5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az exelnök egyre inkább törvényen kívüliként („outlaw”) tekint magára. Beszédjeiben egyre gyakrabban hasonlítja magát a hírhedt maffiózóhoz, Al Caponéhoz, és csodálja azt a Putyint, aki Oroszországot maffiaállammá változtatta. Az ijesztő az, hogy ez a mutatvány sikerülhet neki. Káncz Csaba jegyzete.

Aki annak idején kiesett Joszif Sztálin kegyeiből, annak fényképét azonnal retusálták az évkönyvekből. A szovjet diktátor tudta, amit George Orwell fektetett le „1984” című regényében: "Aki a múltat irányítja, az irányítja a jövőt. Aki a jelent irányítja, az irányítja a múltat."

Donald Trump és a Republikánus Párt (GOP) ezt a felismerést készül a saját céljaira fordítani. A volt elnök múlt csütörtökön először látogatott újra a Capitoliumba, mióta el kellett hagynia Washingtont. Nem azért tette ezt, hogy megkérdőjelezze a 2021. január 6-i puccskísérletben játszott szerepét, de még csak önkritikát sem gyakorolt. Inkább az volt a célja - Sztálin és Orwell szellemében -, hogy átírja a Capitolum elleni támadás történetét.

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt nem hivatalos elnökjelöltje beszél támogatóihoz a Michigan állambeli Detroitban rendezett kampánygyűlésen 2024. június 15-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt nem hivatalos elnökjelöltje beszél támogatóihoz a Michigan állambeli Detroitban rendezett kampánygyűlésen 2024. június 15-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Fotó: MTI/AP/Carlos Osorio

A múltat végképp eltörölni

Csupán emlékeztetőül: Trump 2020. december 19-én a legendás „Ez vad dolog lesz” ("It's going to get wild") SMS-ében szólította fel támogatóit: január 6-án zarándokoljanak Washingtonba, és tüntessenek azért, hogy a kongresszus őt erősítse meg elnöknek Joe Biden helyett.

A felhívásra tízezrek reagáltak. A felajzott tömeg megrohamozta a Capitoliumot. Megpróbálta felakasztani Mike Pence alelnököt, mert az nem volt hajlandó végrehajtani Trump utasítását, hogy ne hitelesítse Biden megválasztását.

A képviselőket is a biztonsági erőknek kellett biztonságba helyezniük. Különösen a demokraták voltak életveszélyben. A Capitolium megrohamozása következtében öt ember meghalt.

Trump azonnal véget vethetett volna az eseményeknek, de hagyta, hogy a tömeg több, mint három órán keresztül tomboljon. Ez a republikánusokat is sokkolta. Mitch McConnell, a szenátus többségi vezetője egyértelműen Trumpot tette felelőssé a puccskísérletért. Még a köpönyegforgató Lindsey Graham is kijelentette, hogy neki végképp elege van Trumpról.

A felháborodás azonban csak rövid ideig tartott. Ezt követően a vezető republikánusok egy emberként zarándokoltak el Mar-a-Lagóba, hogy bocsánatot kérjenek és egyben megcsókolják Trump gyűrűjét.

Minden másképp volt

Orwell szellemében azóta a múlt lépésről lépésre történő újra-értelmezésére tesznek kísérletet. Először is elterjesztették azt az elmélet, hogy nem is Trump támogatói rohamozták meg a Capitoliumot, hanem álruhás Antifa-tagok. Aztán Tucker Carlson, aki akkor még a Fox News sztárja volt, azzal az elmélettel állt elő, hogy FBI-ügynökök provokálták a lázadást.

Ez a két összeesküvés-elmélet nem működött. Ezért Carlson megpróbálkozott egy másikkal: A Capitolium sztrájkolóinak nem volt semmi gonosz szándékuk, és szinte kizárólag csupán békés turisták voltak.

Az igazságszolgáltatás azonban más következtetésre jutott. Időközben több mint ezer ilyen "békés turistát" ítéltek börtönbüntetésre, a két milícia, a Proud Boys és az Oath Keepers vezetőit pedig 20 évig terjedően küldték a rács mögé.

Trump és a hősök

Trump is újraértelmezi akkori szerepét. Amikor Cassidy Hutchinson, a Fehér Ház egykori munkatársa a január 6-i eseményeket vizsgáló bizottság előtt legendássá vált szereplése során azt vallotta, hogy Trump megpróbálta kényszeríteni járműve vezetőit, hogy a Capitoliumba vigye, ezt az állítást hevesen cáfolta.

Napjainkban viszont Trump nemcsak megerősíti ezt a kijelentést, hanem még büszke is rá. Az ő szemében a Capitolium sztrájkolói már nem álcázott Antifa-tagok, hanem vagy hazafiak, vagy hősök, akiket túszként tartanak fogva, és azonnal ki akarja szabadítani őket, ha újraválasztják. Ezért van az, hogy a gyűlésein rendszeresen fogolykórus énekli a himnuszt.

Trump mostani látogatása a Capitoliumon azt mutatja, hogy a történelem retusálása működik. Egymás után járultak múlt csütörtökön a GOP képviselői és szenátorai a volt elnökhöz, hogy ismét megcsókolják a gyűrűjét. Csak két női szenátor, Susan Collins és Lisa Murkowski maradt távol az eseménytől.

Egy McConnelltől származó idézet mutatja, mennyire kínos volt az exelnök előtti hódolat. Bár őt és a feleségét Trump már többször is masszívan sértegette és fenyegette, ő mégis megszelídült. "Nincs semmi negatívum, amiről beszámolhatnék" - mondta a találkozó után.

Mit ígér Trump?

Ami a Trumppal folytatott zártkörű kongresszusi találkozókon megvitatott szakpolitikákat illeti, a résztvevők szerint ígéretet tett a jövőre lejáró, a gazdagokat érintő masszív Trump-féle adócsökkentések megújítására. Még az üzleti világ vezető képviselői is megtisztelték az exelnököt, aki meg is jutalmazta őket.

Trump megígérte nekik, hogy ha megnyeri a választást, nemcsak megújítja az adókedvezményeket, hanem még tovább csökkenti a társasági adókat. Egyenesen odáig ment, hogy a jövedelemadó teljes eltörlését és az importra kivetett büntetővámokkal való felváltását javasolta. Ez a javaslat – nem mellesleg - minden gazdasági ésszerűséget áthág.

Trump megjelenése erősen hasonlított egy maffiafőnök viselkedésére – és ez nem véletlen. Az exelnök egyre inkább törvényen kívüliként („outlaw”) tekint magára. Beszédjeiben egyre gyakrabban hasonlítja magát a legendás maffiózóhoz, Al Caponéhoz, és csodálja azt Putyint, aki Oroszországot maffiaállammá változtatta.

Az ijesztő az, hogy ez a mutatvány sikerülhet neki. A The Economist most indította el a novemberre vonatkozó választási barométerét, és arra a következtetésre jutott, hogy Trumpnak bizony jó esélyei vannak ősszel a választás megnyerésére.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Hová lett több tízezer ukrán? - Zelenszkij aláírt egy fontos dokumentumot
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 20:05
Az orosz-ukrán háború 845. napja volt a szerdai. Mi történt az elmúlt órákban?
Nemzetközi Hátborzongató kritikát kapott Orbán Viktor békemissziója
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 19:44
Nagyon súlyos történelmi példához hasonlították a „békemissziót”.
Nemzetközi Dübörög a munka: fontos bejelentést tett a magyar EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:04
Alakul a közös költségvetési tervezet.
Nemzetközi Hogy lőhették meg Trumpot? Fejek fognak hullani
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 17:27
Elindult a belső vizsgálat a merénylet után.
Nemzetközi Rossz hírt kapott von der Leyen Strasbourgból, omladozik a többsége
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:37
Lehet, hogy a Zöldek mégsem szavazzák meg őt csütörtökön az európai parlamenti (EP) voksoláson.       
Nemzetközi Odapörköltek Orbán Viktor békemissziójának
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 15:54
A frissen megválasztott Európai Parlament rögtön el is ítélte a magyar miniszterelnök akcióit.
Nemzetközi Jól felbosszantották Deutsch Tamást, megvan az EP összes alelnöke
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 15:32
Kedden és szerdán megválasztották mind a 14 alelnököt és az öt quaestort – derült ki a szerkesztőségünknek megküldött közleményből.
Nemzetközi Nagyon elrúgta a labdát a magyar kormány Brüsszelnél
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:34
És ezt a bent ragadt uniós pénzek bánhatják.
Nemzetközi Donald Trump hajmeresztő ötlettel állt elő
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 14:14
A volt amerikai elnök Ázsiában borzolta az idegeket.
Nemzetközi A KDNP is megbántódott az Európai Parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:33
Hölvényi György szerint az identitásvesztés jele, hogy a Patrióták hoppon maradtak az eddigi szavazásokon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG