Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az idén 25 éves Budapest Bank 11,1 milliárd forintot bukott a végtörlesztésen, köszönhetően annak, hogy az érintett ügyfelek több mint negyede élt a kedvezményes árfolyamon történő visszafizetés lehetőségével. Ezt ellensúlyozta a javuló portfólió, ami miatt így kevesebb céltartalékot kellett képezni, mint korábban. 9,6 milliárd forint lett az adózott eredmény.

A továbbra is kedvezőtlen gazdasági körülmények valamint a folyamatosan változó szabályozói környezet ellenére 2011-ben is megőrizte nyereségességét a Budapest Bank.

9,6 milliárd forint - adózás után

A magyar számviteli szabályok szerint készült, konszolidált (nem auditált) éves beszámolója alapján a pénzintézet mérlegfőösszege szinten maradt, és az előző évit megközelítő 9,6 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2011-ben. Ugyancsak szinten maradt a bankcsoport ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya és követelésállománya.

 

„2012-re megfontolt növekedési terveket fogalmaztunk meg; felelős hitelezési alapelveink mentén fenntartható növekedést tűztünk ki célul a kulcsszegmensekben” - mondta Zolnai György, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója.

Az elmúlt évben a jelentős árfolyam-ingadozások miatt fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek, a gazdaság stagnálása és a folyamatosan változó szabályozói környezet egyaránt nehezítette a bankszektor helyzetét.

A pénzintézet a számára legfontosabb területeken – így a vállalati hitelezésben és lízingben, a jelzáloghitelezésben valamint a hitelkártya-szegmensben – növekedést ért el. A bank céltartalék-ráfordításai a tavalyi évben 8%-kal 31,8 milliárd forintra csökkentek. A portfólió javulása miatt csökkenő tartalékképzés ellensúlyozta a deviza jelzáloghitelek egyösszegű végtörlesztésén elszenvedett 11,1 milliárd forintos veszteséget. A működési költségek szinten maradtak (37 milliárd forint, 3%-os növekedés).  A bankcsoport ügyfelekkel szembeni kötelezettségállománya (739 milliárd forint, 2%-os növekedés) és ügyfelekkel szembeni követelésállománya (646 milliárd forint, 1%-os csökkenés) nem változott számottevően.

A bank lakossági hitelállománya szinten maradt (485 milliárd forint), ezen belül a jelzáloghitelek állományában szintén nem történt jelentős változás (226 milliárd forint, 1%-os növekedés). A pénzintézetnél a végtörlesztés lehetőségével az arra jogosult deviza jelzáloghiteles ügyfelek mintegy 27%-a élt. A bank 2011-ben több mint háromszor annyi új jelzáloghitelt helyezett ki (10 milliárd forint), mint az előző évben, ami elsősorban a piacon egyedülálló Egyenlítő Hitelnek köszönhető.  Az autóhitel-állomány szinten maradt (148 milliárd forint).

A fedezetlen hitelek állománya 4%-kal 104 milliárd forintra csökkent, miközben az új kihelyezések tekintetében növekedést ért el a pénzintézet. Különösen az új hitelkártya-kibocsátások területén volt eredményes a bank: a sikeres ügyfélállomány átvételek (Credigen) és partnerprogramok (TESCO-val kötött megállapodás) nyomán a pénzintézet 55 000 új hitelkártyát bocsátott ki 2011-ben.

A magyar kkv-kre koncentrálnak

A Budapest Bank Business, a pénzintézet kis- és közepes vállalatokra szakosodott üzletágának kihelyezett hitelállománya (a lízing üzletág nélkül) 12%-kal (243 milliárd forintra) nőtt 2010 év végéhez képest. A kihelyezett új lízingállomány csaknem háromszorozódott és 14,1 milliárd forintra növekedett.

A vállalati portfolió több mint 80 százalékát a kis- és középvállalkozások alkotják, amelyek 90 százaléka magyar vállalat. Az eredményességhez az innovatív új szolgáltatások is hozzájárultak, többek között az Eximbankkal kötött egyedi refinanszírozási hitelkeret-szerződés, a Széchenyi kártya programhoz való csatlakozás valamint az EIF-fel (European Investment Fund) 2011-ben kötött portfóliógarancia-megállapodás. A vállalati stratégia 2012-es fókuszában továbbra is az agrárium, az exportra termelő és a feldolgozó cégek állnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Friss
hírlevél