Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az EBRD képviselőivel egyeztetett a Nemzetgazdasági Miniszter. Varga Mihály elmondhatta, hogy a jövő évi büdzsé már számol a bankadó-csökkentéssel - más kérdés, hogy a többi teher (Quaestor-kártalanítás, OBA-feltöltés) mennyire felel meg a februári, a bankkal kötött megállapodásnak.

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) tárgyalócsoportjával egyeztetett Varga Mihály. A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott tájékoztató szerint a tárgyaláson szó volt a bankkal februárban kötött egyetértési megállapodás végrehajtásáról, mely elősegíti hazánk pénzügyi rendszerének további erősödését és a bankpiac konszolidációját. A megállapodásban a kormány szabályozási oldalon elkötelezte magát a bankadó 2016-tól kezdődő, fokozatos és jelentős csökkentése mellett, és vállalta, hogy a továbbiakban az EU kötelezettségeken felül a bankszektort sújtó, azt terhelő specifikus új szabályozást nem vezet be; más, új szabályozás esetén is előzetesen konzultál a banki közösséggel.

Privátbankár-komment

Arról nem szól az NGM közleménye, hogy a miniszteri tájékoztatás kiterjedt-e az időközben a Parlament által szintén elfogadott, s a bankrendszerre összességében a bankadó-kedvezményhez hasonló mértékű terhet rovó Quaestor-kártalanításról, ahol ugyan a feltételeknek szó szerint valóban megfelel a kormányzati álláspont, hiszen valóban történt egyeztetés, ám a törvényt lényegében „csont nélkül” fogadta el az Országgyűlés. (Azt, hogy időközben a bankok még az OBA feltöltés költségeit is kénytelenek viselni, most nem is említjük.) Nagy kérdés, hogy az EBRD miként értékeli ezen intézkedéseket – ténykérdés, hogy a londoni bankház eddig nem fogalmazott meg nyilvános bírálatot a kormány lépései kapcsán.

Az EBRD jelentős, előremutató lépésként értékeli az Egyetértési Megállapodást, amely hozzájárul a bankszektor konszolidációjához. A megállapodás aláírását követően a „bankszektor rugalmasságának és hitelezési képességének megerősítése” pont bekerült a 2015-2019. évekre vonatkozó magyar EBRD-országstratégia prioritásai közé.

Varga Mihály az EBRD delegációjával ismertette, hogy az Országgyűlés a 2016. évi költségvetés jóváhagyásával párhuzamosan elfogadott adótörvény-módosítások között döntött a bankadó mértékének csökkentéséről és az adóalap-számítás módjának megváltoztatásáról. Az adócsökkentés a kormány várakozása szerint hozzájárul a pénzügyi szektor hatékonyabb működéséhez, a gazdasági növekedést támogató hitelezési aktivitás fokozásához - húzta alá a nemzetgazdasági miniszter.

Az EBRD 2015-2019. évekre vonatkozó magyar országstratégiája jelenleg még előkészítés alatt áll. A kormány azt várja az EBRD-től, hogy az ország friss gazdasági eredményeit más meghatározó nemzetközi szervezetekhez (EU, IMF, OECD) hasonlóan ismerje el, s így a program ezekre épülhessen. A bankszektor rugalmasságának és hitelezési képességének megerősítése mellett a helyi vállalatok ütőképességének növelésére és az önkormányzati közlekedési szektor fejlesztésére fordítana elsődleges figyelmet a bank a következő években Magyarországon.

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) 1991-ben kezdte meg működését, Magyarország az alapítás óta tagja a banknak. Az EBRD mandátuma alapján közel 25 éve segíti az átalakuló országokban a nyitott, piacorientált gazdasági rendszerre történő átmenet folyamatát úgy, hogy egyúttal a többpárti demokrácia és a piacgazdaság építőkövei erősödjenek meg. A bank ennek megfelelően többek között az intézményrendszer, valamint az adminisztráció modernizálásához, a versenyképes ágazatok megteremtéséhez és az igazságos és hatékony adórendszer kialakításához kíván hozzájárulni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
hírlevél
depositphotos