BUX
36 022.44
+0.41%
+147.00
OTP
10 730.00
+3.47%
+360.00
MOL
1 931.00
-1.98%
-39.00
RICHTER
6 685.00
-1.84%
-125.00
MTELEKOM
398.00
+1.27%
+5.00
 
2020. március 11. 11:39

A személyes, bankfiókos ügyintézéssel szemben. Esélyes azonban, hogy a világjárvánnyá terebélyesedő kór akár jelentősen visszavetheti a gazdasági növekedést, ami értelemszerűen a hitelkeresletet is mérsékelheti.

A 18-65 év közötti magyar magánszemélyek egytizede vett fel személyi kölcsönt az elmúlt egy évben – derül ki a Cofidis elmúlt tíz évet vizsgált Hitel Monitor kutatásából. Eszerint az effajta hitelt igénylők aránya 2017 közepétől folyamatosan nő. Fontos változás, hogy míg a 2010-es évek elején jellemzően az eladósodás és az anyagi nehézségek miatt nyújtották meg a takarójukat a magánszemélyek, addig ma már inkább egy lakás vagy autó vásárlása, esetleg az otthon berendezése a motiváció.

A növekvő kereslet hatására fokozatosan egyre több bank jelent meg a személyi kölcsönök piacán, s elemzők szerint e tendencia folytatódik majd mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Mellettük azonban nem banki szereplők is labdába rúgnak. Például a legfrissebb elemzését ma publikálta a  Cofidis, amely ügyfelei száma 2019 végére meghaladta a 150 ezret, ez másfélszerese a 2015-ösnek – ismertette Holló Bence, a Cofidis ügyvezető igazgatója a mai sajtótájékoztatón. A tavaly 15,5 milliárd forint árbevételt elért cég teljes portfóliója meghaladja a 100 milliárd forintot. Összes éves kihelyezése 2015-2019 között megháromszorozódott, az adósságrendező hitelállománya pedig ötszöröződött.

A Hitel Monitor februári felmérése szerint változik a fogyasztási magatartás. Míg 2011-ben a lakosság közel kétharmada viszonyult pozitívan a hitelekhez, addig ma már csaknem a háromnegyedük elfogadó. A hitelfelvételi tudatosságot az összehasonlító oldalak térnyerése, valamint a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos negatív élmények is erősítették.

A fix kamatozás nagyon erős vonzerő, ezt keresik személyi kölcsön esetén a fogyasztók. Az áruhitelezésnél a 0 százalékos akciók a legnépszerűbbek, használt autók vásárlásánál pedig lízing helyett jellemzően a személyi kölcsönt preferálják.

A Cofidis megbízásából az NRC Kutatóintézet által végzett felmérés során megkérdezettek már közel fele vette fontolóra az elmúlt egy évben, hogy személyi kölcsönt vegyen fel, ez az arány két éve még 41, három éve pedig 35 százalék volt – közölte Kurucz Imre, az NRC ügyvezetője.

Változott a személyi kölcsönök igénylésének célja is. Az első és második helyen szinte fej-fej mellett áll a bevételek-kiadások egyensúlyban tartása és a lakásfelújítás, korszerűsítés, mint hitelcélok. Viszont a lakásvásárlás megelőzte az autóvételt, a negyedik helyen a háztartási gépek és berendezések vásárlása, az ötödik helyen pedig a másik hitel kiváltása áll. Nőtt tehát a lakásfelújítás és az autóvásárlás esetén tanúsított hitelfelvételi kedv, 2011 óta 37-ről 24 százalékra csökkent azonban a bevételek és kiadások egyensúlyban tartására irányuló hiteligénylések mértéke. A másik hitel kiváltását célzó hitelfelvétel pedig 31-ről 20 százalékra zuhant.

Míg a 2010-es évek elején a telefonos hiteligénylés volt a személyes megoldások alternatívája, mára az online hiteligénylés tölti be ezt a szerepet. Ezt tükrözik a számok is: míg 2011-ben csupán a fogyasztók 3 százaléka vette fel online a hitelt, 2019-ben már a 17 százalékuk.

Csökkentek a digitális megoldásokkal szembeni félelmek, egy év alatt, 2018-ról 2019-re 73-ről 68 százalékra mérséklődött azok aránya, akik szerint a hitelfelvétel „komolyabb dolog annál, minthogy azt ne személyesen intézzük”, míg 49-ről 41 százalékra azoké, akik félnek attól, hogy online ellophatják az adataikat.  Összességében elmondható, hogy nagyobb a nyitottság az online csatornák felé, ha közben lehet az ügyintéző segítségét kérni. A digitális megoldásokat elutasítók több mint fele nyitottabb, ha a folyamat közben kaphat személyes segítséget.

Jelentős a szakadék a társadalom befogadóképessége és az elérhető technológiai megoldások között – hívta fel a figyelmet Lemák Gábor, a Fintech Group vezetője. Szerinte a társadalom jelentős része számára a digitális pénzügyek a netbankolást és az érintéses bankkártyás fizetést jelenti, ezért is van a többségnek még segítségre szüksége a digitális pénzügyi megoldások használatában, különösen a hitelezésnél. Hiába érhető el a legújabb technológia, az emberek lassabban fogadják be az új megoldásokat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
hírlevél