1p
Győri Enikő, EU-s ügyekért felelős államtitkár bízik abban, hogy Orbán Viktor válaszlevele megnyugtatja majd a Bizottság elnökét és eloszlatja majd az aggodalmakat. Az államtitkár nem tartja annyira meglepőnek, hogy Barroso személyes hangvételű levélben figyelmeztette Orbán Viktort.

Győri Enikő, EU-s ügyekért felelős államtitkár az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy nem tartja nagyon meglepőnek azt a gyakorlatot, hogy egy tagállammal kapcsolatos probléma esetén a Bizottság elnöke lép. A Bizottság elnöke, José Manuel Barroso személyes hangvételű levélben intette Orbán Viktort, hogy vonja vissza a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényt.

Az államtitkár véleménye szerint az EU-s intézmények és a tagállamok vezetői folyamatos kapcsolatban vannak egymással. Közösen születnek a döntések a fővárosokban és az uniós intézményekben, és a gazdasági kormányzás területén egyre szorosabb a koordináció, így egyre gyakoribb, hogy nemcsak a folyamat végén jön a képbe egy-egy uniós intézmény.

Győri Enikő abban bízik, hogy Orbán Viktor válaszának sikerül eloszlatnia az aggodalmakat, lehiggadnak a kedélyek, és ha ez megtörténik, akkor nem marad kétely a magyar kormány szándékait illetően. Orbán Viktor a Hír Tv-nek adott interjújában a válaszlevéllel kapcsolatban elmondta, hogy udvarias hangvételű, de elutasító választ küldött az Európai Bizottság elnökének. Az EB ügyeletes szóvivője, Dennis Abbott a válaszra reagálva közölte, hogy az Európai Bizottság tüzetesen tanulmányozza a magyar miniszterelnök és a hatóságok által a brüsszeli aggodalmakra adott válaszokat.

Alkotmányos kötelezettség a jegybanktörvény elfogadása

Győri Enikő kiemelte, hogy alkotmányos kötelezettségük, hogy január elsejéig elfogadják a jegybanktörvényt. A módosító indítványokkal kapcsolatban elmondta, hogy azok leginkább az MNB és az EKB indítványairól szóltak. Az államtitkár úgy véli, hogy az EKB kételyeit a legutóbbi módosítások vizsgálata eloszlatja majd, hozzátette, hogy a Bizottság abban az esetben, ha nem elégedett a módosításokkal, akkor kötelezettségszegési eljárást indíthat.

Arra a kérdésre, hogy a Bizottság összekapcsolhatja-e a jegybanktörvény ügyét a magyar hitelkérelemmel az államtitkár elmondta, hogy bízik abban, hogy a józan ész győz, és nem prekoncepciók alapján döntenek, hanem elemzik a benyújtott törvényeket és a gazdaságpolitikai vállalásainkat.

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy kívül maradjunk"

A fiskális unióról szóló szerződésről az államtitkár elmondta, hogy ugyan nem kényszeríti a zónán kívüli tagállamokat a csatlakozásra, de önkéntes alapon csatlakozhat hozzá, aki szeretne. Az adósságféket Magyarország például már be is építette az alkotmányába, egy dolgot mi már ki is pipálhatunk. Hozzátette, hogy Martonyi János külügyminiszter úr pedig azt fogja javasolni, hogy Magyarország csatlakozzon. Győri Enikő szerint nem vagyunk olyan helyzetben mint a britek, hogy megengedhessük magunknak, hogy kívül maradjunk, hiszen akkor nem tudjuk befolyásolni a történéseket, csak elszenvedjük őket.

Az államtitkár elmondta, hogy az euró plusz paktumban van szó az adóharmonizációról, amely azonban nem jogi szöveg. Győri Enikő elmondta, hogy Magyarországnak, mint felzárkózó gazdaságnak nagyobb szabadságra van szüksége e téren, ezért nem csatlakoztunk az euró plusz paktumhoz, de ez nem azt jelenti, hogy más pályán lennénk, vagy mások lennének  a céljaink.

Vezetési válság érződik az Unióban

A válságkezeléssel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy gyenge lábakon áll jelenleg az uniós vezetés, és vezetési válság érződik. Véleménye szerint hiányoznak azok a rendíthetetlen politikusok, akik hosszú távon gondolkoznak, képesek összeurópai érdekek által vezérelve tervezni, és nemcsak a következő választásokig látnak el.

Győri Enikő úgy véli, hogy jelenleg a pénzügyi világ mozgat olyan dolgokat, amelyekre a kormányok nem képesek és most az ellenszer keresése folyik. Hozzátette, hogy ez nem egy egyszerű folyamat, és lehet mondani, hogy lassúak és nem elég innovatívak vagyunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG