1p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szövetkezeti hitelintézetek óvatos térnyeréséről, a vállalkozói hitelezés fenntartásáról, a lakossági kihelyezések növeléséről tanúskodnak a Takarékszövetkezeti Integráció 2012-es üzleti számai. Bankpiaci részesedése – az integrációba 2012 közepén belépett TakarékBankot is beleszámítva – csaknem 6 százalék. Az Integráció nyereséges maradt, az előzetes adatok szerint tavaly 10,8 milliárd forint összegű adózás előtti eredménnyel zárt.

Az összességében 9,5 százalékkal zsugorodó bankszektorban a Takarékszövetkezeti Integrációba tömörült hitelintézetek mérlegfőösszege a TakarékBankot nem számítva is nőtt, mintegy 1,5 százalékkal, a bankkal együtt pedig 1860 milliárd forintot ért el, ami 5,9 százalékos piaci részt biztosított.

Tere lehet a hitelbővülésnek

Az aktivitás fenntartásában jelentős szerepe volt a végtörlesztésnek, amelynek keretében mintegy 70 milliárd forintnyi új devizahitel-kiváltó forintkölcsönt helyeztek ki a takarékok. Az új kihelyezések részben ellensúlyozták az év közben lejáró egyéb hiteleket és hozzájárultak ahhoz, hogy az év végén fennálló lakossági forinthitel-állomány 306 milliárd forintos összege csaknem 30 milliárd forinttal múlja felül a 2011. december végit.  Ennek köszönhetően az integrációba tartozó hitelintézetek részesedése a lakossági hitelpiacon 10,6 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 10,2 százalékról.

Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója


A vállalkozói nettó forinthitel-állomány ugyanakkor az elhúzódó válság és a nehéz gazdasági körülmények miatt nem nőtt, 224 milliárd forintos szintje mintegy 1 százalékkal marad el az előző évitől. Miután azonban a bankszektorban ennél valamivel nagyobb mértékben zsugorodott a vállalkozói hitelezés, az integráció 8,3 százalék körüli piaci része meghaladta az egy évvel korábbit. A többi hitelintézethez hasonlóan az integrált takarékok vállalkozói és önkormányzati kihelyezési lehetőségeit is befolyásolta a visszaesett hitelkereslet, a beruházások visszafogása, ugyanakkor elmondható, hogy a takarékok minden körülmények között igyekeztek fenntartani a vállalkozói finanszírozást – mondta Varga Antal az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója.

Az összesen 1245,7 milliárd forintot elérő betéteken belül a lakossági forintbetétek 1,5 százalékkal, míg a vállalati forintbetétek 6 százalékkal bővültek. Ennek megfelelően a takarékszektor megőrizte előkelő helyét a háztartási forintbetétek gyűjtésében, 1050 milliárd forintos állományával piaci részesedése csaknem fél százalékponttal nőtt és megközelíti a 16 százalékot. A gazdasági körülmények javulásával jelentős tere lehet a hitelbővülésnek, a takarékszektor hitel/betét aránya ugyanis 52 százalék, szemben a bankszektor mintegy 120 százalékával.

A takarékok 10 milliárdos profitot értek el, míg a bankszektor veszteséges

Az üzleti aktivitás fenntartása hozzájárult az eredménytermelő képesség fokozásához. Míg a teljes bankszektor a tavalyi évet adózás előtt közel 106 milliárd forintos veszteséggel zárta, addig az integrációba tartozó hitelintézetek - a TakarékBankkal együtt számítva mintegy 10,8 milliárd forint összegű adó előtti profitot értek el. A takarékszövetkezetekre mindig is jellemző volt a kiszámítható, lépésről lépésre való növekedés, amelyet döntően a lakosságtól begyűjtött forintforrásokra alapoztak, így maradhattak nyereségesek a válság ellenére is – mondta Varga Antal.

A takarékok összesített hatékonysági mutatói, ha szerény mértékben is, de tovább javultak: a tőkearányos nyereség az előzetes adatok szerint az integrációban – a TakarékBank adata nélkül - 8,37 százalék, míg az eszközarányos megtérülés közelíti a 0,7 százalékot. Az OTSZ-tagok összesített saját tőkéje december végén 121,6 milliárd forint volt 7,5 százalékkal több, mint az azonos tartalmú egy évvel korábbi adat.

Az összes takarékszövetkezet közel 80 százalékát tömörítő integrációban idén a piaci részesedés további mérsékelt növekedésével kalkulálnak, amiben szerepe lehet a TakarékBank kisebbségi állami tulajdonosa által biztosított új üzleti lehetőségeknek is. Ezért a takarékszektorban új fiókok nyitására, és a mintegy 7 ezer fős alkalmazotti létszám bővítésére is számítani lehet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Nem ad és nem kér kegyelmet a forint, utolsó vérig harcol a világ legerősebb valutái ellen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 07:29
Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Letérdelt a Bankszövetség, de örül az újabb bankadó elmaradásának
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 14:15
A gazdasági növekedés helyreállítása érdekében a kormány az új bankadó kivetése és befizetése helyett a hitelezés újraindítását várja el bankszektortól. 
Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG