1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Magyar bankok önálló pénzügyierő-osztályzatait, illetve adósi és betéti besorolásait vette leminősítési felülvizsgálat alá kedden a Moody´s
Magyar bankok önálló pénzügyierő-osztályzatait, illetve adósi és betéti besorolásait vette leminősítési felülvizsgálat alá kedden a Moody´s Investors Service a devizaalapú adósságok végtörlesztéséből eredő potenciális veszteségekre hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő kedd éjjeli londoni bejelentése szerint az adósi és betéti besorolások esetében kezdett leminősítési felülvizsgálatok hét magyar bankot érintenek; közülük hatnak az önálló pénzügyierő-besorolása is felülvizsgálat alá került.

A Moody´s leminősítési felülvizsgálatai a OTP Bankot, az OTP Jelzálogbankot, a K&H-t, a Budapest Bankot, az FHB-t, az Erste Bank Hungaryt és az MKB-t érintik.

A hitelminősítő az indoklásban közölte, hogy a devizaalapú ingatlanhitelek egyösszegű, piaci árfolyam alatti végtörlesztését engedélyező törvény miatt vette felülvizsgálat alá e bankokat. Mivel a devizaalapú hitelek az ingatlanhitel-kinnlevőség 70 százalékát teszik ki, a Moody´s véleménye szerint a végtörlesztést lehetővé tévő törvény valószínűleg veszteségeket fog okozni a bankoknak, és tőkehelyzetükre is hatással lesz - áll az elemzésben.

Végtörlesztés-totó: hányan élnek a lehetőséggel?

A hitelminősítő saját becslései szerint ha a devizahitelesek 30 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az a jelenlegi piaci árfolyamok alapján rendszerszinten akár 300 bázispontnyi veszteséget is okozhat a magyar bankszektor tőkemegfelelési rátájában, amely a júniusi állapot szerint 13,8 százaléknak felelt meg.

1200 milliárdnyi lakáshitele van az OTP-nek, ebből 548 milliárd a devizahitel. Ha ennek átváltása teljes egészében meg is történik, az OTP tőkemegfelelési mutatója stabil marad, megfelel majd a Tier1 szabványnak - 13% lesz, vagyis messze az előírt követelmények felett - mondta korábban egy rendezvényen Csányi Sándor, az OTP első embere. Részletek >>
A végtörlesztési törvény várható hatásaival a múlt héten egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is külön elemzésben foglalkozott. E cég becslése szerint ha a magyar devizahitelesek 25 százaléka él a végtörlesztési lehetőséggel, az rendszerszinten hozzávetőleg 1,5 százalékpontnyit emészthet fel el a magyar bankszektor alapszintű - Tier 1 - tőkemegfelelési rátájából - részletek >>

A Moody´s Investors Service a banki felülvizsgálatok kedd esti bejelentéséhez fűzött elemzésében ugyanakkor "erősen bizonytalannak" nevezte a végtörlesztési lehetőséggel élő devizahitelesek várható számát, mivel a cég szerint sok jogosult nem lesz képes, vagy nem akar majd csatlakozni a programhoz. A végtörlesztés ugyanis függ attól, hogy a "feszített" pénzügyi helyzetben lévő hitelesek tudnak-e elégséges készpénz-megtakarítást mozgósítani, vagy olyan bankokat találni, amelyek hajlandók forintalapú refinanszírozást nyújtani. Emellett a forintalapú hitelek átlagos kamata jóval magasabb a devizaalapú hitelekénél - áll a Moody´s elemzésében.

Mi lett a szerződések szentségével?

A Moody´s kedden igencsak harapós kedvében volt: agresszív mértékben, egyszerre három osztályzattal rontották Olaszország minősítését is.
A hitelminősítő megfogalmazása szerint a végtörlesztési jogszabály "komoly mértékű elmozdulást jelent a szerződési törvényesség elveitől". Ez - valamint a tavaly óta meghozott egyéb kormányzati intézkedések, köztük a bankokra kivetett különadó, és a hátralékos jelzálogadósok hitelfedezeti ingatlanainak visszabirtoklását továbbra is korlátozó előírások - fokozzák a hitelintézetekre nehezedő nyomást, és mind bizonytalanabbá teszik a magyar bankok rendszerszintű támogatásának valószínűségét - áll a Moody´s elemzésében.

Ez utóbbival kapcsolatban a cég kifejti, hogy a magyar bankrendszer mintegy 80 százalékát külföldi bankok birtokolják. Egyes anyabankok számára a magyarországi tevékenység szélesebb körű, közép- és kelet-európai hálózat részét képezi, amelyből eredményük egy bizonyos hányada származik.

Elfordulhatnak Magyarországtól a befektetők

A Moody´s nem számít arra, hogy az általa besorolásokkal ellátott magyarországi bankok külföldi tulajdonos bankjai "azonnal módosítanák" elkötelezettségüket Magyarország mellett. A hitelminősítő szerint azonban ezeknek a bankoknak a stratégiai prioritásaira, valamint költség-haszon meggondolásaira egyre inkább hatást gyakorolnak a kormány olyan döntései, amelyek bonyolultabbá, és a külföldi befektetők számára kevésbé vonzóvá teszik a magyarországi üzleti környezetet - áll a banki felülvizsgálatok bejelentéséhez fűzött elemzésben.

MTI, Privátbankár

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG