9p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Jogegységi döntést hozott a Kúria Polgári Kollégiuma a devizahitelekkel kapcsolatban. Az árfolyamrés tisztességtelen, az egyoldalú szerződésmódosítások jó része is lehet az, az árfolyamkockázat csak akkor, ha az ügyfél nem értette meg az elején a feltételeket. Online tudósításunk a döntést követő tájékoztatóról - percről percre.

- Az árfolyamrés tisztességtelen

- Egyoldalú szerződésmodósítás: a kamatemelések jó része tisztességtelen lehet

- Árfolyamkockázat: a szerződést pusztán azért, mert árfolyamkockázatot tartalmaz, nem lehet vizsgálni - ha az ügyfelet nem tájékoztatták megfelelően, akkor lehet semmis a szerződés. Ezt azonban az ügyfélnek kell bizonyítania.

- A Kúria szerint a szerződések érvényben tartása a cél; senkinek nem ajánlják új per indítását, érdemes lenne megvárni a jogalkotó döntését és a bankok lépéseit.

13:44

A Kúria továbbra is fontosnak tartja, hogy a szerződések érvényben tartása cél legyen a bíróság előtt. Welmann szerint az ügyfelek számára ugyanis nem ismert, a szerződések megszüntetésének joghatása, amely sokkal komolyabb terhet róna az adósokra. A Kúria 22 tagú jogalkalmazást vizsgáló testülete vizsgálja ugyanakkor azt, milyen helyzet áll fenn, akkor, ha olyan szintű a tisztességtelen szerződési feltételt talál a bíróság, amely mellett nem lehet reparálni a szerződést. Ebben a kérdésben az év végére várható állásfoglalás - mondta a Polgári Kollégium vezetője. A gondokat tetézi, hogy a felperesek zöme az érvénytelenség megállapítását kéri, ám ennek jogkövetkezményeire nem vonatkozik a kereset.

A Privátbankár kérdésére Wellman György hangsúlyozta: a mostani jogegységi határozat csak a deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződésre vonatkoznak, ide nem illenek bele a lízingszerződések. Ugyanakkor a már idézett PK vélemény szélesebb körre vonatkozik, oda beleérthetőek a lízingszerződések is.

13:34

Csak olyan kamatváltozás áll majd meg, ami okszerűen meghatározza, milyen feltételek módosítása esetén milyen mértékben terheli majd az ügyfelet a kamatemelés - mondta Wellmann György.

A Polgári Kollégium elnöke a jelen helyzetben senkinek nem ajánlja az új per indítását, érdemes lenne megvárni a jogalkotó döntését, illetve azt, hogy a bírósági döntés ismeretében milyen lépéseket tesznek a bankok.

13:31

Az adósok terheinek 80 százaléka az árfolyamkockázat, 16 százaléka az egyoldalú kamatemelés és maximum 1-2 százaléka az árfolyamrés. A jogalkotó ugyanakkor dönthet úgy, hogy az első körre vonatkozó kérdéskörben is saját megoldást választ - ebben a Kúria maximum javaslattevő lehet.

13:27

A fogyasztón van a konkrét esetben a bizonyítási terhe, hogy a közjegyzői okiratba foglalt szerződés feltételeivel, illetve az általa aláírt kockázatfeltáró nyilatkozat tartalmával szemben bizonyítsa, hogy nem, vagy épp ellentétes tájékoztatást kapott - mondta Wellmann György, a Polgári Kollégium elnöke. Ez tehát azt jelenti, hogy az árfolyamkockázatra vonatkozó perindítások jó eséllyel elbuknak.

Ugyanakkor Wellmann úgy vélekedett, hogy a másik oldalon a bankok egyoldalú kamatemeléseinek csak rendkívül csekély száma felel majd meg az idézett PK vélemény által elvárt feltételeknek. Azaz ezek a feltételek tisztességtelenek lesznek.

Azt a jogalkotónak kell megoldania, hogy azon kamatdöntések mégiscsak érvényesíthetőek legyenek, amelyek közgazdaságilag indokoltak, de ezt a Kúria egy jogegységi döntésben nem vizsgálhatja - hangsúlyozta Welmann György.

13:22

A jogegységi döntés nem a bankokra vonatkozik, nem lehet visszamenőleges hatálya. A döntés a bíróságok számára nyújt mankót, hogy a konkrét döntésekhez használják fel a határozatot. Ezt követően minden esetben a bíróságok mérlegelési feladata, hogy az adott kérdésben döntést hozzon. A jelenlegi helyzetben a Kúria olyan iránymutatást tudott adni, ami a jövőben lezárandó ügyekben alkalmazandó. Minden egyes ügyben vizsgálni kell a jogalapot, illetve az esetleges elévülést - mondta dr. Gombos Katalin. A Kúria idáig mehetett el, ennél általánosabb szabályozást a kormányzat hozhat - figyelembevéve a Kúria döntéseit.

13:12

Az árfolyamrés esetében a Kúria a Kásler ügyében hozott határozatban már kinyilvánította, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen. Ennek kapcsán szükségessé vált a Kúria tavaly nyári, elvi döntésnek minősülő döntésének megváltoztatása is - ott az árfolyamrés mértékére vonatkozott a kérdés, de ott az árfolyamrés egészének tisztességtelenségére vonatkozó kérdést nem vizsgált a Kúria. A jogbizonytalanság eloszlatása végett a jogegységi tanács most úgy döntött, hogy a korábbi elvi döntést nem tartja hatályban.

13:11

Az egyoldalú szerződésmódosítás kapcsán a Kúria Polgári Kollégiumának korábbi véleménye nem a fogyasztói kölcsönszerződésére vonatkozott, hanem szélesebb körre, ám a Kúria jogegységi tanácsa úgy vélte, hogy az abban felállított tételes oklista a mostani esetben is iránymutató lehet és ugyancsak ez alkalmazható az egyedi kérdésekben.

13:09

A szerződést pusztán azért, mert árfolyamkockázatot tartalmaz, nem lehet vizsgálni, mivel ez a szerződés főszabálya, elsődleges tárgya - ezt pedig nem lehet vizsgálni. Konkrét ügyekben ugyanakkor kivételt jelenthet, ha a feltételek szerződésben történő rögzítése nem kellően világos nem kellően pontos. Az Európai Unió irányelve az ésszerűen tájékozott, általános fogyasztótól elvárható követelményeket támaszt arra nézve, hogy megértheti-e a feltételeket. Ha az ilyen fogyasztó számára sem volt érthető az árfolyamkockázatra vonatkozó szerződési feltétel, vizsgálható a szerződés tisztességtelensége - akár részben, akár teljesen megsemmisíthető a szerződés. Azt, hogy a pénzügyi intézmény tett-e és megfelelő tartalmú tájékoztatást, szintén vizsgálni kell. Ha a fogyasztó a fentiekből arra gondolhatott, hogy az árfolyamkockázat rá nem hárul vagy egy bizonyos szinten felül rá nem érvényesül a teher, vizsgálható a tisztességtelenség.

13:04

Az árfolyamrés esetében a bíróság a korábbi Kásler-perben meghatározott álláspontot tette jogegységi határozattá. Ugyanakkor az MNB árfolyamközép alkalmazását csak addig írja elő, amíg új jogszabály másképp nem rendelkezik. Ez vélhetően azt jelenti, hogy a középárfolyam alkalmazásáról szóló 2010-es törvény életbelépte után az a jogszabály lép a Kúria által meghatározott tétel helyett.

13:02

Az egyoldalú szerződésmódosítás akkor tisztességtelen, ha nem felel meg 2/2012 PK. vélemény 6. pontjának megfelelő elveknek. Ezen elveknek megfelelően, akkor nem tisztességtelenek ha azt meghatározták, hogy az oklistában szereplő tételek módosítják a szerződés tárgyát, illetve az ügyfél kellő tájékoztatást tudnak kapni arról, hogy ezen módosulások hogyan hatnak a szerződésre. Azt vizsgálni kell, hogyan hatnak ki arányosság, ténylegesség és szimmetria elvének megfelelnek.

 

12:58

A jogegységi tanács határozattal zárta az ülését - mondta a Polgári Kollégium szóvivője.

A devizaalapú szerződések árfolyamkockázatra vonatkozó kitétele főszabályként nem vizsgálható. Csak akkor vizsgálható, ha az általánosan tájékozott fogyasztó számára az erre vonatkozó tájékoztatás nem megfelelő, vagy elmaradt.

12:56

Megkezdődött a tanács sajtótájékoztatója.

12:50

Józan Magda, a Kúria szóvivője most jelentette be, hogy 5-10 percen belül megkezdődik a tájékoztató. Addig - jobb híján - az Önök türelmét is kérjük.

12:43

A jogegységi tanácson a Kúria bírói mellett a Kúria elnöke, s a Legfőbb Ügyész is kifejtheti álláspontját - legalábbis az eddigi gyakorlat szerint. Hogy most ki vett részt az ülésen, természetesen nem tudhatjuk.

12:41

A sajtótájékoztató terme időközben teljesen tele lett, mostantól mindenki a bírói oldal képviselőire vár. Tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy komolyabban késne a tájékoztató. Az ugyanakkor beszédes, hogy azt a kérést, hogy az újságírók hosszabbítókat kapjanak azért nem tudták teljesíteni 20 perccel ezelőtt, mert azok a nagyteremben vannak, ahol akkor még tartott a jogegységi tanács ülése.

12:35

Előzetesen egyetlen dolog látszik bizonyosnak: a Kúria – összhangban az Európai Bíróság határozatával – olyan döntést hoz majd, amely a korábbi szerződéseket életben tartja majd. Azaz, ha a szerződések bizonyos pontjainak tisztességtelenségét is állapítja meg, olyan megoldást helyez majd a helyükre, amely révén a korábbi szerződés a problémás pontok kijavítása után teljesíthető marad, azaz továbbra is érvényes lesz.

Miután nagy várakozás előzi meg a döntést és jogegységi határozatként egyértelműen – azonos tényállás mellett – minden bíróságra nézve kötelező lesz, ezért a jövőben aligha lehet majd új keresetet indítani a teljes szerződés megsemmisítését kérve – legalábbis most, a döntés ismertetése előtt ez az általános vélekedés.

12:29

Sokkal komolyabb kérdés, hogy miként határoz a Kúria az egyoldalú kamatemelésekkel kapcsolatban. Ha azt vesszük, hogy azzal kapcsolatban a jogegységi tanács már decemberben állást foglalt, hogy az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselnie a devizahitelek esetében – erre vonatkozhat a harmadik eldöntendő kérdés -, lényegében csak az egyoldalú kamatemelés kérdése lesz/lehet az, amiben előzetes várakozások szerint most eddig még el nem hangzott álláspontot rögzíthet a Kúria.

Az egyoldalú kamatemelésekkel kapcsolatban a bírói gyakorlat megosztott volt, a banki magatartási kódex által meghatározott oklistát egyes döntések elfogadták, más bíróságok előtt ugyanakkor megbukott a bankok oklistára és magatartási kódexre vonatkozó hivatkozása.

A legutóbbi Kúria döntés a múlt héten elutasította a kamatemelés jogosságára vonatkozó OTP-érvelést.

12:17

A szokásos komoly rendőrségi készültség és a Kásler-ügynél jelentősebb devizahiteles érdeklődő fogadta az újságírókat a Kúria épülete előtt. A Kásler-ügyben nyilvános tárgyalás volt, így az érdekvédők is benn lehettek a teremben, most azonban a Kúria zárt ülését követően csak sajtótájékoztatót tart a Kúria.

 

 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Kúria jogegységi tanácsa az elmúlt év végi jogegységi határozatát egészíti ki az Európai Bíróság április 30-i döntésének figyelembevételével, amelyet egyébként a Kásler-ügy kapcsán kért ki az uniós bírói fórumtól. Arra a döntésre alapozva mondta ki a Kúria két héttel ezelőtt, hogy az árfolyamrés felszámításával a Kásler ügyben alperes OTP Bank tisztességtelenül járt el. Miután a mai jogegységi határozat egyik pontja szintén az árfolyamrésre vonatkozik, nehéz lenne elképzelni, hogy Wellmann György, a Polgári Kollégium elnöke és Dr Simonné, dr. Gombos Katalin, a Polgári Kollégium szóvivője most ellentétes véleményt tárna a sajtó elé, mint amiről korábban beszéltek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG