5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát.

  • Az orosz erők létszáma hét-tízszerese az ukrán katonáknak a keleti régiókban - mondta Jurij Szodol ukrán tábornok csütörtökön a parlamentben. „Az ellenség 7-10-szeres túlerőben van, létszámhiányunk van” – mondta a tábornok, aki a kelet-ukrajnai Harkov, Donyeck és Luhanszk régiókban irányítja a csapatokat.

Az ukrán egységeknek sürgősen utánpótlásra van szüksége
Az ukrán egységeknek sürgősen utánpótlásra van szüksége
Fotó: Volodimir Zelenszkij Facebook-oldala

  • Az ukrán parlament csütörtökön elfogadta a vitatott mozgósítási törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a polgárok katonai behívására vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy megszüntesse az újoncok égető hiányát. A jogszabályt, amelyet Volodimir Zelenszkij elnöknek még alá kell írnia, döntő fontosságúnak tartják Ukrajna számára, hogy megoldja a katonai szakértők szerint jelentős létszámproblémát, mivel egy jobban felfegyverzett és nagyobb létszámú ellenséggel küzd.

  • Japán miniszterelnöke, Fumio Kisida csütörtökön az Ukrajna további támogatásában végletesen Kongresszusban beszélve felszólította az amerikaiakat, hogy győzzék le az ukrajnai háborúra vonatkozó „bizonytalanságukat”, miközben megerősítette az Egyesült Államok globális vezetését a győzelembe vetett hitében. Noha Kisida ügyelt arra, hogy ne érintse az Egyesült Államok belpolitikáját, felszólalása a Kongresszusban a Donald Trumphoz igazodó keményvonalas jobboldali republikánusok ellenállása miatt holtpontra jutott több milliárd dolláros további ukrán katonai segélycsomag jóváhagyási vitájával kapcsolatban hangzott el. „Amerika támogatása nélkül vajon mennyi idő múlva omlanak össze Ukrajna reményei az orosz támadások kivédésére?" – kérdezte Kisida.
  • Az ukrán kormány elemzése szerint a külföldi alkatrészeket tartalmazó, repülőgépről indított sikló-repülésű irányított bombák tömeges alkalmazása nagy mértékben segíti az oroszok előretörését Ukrajnában, és belőlük hetente akár 500-at is ledobnak. A 40-60 km-es hatótávolságú automata irányítórendszerekkel felszerelt nagyerejű és kazettás bombák ma már döntő fenyegetést jelentenek a fronton, és visszaszorítják az ukrán erőket.
  • Két ember életét vesztette csütörtökön egy orosz rakétatámadás során Ukrajna déli, Mikolajiv városában. Még legalább négyen megsérültek - közölte a régió kormányzója.
  • Ukrajna és Lettország kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá – jelentette be Volodimir Zelenszkij vilniusi látogatásán. Zelenszkij elmondta: Lettország azt tervezi, hogy az évente nyújtott katonai támogatása Ukrajnának eléri a lett GDP 0,25 százalékát. Lettország 10 éves kötelezettséget vállalt arra is, hogy Ukrajnát kibervédelemmel, aknamentesítéssel és pilóta nélküli technológiákkal segíti, valamint támogatja Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását is.
  • Orosz rakéták és drónok csütörtökön megsemmisítettek egy nagy elektromoserőművet Kijev közelében, és Ukrajna más régióiban is több erőművet is eltaláltak – közölték hivatalos források. A jelentős támadás tönkretette az 1800 megawattos Trypilszka széntüzelésű hőerőművet a főváros közelében – mondta el a Reutersnek a létesítményt üzemeltető cég egyik magas rangú tisztviselője.
  • Meg kell szüntetni az orosz kézben lévő ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű elleni dróntámadásokat, mivel ezek „új és súlyosan veszélyes” szakaszt jelenthetnek a háborúban – jelentette ki csütörtökön az ENSZ nukleáris felügyelőbizottságának vezetője – számolt be róla a Reuters. Moszkva és Kijev többször is megvádolta egymást az üzem célba vételével, mióta Oroszország hetekkel ukrajnai inváziójának megkezdése után elfoglalta azt. Mindkét ország rendkívüli ülés összehívását kérte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatóságától a vasárnapi támadás után. „Kiemelkedően fontos annak biztosítása, hogy ezek a meggondolatlan támadások ne jelentsék a háború új és súlyosan veszélyes frontjának kezdetét” – mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója, hozzátéve: „A támadásokat be kell fejezni.”
  • Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy az Ukrajnáról folytatott tárgyalások Oroszország nélkül értelmetlenek – írja a Reuters. „Már többször elmondtuk, hogy a tárgyalások országunk részvétele nélkül értelmetlenek… Putyin elnök többször is hangsúlyozta, hogy továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalási folyamatra” – mondta Peszkov. A svájci kormány kétnapos magas szintű konferenciának ad otthont majd júniusban, amelynek célja az ukrajnai béke megteremtése – közölték szerdán annak ellenére, hogy Oroszország egyértelművé tette, hogy nem vesz részt a kezdeményezésben.
  • Az ukrán-magyar határszakaszon 4897-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5479-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Rekordszámú droglabort számoltak fel Hollandiában
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:44
A holland rendőrség 151 droglaborra bukkant tavaly, szemben a 2022-ben fellelt valamivel több mint százzal, ugyanakkor kevesebb marihuánaültetvényt találtak, mint a megelőző évben.
Nemzetközi Putyin forronghat: befagyasztott orosz pénzekből fegyverkezhetnek az ukránok 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 19:17
Összefoglalónk az orosz-ukrán háború 817. napjáról.
Nemzetközi Könnyített a letelepedési feltételeken a brit kormány
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:01
Megkönnyíti a brit kormány az előzetes letelepedett státus alapján Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok számára a végleges letelepedési jogosultság megszerzését.
Nemzetközi Mit szól majd ehhez az adathoz Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 15:13
Februárban az előző év azonos hónapjának adataihoz képest két százalékkal több, 75 445 nem uniós állampolgár nyújtott be első alkalommal nemzetközi védelem iránti kérelmet az Európai Unió valamely tagállamában- közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.
Nemzetközi Meglepő helyen látnák szívesen Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:47
A lépés jót tenne Európának az Osztrák Szabadságpárt politikusa szerint.
Nemzetközi Olyan jogszabályt hoztak a mesterséges intelligencia miatt, ami még nem volt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 13:18
Az Európai Unió Tanácsa a mesterséges intelligenciáról (MI) fogadott el rendeletet, amely az EU egységes piacán "mind a magán-, mind a közszereplők körében elő kívánja mozdítani a biztonságos és megbízható MI-rendszerek fejlesztését és elterjedését az alapvető állampolgári jogok tiszteletben tartásának szavatolása mellett".
Nemzetközi Most nagy bajba került a királyság
Káncz Csaba | 2024. május 21. 09:31
A Hasemita Királyság diplomáciai kapcsolatokat tart fenn Izraellel, de a lakosság lázad ez ellen. Ammán geopolitikai örlő-malomban találta magát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Nagyon meglepő dolgot mondott Zelenszkij nyugati szövetségeseiről
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:01
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Haladékot kapott a börtönben senyvedő Assange, aki háborús bűnöket leplezett le
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 16:01
Engedélyezte a londoni felsőbíróság, hogy Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója fellebbezést nyújthasson be az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.
Nemzetközi Nagyon rossz hírt kapott Izrael
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 15:16
Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG