<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Hiába hatalmas az igény az azonnali fizetési megoldásokra, a digitalizáció derékba törheti a bankok uralmát. A jövőre érkező PSD2 szabályozás ráadásul komoly nyomást és terhet ró majd a pénzintézetekre, akik pedig nem tudják tartani a versenyt a nagyvállalatokkal és a fintech cégekkel, azok könnyen eltűnhetnek a süllyesztőben. A Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján kiderült, hogyan védekezhetnek ez ellen a bankok.

A digitalizáció népszerű hívószó manapság, hiszen gyakorlatilag minden szolgáltatás és minden vállalat azon fáradozik, hogy online térbe helyezze a működését – ez alól a bankok sem kivételek. Ugyanakkor a digitalizáció egy kétélű kard a bankok kezében, mert ugyan a felhasználók számára sokkal kényelmesebb és gyorsabb megoldásokat kínálnak, a fintech megoldások terjedésével épp, hogy a bankok uralma csökken a gazdaságban, ismertette előadásában Reinhard Höll, a McKinsey & Company partnere a Privátbankár.hu Fintech Innovation 2017 konferenciáján.

Reinhard Höll

Höll szerint itt is „négy lovason” közelít a bankpiaci Apokalipszis. Először is ott vannak a különböző fizetési szolgáltatások, amik gyakorlatilag fölöslegessé teszik a bankok működését, mivel a tranzakciókat a bankok bevonása nélkül lehet lebonyolítani – ilyen például a PayPal. Ráadásul a számos megoldás közt gyakorlatilag mindeggyé válik, hogy kártyával, alkalmazással vagy mobil pénztárcával végzi-e a felhasználó a fizetést, hiszen a számára legkényelmesebb megoldást fogja választani – vagyis a szolgáltató, kibocsátó vagy bank neve gyakorlatilag lekopik a szolgáltatásról. Emellett a fintech megoldások terjedése egyre nagyobb átláthatóságot követel a bankoktól (szemben egy-egy szolgáltatóval), jó példa erre a PSD 2 szabályozás, véli Höll.

Jövőre kivégzik az európai bankokat?

A PSD 2 sokkal szigorúbban szabályozza majd a pénzintézetek által kezelt személyes adatok védelmét és azok harmadik fél számára történő megosztását. A szabályozás 2018. január 13-án lép életbe, és 18 hónap türelmi időt kapnak majd a bankok az átállásra – akinek pedig nem sikerül, azok hatalmas nagy büntetésre számíthatnak majd. Ez a szabályozás egyedülálló a világon, Európában jön létre először fintech szolgáltatásokat is figyelembe vevő adatvédelmi szabályozás – a „tesztüzem” után ezt vehetik majd át az amerikai bankok is.

A szabályozás kifejezetten nagy előnyhöz juttathatja az informatikai szolgáltatókat, a fintech cégeket és persze a felhasználókat, hiszen sokkal kényelmesebb, gyorsabb és szabadabban kezelhető megoldásokat kapnak a kezükhöz. A kártyakibocsátók, a bankok és a hitelszolgáltatók számára viszont komoly kihívást jelenthet majd rövid távon a PSD 2 bevezetése, fűzte hozzá Reinhard Höll.

Lehúzhatják a rolót?

A McKinsey & Company szakembere szerint a bankok szerepe gyakorlatilag kikerülhet a pénzügyi egyenletből a hosszú távú hatásokat tekintve. Jelenleg a bankok uralják a tranzakciós piacot, hiszen bár a fintech megoldások jelen vannak a piacon, a tranzakciók, hitelek és egyéb szolgáltatások terén még mindig a pénzintézetek az uralkodók – a technológia csupán kiegészíti azt. Azonban egyre több nagyvállalat kínál már saját fizetési megoldást (gondoljunk csak az Apple, az Amazon, az Alibaba, a Facebook vagy a Google saját fizetési technológiáira), ezek pedig egyre kevésbé támaszkodnak a bankok segítségére: a pénz küldése és fogadása saját, különálló platformon történik.

Höll úgy látja, hosszú távon ezek a cégek és megoldások teljesen kigolyózhatják a bankokat az egyenletből. Ez ellen egyetlen megoldás látszik körvonalazódni, ez pedig a felhasználóbarát megközelítés. Reinhard Höll szerint amennyiben a bankok a figyelmüket egy élményközpontú pénzügyintézés felé fordítják (gyors, akár azonnali fizetés; személyre szabott szolgáltatások), úgy megtarthatják a pozíciójukat a piacon. Akik azonban ezt nem ismerik fel, azoktól néhány éven belül biztosan búcsúzni fog a piac.

A konferenciáról írt további anyagunkat itt találja:

Kapaszkodj! Januárban összedőlhet az európai pénzpiac? >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Matolcsy György: az állam a vast és a betont választotta az agyak helyett
MTI | 2021. július 26. 15:10
A jegybank elnöke legújabb cikkében a beruházások szerkezetét bírálja.
Pénzügyi szektor Leminősítette az európai részvényeket a Bank of America
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 14:16
Mert a delta variáns terjedése miatt veszélybe került a gazdasági visszapattanás.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc befolyása a leendő óriásbankban közel 40 százalékra nőtt
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 20:24
A tervek szerint 2023 közepétől egyesülő három bank, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank tulajdonrészei közül a Takarékbank 37,69 százalékos részesedése az MKB gazdáihoz kerültek, amelynek következtében Mészáros Lőrinc közvetett befolyása megközelítette a 40 százalékot.
Pénzügyi szektor Jelentés az MNB alapítványának befektetéseiről 
Privátbankár.hu | 2021. július 16. 15:36
Közzé tették az MNB-alapítvány negyedéves jelentését.
Pénzügyi szektor Nem örülnek neki a jegybankok, de ezzel még lesz dolguk
Király Béla | 2021. július 15. 18:37
A Magyar Nemzeti Bank V4-es online jegybankelnöki találkozót és emlékkonferenciát szervezett, amelynek fókuszában a zöldebb gazdaságba való átmenet állt. Mint kiderült, a jegybankárok tisztában vannak a téma súlyával, ám nem feltétlen örülnek annak, hogy a zöld gazdaságra át kell állni.
Pénzügyi szektor Megvan, melyik bank a legjobb idehaza és a régióban
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 13:59
A tavalyi év után újra az OTP Bank nyerte el a „Magyarország legjobb bankja” díjat a Euromoney Kiválósági Díj 2021 versenyében. Az OTP Bank kapta a „Kelet-Közép-Európa legjobb bankja” díjat is, míg a bankcsoport albán, bolgár és montenegrói leánybankja szintén a legjobb banknak járó elismerésben részesült.
Pénzügyi szektor Májusban megugrott a személyi kölcsönök igénylése
MTI | 2021. július 9. 06:33
Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca: az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.
Pénzügyi szektor Fontos könnyítést kaphatnak a moratóriumot kért adósok
Privátbankár.hu | 2021. július 6. 16:26
A Magyar Bankszövetség (MBSZ) egyetértéssel támogatja az MNB által július 2-án vezetői körlevélben megfogalmazott ajánlásokat a fizetési moratórium igénybevétele során felhalmozódott tartozás rendezésével kapcsolatos banki díjak elengedését illetően.
Pénzügyi szektor Százmilliárdok az MNB-től – most zöld célokra
Király Béla | 2021. július 6. 16:09
A jegybank zöld eszköztár stratégiájához kapcsolódó döntésekről számolt be a szervezet alelnöke kedden. Ennek keretében a környezeti fenntarthatóság érdekében tudnak fontos lépéseket tenni - most két 200 milliárdos programot is meghirdettek.
Pénzügyi szektor A NER-es cégek dominálnak Matolcsy Györgyék kötvényprogramjában
Csabai Károly | 2021. július 6. 05:28
A két évvel ezelőtt elindult növekedési kötvényprogramban közel 60 hazai vállalat jutott forráshoz, összesen csaknem 1380 milliárd forintos értékben, 6-11 év közötti lejáratra, 3 százalék alatti átlaghozammal. A döntő többség élt azzal a lehetőséggel, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piacra dobott mennyiség akár 70 százalékát is megvehette. Május végéig az MNB összesen mintegy 720 milliárd forintnyi növekedési kötvénnyel gazdagodott, ami azt jelenti, hogy az 1150 milliárdos keretéből a jegybanknak még bőven maradt lehetősége vásárolni.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos