<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Senkinek sem érdeke, hogy a hitelezés újraindulását megakadályozza, ám épp a boom előtt lehet csak szabályok közé szorítani a piacot - értenek egyet a bankok és a jegybank a jövedelemarányos törlesztés tervezett szabályozása kapcsán.

A hazai bankok – egyelőre – nem gondolják azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank által bevezetni tervezett jövedelemarányos törlesztés (PTI) szabályozása előtti időszakban sokan épp azért fogják majd felkeresni a bankfiókokat, mert attól tartanak, hogy az új feltételek mellett már nem lesz lehetőségük arra, hogy hitelhez jussanak, mert nem felelnek majd meg a szigorodó feltételeknek.

A Privátbankár.hu által megkérdezett hitelintézetek szerint a pontos részletek megismerése előtt nehéz elképzelni, hogy komolyabb érdeklődést generálna az egyelőre a szakmában és kisebb részben a sajtóban zajló polémia. Legfeljebb akkor lehetnek komolyabb sorok az új szabályozás kapcsán, ha azt feltűnően, hangsúlyosan kommunikálják majd az illetékesek. Mivel azonban a bevezetésre vélhetően nem lesz túl hosszú idő meghatározva, akkor is legfeljebb a már tájékozódottak döntéshozatalát gyorsíthatja majd fel a szabályozás.

 

Sok lehetőség volt

A lapunknak nyilatkozó bankok remélik, hogy eddigi hitelezési gyakorlatukat nem írja majd teljesen át az új szabályozás. Ezt arra alapozzák, hogy a jegybanki értékelések ma inkább arról szólnak, hogy a hitelintézetek túl szigorúak a hiteligénylőkkel szemben, mintsem, hogy azért feddnék meg a bankokat, mert túl engedékenyen adnák a kölcsönöket.

A jelenlegi feltételek mellett is a releváns jövedelmek széles körét tudják figyelembe venni a bankok a hitelek bírálatakor. Az természetesen alapfeltétel, hogy legalább a minimálbért elérő igazolt jövedelemmel rendelkezzen az ügyfél – ugyanakkor ennek forrását viszonylag széles spektrumban tudják elfogadni a hitelezők. A bérjövedelmek mellett, a nyugdíj, a gyed, a gyes, a családi pótlék és a cafeteria, valamint a szerződésen alapuló jövedelmek is beletartozhatnak a szükséges jövedelem-elvárás teljesítéséhez. Segélyt ugyanakkor a bankok nem fogadnak el igazolt jövedelemként. Ugyancsak igazolni lehet a vállalkozásból származó jövedelmeket vagy az osztalékbevételt. Fontos tudni, hogy minden jövedelemtípushoz más-más dokumentumot kérnek a bankok, ezek beszerzése.

 

Konstruktív felkészülés

Ami bizonyos, hogy bár keringenek olyan hírek, hogy a jegybank csak a bérjellegű jövedelmeket venné figyelembe a PTI számításánál, az MNB is nyitott a konzultációkra. A mostani bevezetést egyes hírek szerint épp az indokolja, hogy olyan piaci környezetben igyekezzenek gátat szabni a felelőtlen hitelezésnek, amikor még nem indul be a piac - márpedig, hogy beindul azt jól jelzi azt, hogy minden statisztika igen komoly elhalasztott keresletről számol be. Egy hitelboom esetén ugyanis rendkívül kényes lenne politikailag korlátokat állítani az ügyfelek elé. Ennek kapcsán a bankok úgy vélik, végül is konszenzusos döntés születik a PTI mértékéről, hiszen a jegybanknak is érdeke a hitelezés egészséges szintre emelése a jelenlegi állapotból – azt pedig a bankok sem bánják, ha mindez rendezett körülmények között valósul meg.

A pénzintézetek nagyra értékelik, hogy a szabályozás kialakításában kikérték a véleményüket, javaslataik egy része – az ígéretek szerint – beleépül a végső szabályozásba. A javaslatok között kiemelkedő helyen szerepelt a kötelező érvényű pozitív adóslista és a PTI-szabályozás lépcsőzetes bevezetése. Ugyanakkor arra is érkeztek észrevételek, hogy érdemes lenne megfontolni azt, hogy a környező országok jó gyakorlatait is bevezethessük Magyarországon. A legális bérjövedelmek átláthatósága érdekében például Szlovákia és Románia mintájára meg lehetne teremteni annak a lehetőségét, hogy a banki jövedelemvizsgálathoz az ügyfél jóváhagyásával a bank információt kérhessen online a társadalombiztosítási adatbázisból.

 

A hitel miatt bejelent a főnök?

A PTI szabályozás révén ugyanakkor kérdéses, hogy elérhető-e az a ki nem mondott cél, hogy javuljon az adózási morál. Elvben ha mind többen akarnak majd kölcsönt felvenni és ennek akadálya az lesz, hogy a munkaadó továbbra is a szürke zónában tevékenykedik, azaz nem, vagy csak pl a 4-6 órás minimálbér erejéig jelenti be a dolgozóját, az szülhet elégedetlenséget. Viszont a jelen munkaerő-piaci helyzetben egyelőre a munkáltatók ülnek a lovon. Ráadásul, korántsem biztos, hogy a minimálbéres világ leépítését épp a bankrendszeren, a hitelezésen keresztül a leghatékonyabb megoldani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Tavasszal létrejön az ország második legnagyobb bankja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:56
Az MKB Bank és a Takarékbank közgyűlése elfogadta a Magyar Bankholding fúziós menetrendjének második lépését, emellett az MKB Bank közgyűlése döntött az MKB tőkéjének megemeléséről is.
Pénzügyi szektor Jön a szelfis ügyfélazonosítás az Ersténél
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:21
Érkezik a George-ra a szelfis ügyfélazonosítás, és akár a képernyőnket is megoszthatjuk a call centeres bankárral.
Pénzügyi szektor A hazai privátbanki piac legizgalmasabb és legkomplexebb új szolgáltatásával debütálhat az MBH
Natív tartalom | 2022. december 7. 11:39
Formálódik Magyarország második legnagyobb bankja. A Budapest Bank (BB) már március végén beolvadt az MKB Bankba, jövő május 1-jén pedig a Takarékbank is csatlakozik, s így, együtt MBH néven folytatják a tevékenységüket. Vajon hogyan befolyásolja mindez a private banking területet, amellyel mindhárom pénzintézet rendelkezett, illetve rendelkezik? Erről is kérdeztük Pleschinger Gyula Márkot, az MKB Private Banking igazgatóját.
Pénzügyi szektor Estére elgyengült a forint
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:03
Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben hétfő kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Pénzügyi szektor Miért nem jelenti az FTX-botrány a kriptovaluták végét? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2022. december 2. 19:29
A sorozatos idei botrányok után sokan megint a kriptovaluták végnapjait jósolják, pedig volt már hasonlóan rossz éve a piacnak. Valójában a szektor problémái egyrészt nem is kriptovaluta-specifikusak, a hagyományos pénzügyi világnak is megvoltak a hasonló botrányai korábban. Másrészt pedig szabályozással és önkorrekcióval egyaránt ki lehet jutni ebből a gödörből.
Pénzügyi szektor Növekedés és stabil pénzügyi eredmények az MKB Csoportnál
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 15:56
2022 harmadik negyedévében növelte betét- és hitelállományát az MKB Bank Nyrt. és mérlegfőösszege megközelítette a 11 ezer milliárd forintot. A bankcsoport 2022 első három negyedévében mintegy 150 milliárd forint egyedi tételektől megtisztított, adózott nyereséget termelt, mely tükrözi a Budapest Bank és az MKB Bank tavaszi egyesüléséből fakadó szinergiahatásokat, valamint a szigorú költséggazdálkodást is.
Pénzügyi szektor Négy napig nem nyit ki az egyik hazai nagybank
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:12
Az Erste Bank Hungary bankszünnapot tart négy napon át, 2022. december 1. 22 óra és december 4. 24.00 óra között, mivel változások lesznek a szolgáltatásaiban - közölte a pénzintézet a honlapján.
Pénzügyi szektor Vidám napot zárt a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:26
A forint egy erősödő euróval szemben is jó napot zár, mert a jegybanki kamatdöntés és az energiaellátási zavarok sem rángatták meg.
Pénzügyi szektor A fiatalok harmada szívesen váltana zöld pénzügyi megoldásokra
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 11:59
A Magyar Bankholding készíttetett felmérést ebben a témában.
Pénzügyi szektor Az állam is besegített a lízingpiacnak
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 12:59
A változó külső körülmények között is lendületben van a CIB Lízing: minden kulcsterületen jelentősen növelte kihelyezéseit a harmadik negyedévben, miközben a piaci részesedése is emelkedett. A növekedésben meghatározó szerep jutott a támogatott konstrukcióknak is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG