4p
A személyes, bankfiókos ügyintézéssel szemben. Esélyes azonban, hogy a világjárvánnyá terebélyesedő kór akár jelentősen visszavetheti a gazdasági növekedést, ami értelemszerűen a hitelkeresletet is mérsékelheti.

A 18-65 év közötti magyar magánszemélyek egytizede vett fel személyi kölcsönt az elmúlt egy évben – derül ki a Cofidis elmúlt tíz évet vizsgált Hitel Monitor kutatásából. Eszerint az effajta hitelt igénylők aránya 2017 közepétől folyamatosan nő. Fontos változás, hogy míg a 2010-es évek elején jellemzően az eladósodás és az anyagi nehézségek miatt nyújtották meg a takarójukat a magánszemélyek, addig ma már inkább egy lakás vagy autó vásárlása, esetleg az otthon berendezése a motiváció.

A növekvő kereslet hatására fokozatosan egyre több bank jelent meg a személyi kölcsönök piacán, s elemzők szerint e tendencia folytatódik majd mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Mellettük azonban nem banki szereplők is labdába rúgnak. Például a legfrissebb elemzését ma publikálta a  Cofidis, amely ügyfelei száma 2019 végére meghaladta a 150 ezret, ez másfélszerese a 2015-ösnek – ismertette Holló Bence, a Cofidis ügyvezető igazgatója a mai sajtótájékoztatón. A tavaly 15,5 milliárd forint árbevételt elért cég teljes portfóliója meghaladja a 100 milliárd forintot. Összes éves kihelyezése 2015-2019 között megháromszorozódott, az adósságrendező hitelállománya pedig ötszöröződött.

A Hitel Monitor februári felmérése szerint változik a fogyasztási magatartás. Míg 2011-ben a lakosság közel kétharmada viszonyult pozitívan a hitelekhez, addig ma már csaknem a háromnegyedük elfogadó. A hitelfelvételi tudatosságot az összehasonlító oldalak térnyerése, valamint a devizaalapú hitelekkel kapcsolatos negatív élmények is erősítették.

A fix kamatozás nagyon erős vonzerő, ezt keresik személyi kölcsön esetén a fogyasztók. Az áruhitelezésnél a 0 százalékos akciók a legnépszerűbbek, használt autók vásárlásánál pedig lízing helyett jellemzően a személyi kölcsönt preferálják.

A Cofidis megbízásából az NRC Kutatóintézet által végzett felmérés során megkérdezettek már közel fele vette fontolóra az elmúlt egy évben, hogy személyi kölcsönt vegyen fel, ez az arány két éve még 41, három éve pedig 35 százalék volt – közölte Kurucz Imre, az NRC ügyvezetője.

Változott a személyi kölcsönök igénylésének célja is. Az első és második helyen szinte fej-fej mellett áll a bevételek-kiadások egyensúlyban tartása és a lakásfelújítás, korszerűsítés, mint hitelcélok. Viszont a lakásvásárlás megelőzte az autóvételt, a negyedik helyen a háztartási gépek és berendezések vásárlása, az ötödik helyen pedig a másik hitel kiváltása áll. Nőtt tehát a lakásfelújítás és az autóvásárlás esetén tanúsított hitelfelvételi kedv, 2011 óta 37-ről 24 százalékra csökkent azonban a bevételek és kiadások egyensúlyban tartására irányuló hiteligénylések mértéke. A másik hitel kiváltását célzó hitelfelvétel pedig 31-ről 20 százalékra zuhant.

Míg a 2010-es évek elején a telefonos hiteligénylés volt a személyes megoldások alternatívája, mára az online hiteligénylés tölti be ezt a szerepet. Ezt tükrözik a számok is: míg 2011-ben csupán a fogyasztók 3 százaléka vette fel online a hitelt, 2019-ben már a 17 százalékuk.

Csökkentek a digitális megoldásokkal szembeni félelmek, egy év alatt, 2018-ról 2019-re 73-ről 68 százalékra mérséklődött azok aránya, akik szerint a hitelfelvétel „komolyabb dolog annál, minthogy azt ne személyesen intézzük”, míg 49-ről 41 százalékra azoké, akik félnek attól, hogy online ellophatják az adataikat.  Összességében elmondható, hogy nagyobb a nyitottság az online csatornák felé, ha közben lehet az ügyintéző segítségét kérni. A digitális megoldásokat elutasítók több mint fele nyitottabb, ha a folyamat közben kaphat személyes segítséget.

Jelentős a szakadék a társadalom befogadóképessége és az elérhető technológiai megoldások között – hívta fel a figyelmet Lemák Gábor, a Fintech Group vezetője. Szerinte a társadalom jelentős része számára a digitális pénzügyek a netbankolást és az érintéses bankkártyás fizetést jelenti, ezért is van a többségnek még segítségre szüksége a digitális pénzügyi megoldások használatában, különösen a hitelezésnél. Hiába érhető el a legújabb technológia, az emberek lassabban fogadják be az új megoldásokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG