Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Senkinek sem érdeke, hogy a hitelezés újraindulását megakadályozza, ám épp a boom előtt lehet csak szabályok közé szorítani a piacot - értenek egyet a bankok és a jegybank a jövedelemarányos törlesztés tervezett szabályozása kapcsán.

A hazai bankok – egyelőre – nem gondolják azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank által bevezetni tervezett jövedelemarányos törlesztés (PTI) szabályozása előtti időszakban sokan épp azért fogják majd felkeresni a bankfiókokat, mert attól tartanak, hogy az új feltételek mellett már nem lesz lehetőségük arra, hogy hitelhez jussanak, mert nem felelnek majd meg a szigorodó feltételeknek.

A Privátbankár.hu által megkérdezett hitelintézetek szerint a pontos részletek megismerése előtt nehéz elképzelni, hogy komolyabb érdeklődést generálna az egyelőre a szakmában és kisebb részben a sajtóban zajló polémia. Legfeljebb akkor lehetnek komolyabb sorok az új szabályozás kapcsán, ha azt feltűnően, hangsúlyosan kommunikálják majd az illetékesek. Mivel azonban a bevezetésre vélhetően nem lesz túl hosszú idő meghatározva, akkor is legfeljebb a már tájékozódottak döntéshozatalát gyorsíthatja majd fel a szabályozás.

 

Sok lehetőség volt

A lapunknak nyilatkozó bankok remélik, hogy eddigi hitelezési gyakorlatukat nem írja majd teljesen át az új szabályozás. Ezt arra alapozzák, hogy a jegybanki értékelések ma inkább arról szólnak, hogy a hitelintézetek túl szigorúak a hiteligénylőkkel szemben, mintsem, hogy azért feddnék meg a bankokat, mert túl engedékenyen adnák a kölcsönöket.

A jelenlegi feltételek mellett is a releváns jövedelmek széles körét tudják figyelembe venni a bankok a hitelek bírálatakor. Az természetesen alapfeltétel, hogy legalább a minimálbért elérő igazolt jövedelemmel rendelkezzen az ügyfél – ugyanakkor ennek forrását viszonylag széles spektrumban tudják elfogadni a hitelezők. A bérjövedelmek mellett, a nyugdíj, a gyed, a gyes, a családi pótlék és a cafeteria, valamint a szerződésen alapuló jövedelmek is beletartozhatnak a szükséges jövedelem-elvárás teljesítéséhez. Segélyt ugyanakkor a bankok nem fogadnak el igazolt jövedelemként. Ugyancsak igazolni lehet a vállalkozásból származó jövedelmeket vagy az osztalékbevételt. Fontos tudni, hogy minden jövedelemtípushoz más-más dokumentumot kérnek a bankok, ezek beszerzése.

 

Konstruktív felkészülés

Ami bizonyos, hogy bár keringenek olyan hírek, hogy a jegybank csak a bérjellegű jövedelmeket venné figyelembe a PTI számításánál, az MNB is nyitott a konzultációkra. A mostani bevezetést egyes hírek szerint épp az indokolja, hogy olyan piaci környezetben igyekezzenek gátat szabni a felelőtlen hitelezésnek, amikor még nem indul be a piac - márpedig, hogy beindul azt jól jelzi azt, hogy minden statisztika igen komoly elhalasztott keresletről számol be. Egy hitelboom esetén ugyanis rendkívül kényes lenne politikailag korlátokat állítani az ügyfelek elé. Ennek kapcsán a bankok úgy vélik, végül is konszenzusos döntés születik a PTI mértékéről, hiszen a jegybanknak is érdeke a hitelezés egészséges szintre emelése a jelenlegi állapotból – azt pedig a bankok sem bánják, ha mindez rendezett körülmények között valósul meg.

A pénzintézetek nagyra értékelik, hogy a szabályozás kialakításában kikérték a véleményüket, javaslataik egy része – az ígéretek szerint – beleépül a végső szabályozásba. A javaslatok között kiemelkedő helyen szerepelt a kötelező érvényű pozitív adóslista és a PTI-szabályozás lépcsőzetes bevezetése. Ugyanakkor arra is érkeztek észrevételek, hogy érdemes lenne megfontolni azt, hogy a környező országok jó gyakorlatait is bevezethessük Magyarországon. A legális bérjövedelmek átláthatósága érdekében például Szlovákia és Románia mintájára meg lehetne teremteni annak a lehetőségét, hogy a banki jövedelemvizsgálathoz az ügyfél jóváhagyásával a bank információt kérhessen online a társadalombiztosítási adatbázisból.

 

A hitel miatt bejelent a főnök?

A PTI szabályozás révén ugyanakkor kérdéses, hogy elérhető-e az a ki nem mondott cél, hogy javuljon az adózási morál. Elvben ha mind többen akarnak majd kölcsönt felvenni és ennek akadálya az lesz, hogy a munkaadó továbbra is a szürke zónában tevékenykedik, azaz nem, vagy csak pl a 4-6 órás minimálbér erejéig jelenti be a dolgozóját, az szülhet elégedetlenséget. Viszont a jelen munkaerő-piaci helyzetben egyelőre a munkáltatók ülnek a lovon. Ráadásul, korántsem biztos, hogy a minimálbéres világ leépítését épp a bankrendszeren, a hitelezésen keresztül a leghatékonyabb megoldani.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Friss
hírlevél
depositphotos