BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2017. október 26. 10:38

Hiába hatalmas az igény az azonnali fizetési megoldásokra, a digitalizáció derékba törheti a bankok uralmát. A jövőre érkező PSD2 szabályozás ráadásul komoly nyomást és terhet ró majd a pénzintézetekre, akik pedig nem tudják tartani a versenyt a nagyvállalatokkal és a fintech cégekkel, azok könnyen eltűnhetnek a süllyesztőben. A Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján kiderült, hogyan védekezhetnek ez ellen a bankok.

A digitalizáció népszerű hívószó manapság, hiszen gyakorlatilag minden szolgáltatás és minden vállalat azon fáradozik, hogy online térbe helyezze a működését – ez alól a bankok sem kivételek. Ugyanakkor a digitalizáció egy kétélű kard a bankok kezében, mert ugyan a felhasználók számára sokkal kényelmesebb és gyorsabb megoldásokat kínálnak, a fintech megoldások terjedésével épp, hogy a bankok uralma csökken a gazdaságban, ismertette előadásában Reinhard Höll, a McKinsey & Company partnere a Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján.

Reinhard Höll

Höll szerint itt is „négy lovason” közelít a bankpiaci Apokalipszis. Először is ott vannak a különböző fizetési szolgáltatások, amik gyakorlatilag fölöslegessé teszik a bankok működését, mivel a tranzakciókat a bankok bevonása nélkül lehet lebonyolítani – ilyen például a PayPal. Ráadásul a számos megoldás közt gyakorlatilag mindeggyé válik, hogy kártyával, alkalmazással vagy mobil pénztárcával végzi-e a felhasználó a fizetést, hiszen a számára legkényelmesebb megoldást fogja választani – vagyis a szolgáltató, kibocsátó vagy bank neve gyakorlatilag lekopik a szolgáltatásról. Emellett a fintech megoldások terjedése egyre nagyobb átláthatóságot követel a bankoktól (szemben egy-egy szolgáltatóval), jó példa erre a PSD 2 szabályozás, véli Höll.

Jövőre kivégzik az európai bankokat?

A PSD 2 sokkal szigorúbban szabályozza majd a pénzintézetek által kezelt személyes adatok védelmét és azok harmadik fél számára történő megosztását. A szabályozás 2018. január 13-án lép életbe, és 18 hónap türelmi időt kapnak majd a bankok az átállásra – akinek pedig nem sikerül, azok hatalmas nagy büntetésre számíthatnak majd. Ez a szabályozás egyedülálló a világon, Európában jön létre először fintech szolgáltatásokat is figyelembe vevő adatvédelmi szabályozás – a „tesztüzem” után ezt vehetik majd át az amerikai bankok is.

A szabályozás kifejezetten nagy előnyhöz juttathatja az informatikai szolgáltatókat, a fintech cégeket és persze a felhasználókat, hiszen sokkal kényelmesebb, gyorsabb és szabadabban kezelhető megoldásokat kapnak a kezükhöz. A kártyakibocsátók, a bankok és a hitelszolgáltatók számára viszont komoly kihívást jelenthet majd rövid távon a PSD 2 bevezetése, fűzte hozzá Reinhard Höll.

Lehúzhatják a rolót?

A McKinsey & Company szakembere szerint a bankok szerepe gyakorlatilag kikerülhet a pénzügyi egyenletből a hosszú távú hatásokat tekintve. Jelenleg a bankok uralják a tranzakciós piacot, hiszen bár a fintech megoldások jelen vannak a piacon, a tranzakciók, hitelek és egyéb szolgáltatások terén még mindig a pénzintézetek az uralkodók – a technológia csupán kiegészíti azt. Azonban egyre több nagyvállalat kínál már saját fizetési megoldást (gondoljunk csak az Apple, az Amazon, az Alibaba, a Facebook vagy a Google saját fizetési technológiáira), ezek pedig egyre kevésbé támaszkodnak a bankok segítségére: a pénz küldése és fogadása saját, különálló platformon történik.

Höll úgy látja, hosszú távon ezek a cégek és megoldások teljesen kigolyózhatják a bankokat az egyenletből. Ez ellen egyetlen megoldás látszik körvonalazódni, ez pedig a felhasználóbarát megközelítés. Reinhard Höll szerint amennyiben a bankok a figyelmüket egy élményközpontú pénzügyintézés felé fordítják (gyors, akár azonnali fizetés; személyre szabott szolgáltatások), úgy megtarthatják a pozíciójukat a piacon. Akik azonban ezt nem ismerik fel, azoktól néhány éven belül biztosan búcsúzni fog a piac.

A konferenciáról írt további anyagunkat itt találja:

Kapaszkodj! Januárban összedőlhet az európai pénzpiac? >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
Friss
hírlevél