3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Hungarian Business Leaders Forum rendezvényén a Költségvetési Tanács elnöke az államadósság és a növekedési potenciálunkról beszélt. Pleschinger Gyula, a MNB monetáris tanácsának tagja pedig, hogy az a baj, hogy a devizaadósok nem fizetnek.

Az államháztartás korábban kialakult nagyfokú eladósodottsága hosszabb távon is terhet fog jelenteni az országnak, amin csak a gazdasági növekedés erősítésével lehet segíteni - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) rendezvényén pénteken Budapesten.

Kovács Árpád szerint a jelenlegi növekedési feltételekkel az is jelentős eredmény, ha az államadósság GDP-hez mért aránya fennmarad, illetve fokozatosan javul, és az éves adósságszolgálati teher az államháztartás összes kiadásához viszonyítva arányában csökken.

Túl a válságon


A magyar gazdaság túl van a válságon, a növekedési potenciál azonban a jelenlegi beruházási, hitelezési, szerkezeti feltételekkel, a kis- és középvállalkozói szektor pozícióival szerényebb a közép-kelet-európai partner országokénál. Kovács Árpád elmondta, hogy az országot pénzügyi stabilitás jellemzi, realitás az államháztartási hiánycél tartása a következő években, az OECD, az IMF és az EU értékelései ebben a vonatkozásban növekvő bizalmat tükröznek.

Ugyanakkor a jelenlegi éves növekedési ütem megkétszerezése lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország versenyben maradjon a szomszédos országokkal. A növekedési képesség jelentős növelésével van esély arra, hogy lényegesen nagyobb teljesítményt érjünk el, és előbbre jusson Magyarország az adósságterhek mérséklésében is - tette hozzá.

A devizaadósok nem fizetnek, a kormányra várnak    

Pleschinger Gyula, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának tagja a konferencián elmondta, hogy az MNB növekedési hitelprogramjának második fázisában együttesen 85 milliárd forintra szóló hitelszerződést kötöttek a bankok az ügyfeleikkel március 17-ig.

Úgy vélte, az elmúlt időszakban a hazai bankrendszer sérülékenysége érdemben csökkent. Gond azonban például az, hogy míg a vállalati hitelezésben a nem teljesítő, vagyis a 90 napon túli törlesztési késedelemben lévő hitelek aránya az összes hitelen belül a korábbi 20 százalékos arányról 18 százalékra csökkent, addig a lakossági hitelek esetében 16 százalékról 18 százalékra nőtt. Ezt részben azzal magyarázta. hogy egyes devizahitel-adósok, bízva abban, hogy a kormány újabb devizaadós-mentő csomagokat indít, kivárnak a hitelek törlesztő részleteinek fizetésével.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG