormány azok közé tartozik, akik ellenzik az orosz vagyon lefoglalását és a bevétel Ukrajnának való átutalását.

Orbán Viktor és Nikosz Anasztaziadesz korábbi ciprusi elnök az egyik EU-csúcson - trójai falovak?
Orbán Viktor és Nikosz Anasztaziadesz korábbi ciprusi elnök az egyik EU-csúcson - trójai falovak?
Fotó: EPA / OLIVIER HOSLET

A Dossier Center a továbbiakban arról számol be, hogy „a különböző orosz ügynökségek – az FSZB, az SVR (Külföldi Hírszerző Szolgálat) és a GRU (az orosz vezérkar főigazgatósága) – hírszerzési tevékenységének vezetése Oroszország diplomáciai képviseletein összpontosul”, többek között Nicosiában. A mindössze 1,2 millió lakosú Ciprus esetében ezek az ügynökségek elkerülhetetlenül nemcsak a szigeten, hanem más országokban is műveleteket hajtanak végre, bízva abban, hogy ennek következtében nagyobb eséllyel ússzák meg a tetteiket. Munkájuk során kapcsolatba lépnek az uniós országokkal, amelyek közül sokan NATO-tagok, és más nyugati szövetségesekkel, köztük Izraellel.

Az egyházi kártya

A nicosiai orosz nagykövetség munkatársai szorosan együttműködnek a moszkvai pátriárkátus orosz ortodox egyházával, bár ennek csak egy temploma van Cipruson. Támogatják az orosz nyelvű médiumokat és az olyan jellegű nyilvános tevékenységeket, amelyeket a legtöbb uniós ország 2022 óta betiltott. Támogatják a politikai pártok megalakulását, hogy jelölteket indíthassanak a nemzeti kormányba és az uniós intézményekben való képviseletre.

Rendszeresen befolyásolják a ciprusi kormány oktatási, nyelvi és egyéb kérdésekben hozott döntéseit. Mint a hírszerzési műveletek esetében gyakran, a média e tekintetben is inkább a kudarcokról, mint a sikerekről tudósít. Mindazonáltal még az ilyen jellegű tudósítások is rávilágítanak arra, hogy Moszkva számára mennyire fontossá vált Ciprus, mint támaszpont.

A vizsgálatot ismertetve Dmitrij Hmelnickij, a Dossier Center munkatársa kijelentette, hogy a vizsgálat megállapításainak nemcsak Ciprus, hanem az egész Nyugat számára aggodalomra kell okot adniuk. Ahogy Hmelnickij megállapítja: „Ciprus nem igyekszik megszabadulni az orosz ügynököktől, és nem avatkozik bele a munkájukba, annak ellenére, hogy nagyon is jól látható, mit tesz a Kreml” – és ez bizony nemcsak a kis szigetre, hanem általában az EU-ra, a NATO-ra és a Nyugatra is hatással van.  

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tűzvészként terjed a politikusok elleni erőszak Európában
Káncz Csaba | 2024. május 19. 10:37
Kontinensünkön egyre hevesebbek a politikai viták, miközben a politikusok fenyegetéseknek és ellenségeskedésnek vannak kitéve. Megvizsgálunk több vezető országot az egyre inkább eldurvuló incidensek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG