4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A végéhez közeledik a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben megkezdett bankjegycsere programja, jelenleg is folyamatban van a régi típusú ötszázas és ezres kivonása, ám időnként még a készpénzforgalomból kivont régi típusú kettő- és ötezresekbe is bele lehet futni.

A több, forgalomban lévő bankjegytípusba könnyű belezavarodni, ami a lakosságnak kellemetlenségeket, míg a pénzhamisítóknak kedvező terepet jelenthet, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Mit jelent, ha egy bankjegyet bevontak?

Az MNB honlapján szereplő leírás szerint a bankjegyek bevonása csak azt jelenti, hogy az adott bankjegycímlet elfogadása például a boltokban való fizetések során nem kötelező. Ahogy azt a Privátbankár.hu is megírta korábban, már csak október végéig fogadják el a régi típusú ezreseket a boltokban. >>>

Mit kell tenni, ha lejárt pénzt kaptunk mégis?

Kétségbeesnünk semmiképpen sem kell, mivel a jegybank a kivont bankjegyeket a kivonás napjától kezdve névértéken 20 évig még átváltja törvényes fizetőeszközökre. Abban az esetben, ha nincs időnk eljutni az MNB lakossági pénztárához, két opció is felmerülhet.

Egyrészt a jegybanktörvény vonatkozó rendelkezése alapján a forgalomból bevont bankjegyeket 3 évig a posták is átváltják. Emellett több banknál és postánál a 3 éven túl is lehetőség van a beváltásra, illetve sok helyen a szolgáltatások igénybevételénél is elfogadják fizetségként. Érdekesség, hogy ez nem csak a bankjegyekkel van így, a forgalomból bevont érméket a bevonás határnapjától számított 1 évig a hitelintézetek és a postahivatalok is átváltják.

Mi a helyzet a pénzhamisítással?

A jegybanknak nem meglepő módon komoly bankjegyhamisítás elleni stratégiája van, amely három pilléren nyugszik:

 • Védelem és fejlesztés: Az MNB folyamatosan – napi gyakorisággal - monitorozza a hamisítás helyzetét valamint ezzel összefüggésben vizsgálja a hamisítási elleni védelmet szolgáló műszaki fejlesztések lehetőségeit és szükségességét.
 • Együttműködés a hatóságokkal: az MNB a készpénzhamisítás megelőzését és visszaszorítását szolgáló együttműködési megállapodást kötött a rendőrséggel, így a két szervezet között hatékony, naprakész információáramlás valósulhat meg.
 • Felhasználók támogatása: az MNB az igények feltárásával és figyelembe vételével segít minden hozzá forduló felhasználó – így különösen a pénzintézetek, a pénzkezeléssel és pénzfeldolgozással foglalkozó vállalkozások, valamint a kereskedelemben dolgozó pénztárosok részére a hamisítványok felismerése és kiszűrése tekintetében.

  Emellett ahhoz, hogy kiszűrjék a hamis pénzeket, hozzájárulnak a bárki által könnyen azonosítható, megfelelően védett bankjegyek is. Azt talán senkinek sem kell bemutatni, hogy minden magyar készpénzforgalomba bekerülő bankón vannak egyedi jelek, a jegybank összeszedte, hogy melyiknél mire kell figyelni, ha az eredetiségről meg akarunk győződni. >>>

  Lehetséges a bankjegyek ellenőrzése a mindennapi vásárlások során is, amikor segédeszközök híján „csak” látásunk és tapintásunk áll rendelkezésre, más helyzetekben, szükség esetén mód van arra, hogy egyszerű eszközöket – leggyakrabban UV-lámpát vagy nagyítót – is igénybe vegyünk.

  Mit kell tenni, ha hamis pénzt kapunk?

  Az elővigyázatosság ellenére is van, hogy hamisítványok bekerülnek a forgalomba, igaz a jegybank szerint ennek nagyon kicsi az előfordulási esélye. .

  Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

  A kereskedőknek alapvető gazdasági érdekük fűződik ahhoz, hogy pénztárosaik, vagy az általuk üzemeltetett önkiszolgáló pénztárgépek, árusító automaták megbízható módon tudják ellenőrizni a bankjegyek valódiságát, hiszen az utólag felismert hamisítvány egyrészt veszteséget jelent számukra, munkaügyi viták forrása lehet, de a cég jó hírnevét is csorbíthatja.

  Amennyiben hamis pénzzel történő fizetés gyanúja merül fel, minden érintettnek érdeke a körültekintő eljárás. Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek minősül. Fontos kiemelni, hogy az is vétséget követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, mégis fizetni próbál vele.

  A hamisítványokat a lefoglaláskor felvett jegyzőkönyv kíséretében a MNB-be kell megküldeni, ahol részletes szakértői vizsgálatnak vetik alá azokat. A Btk. 389. paragrafusa szerint a pénzhamisítás büntetési tétele súlyos esetben akár 15 év is lehet.

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

  Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

  Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Pénzügyi szektor Gyorsan növekszik a lakáshitelek állománya Magyarországon
  Privátbankár.hu | 2021. június 5. 18:07
  Ütemesen növekszik a lakosság hitelfelvevő kedve a lakáspiacon. Szakértők szerint ez az év hátralévő részében még erősödhet.
  Pénzügyi szektor 55 millióra bírságolták az Erste Bankot
  Privátbankár.hu | 2021. június 4. 16:59
  A pénzintézet nem tartotta be a többes biztosítási ügynöki előírásokat. 
  Pénzügyi szektor Derűre ború - itt a friss, 2020-as bankrangsorunk!
  Csabai Károly | 2021. június 4. 14:24
  Kettős hatás érvényesült a hazai bankrendszerben tavaly. Míg a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság ösztönzése érdekében rajtuk keresztül elérhetővé tett fiskális és monetáris pénzbőségnek köszönhetően jelentősen fokozták az aktivitásukat, addig egy másik állami Covid-intézkedés, a hitelmoratórium jócskán megnyirbálta az eredményeiket. Mindez a napokban közzétett 2020-as beszámolóikból immár számszerűen is visszaköszön. Hogy a különböző hatások – ahogy az lenni szokott – ezúttal is eltérően érintették az egyes bankokat, azt a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb, 2020-as rangsor is tükrözi: érdekes átrendeződések következtek be 2019-hez képest.
  Pénzügyi szektor Jól vette a világjárvány miatti akadályokat az Allianz
  Privátbankár.hu | 2021. június 2. 14:23
  A német biztosító erős első negyedévet zárt. A csoport 41,4 milliárd euró díjbevételt ért el, ami az előző évi szinthez képest változatlan eredmény.
  Pénzügyi szektor Tovább terjeszkedik Szlovéniában az OTP Bank
  Privátbankár.hu | 2021. május 31. 17:53
  Adásvételi megállapodást írtak alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról.
  Pénzügyi szektor NHP Hajrá! Olcsó és kicsi az adminisztrációja
  PR | 2021. május 21. 14:34
  Nemcsak olcsósága, a legfeljebb 2,5 százalékos kamat tette népszerűvé az elmúlt egy évben az NHP Hajrá! forrású hiteltermékeket, hanem széleskörű felhasználhatóságuk, a hozzájuk kapcsolható garantőri programok, a kevés feltétel, valamint a kis adminisztrációs teher is. A kedvezményes hitelkonstrukciók sikere egy éve töretlen a Takarékbanknál is, és nagy szerepük van abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben nem állt le a hitelezés, fennmaradt a gazdaság működőképessége.
  Pénzügyi szektor Új szolgáltatással csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát a CIB Bank
  Privátbankár.hu | 2021. május 18. 15:19
  Magyar leánybankján keresztül az olasz Intesa Sanpaolo Csoport már nemzetközileg is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását.
  Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
  Király Béla | 2021. május 13. 13:24
  Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
  Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
  MTI | 2021. május 12. 09:15
  Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
  Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
  Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
  Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
  Friss
  hírlevél
  depositphotos