<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ALBA után egy újabb takarékszövetkezeti csőd esetén elfogyhat az OBA vagyona, amit akár pótbefizetéssel is pótolhatnak. A kártalanítás során Orgovány esetében 15,44 százalékot kapnak a védett szint feletti betétesek és pl. az önkormányzatok.

Lényegében lezártnak tekinthető az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása, miután az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) mellett a Takarékbank is ütemezett módon kifizette a betéteseket. Mint az a korábbi híradásokból kiderült, az OBA az 59 milliárd forintnyi biztosított betétállományból 54,3 milliárd forint kártalanítás kifizetésére volt kötelezett – a 100 ezer eurónak megfelelő, 30,835 millió forintos betétösszegig. Ezek kifizetése lényegében lezárult, már csak olyan esetek vannak függőben, ahol például hagyatéki, vagy épp cégjogi kérdések akadályozzák a kiutalást. A kárkifizetés alól mentesül az OBA a 1000 forint alatti betétek esetében - ez 3204 számlát érint, az így mentesített kifizetés 516 ezer forint.

A védett betétek állományának megmaradó 4,2 milliárdos része azokat a számlákon található pénzeket takarja, ahol a megtakarított állomány meghaladta a 30,835 millió forintot. Ez összesen 172 számlát érint – az OBA közlése szerint a a legnagyobb egyéni betétösszeg magánszemély esetén 291, vállalkozás esetén 393 millió forint volt az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél.

A Takarékbanktól kapott tájékoztatás szerint a csődbe ment takarékszövetkezet likvid vagyonnal fedezett betétállománya a teljes állomány 15,44 százalékára tehető. Mindez azt jelenti, hogy a fent már említett, 100 ezer eurónál nagyobb betéttel rendelkezők a 30,835 millió forint feletti követeléseikre ilyen arányú kártalanítást kaphatnak. De ugyanilyen arányban számíthatnak pénzeik megtérülésére azok az ügyfelek is, akiknek betétjét a törvény szerint egyáltalán nem védi az OBA – ilyenek például az önkormányzatok. Ezen követelések pontos mértékéről ugyanakkor nem kaptunk tájékoztatást a Takarékbanktól, ahol ugyanakkor elmondták, hogy ezen követelések kifizetése is rendezett módon zajlik.

Az OBA is kap pénzt a Takarékbanktól

Fontos tudni, hogy az OBA által kifizetett kártalanítási összegek 15,44 százaléka is a likvid vagyonból fog megtérülni, így a Takarékbank 8,38 milliárd forintot fog visszautalni a Betétbiztosítási Alapnak. Az OBA így összességében – költségek nélkül – közel 46 milliárd forintot lesz kénytelen az orgoványi kártalanításra fordítani. (A hitelintézeti törvény szabályai szerint a csődbe ment bankok esetében a likvid vagyon egyértelműen az OBA költségeit csökkentené, azaz a 100 euró feletti és a nem védett takarékszövetkezeti betétesek jobban jártak az új integrációs törvénnyel, míg az OBA megtérülése így rosszabb lett.)

Az újabb problémás takarék, az ALBA esetében a héten várható pontos meghatározása annak, hogy mekkora is lesz az OBA kártalanítási kötelezettsége, illetve annak is, hogy mekkora lehet a likvid vagyonnal fedezett betétrész. Egyes hírek szerint az ALBA esetében ez a vagyon jóval nagyobb lehet, mint az Orgovány és Vidéke esetében.

Elfogyhat az OBA pénze

Akárhogy is lesz, ha Orgoványt és az ALBA Takarék bedőlését újabb takarékszövetkezeti csőd követi – márpedig december 10-ig, az új integráció felállásáig a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZIHSZ) még „szabadon” dönthet újabb takarékok kizárásáról -, akkor elfogyhat az OBA kártalanítási vagyona. (Hiszen az év elején a Körmend és Vidéke csődje is megterhelte már a szervezetet.) Az OBA kártalanításra fordítható vagyona 2013. év végén 92 milliárd forint volt, ehhez jött az idei díjbefizetés és az alap vagyonának befektetéséből származó hozam – ez 2013-ban 7,3, illetve 7,5 milliárd forint volt. Ezzel szemben áll a Körmend és Vidéke 22 és az Orgovány most számított 46 milliárdos kifizetése, majd ehhez érkezik az ALBA is.

Kockázatarányos díj kell

Természetesen az OBA nem lehet fizetésképtelen: pótbefizetéssel, hitelfelvétellel, stb. az alap bármikor elő tudja teremteni a kártalanításhoz szükséges összeget. Ugyanakkor bizonyos, hogy több szempontból fontossá vált az Európai Unióban elfogadott betétbiztosítási irányelv adoptálása hazánk esetében. Ez egyebek mellett kockázatarányos díjfizetést ír elő – ez a korábbi években már nálunk is napirenden volt, ám bevezetésre nem került. Emiatt most a bankok feje főhet, tekintve, hogy ez a takarékok esetében a bankoknál lényegesen nagyobb befizetést írt volna elő – ma az OBA vagyonának jóval több, mint 90 százaléka a pénzintézetektől származik, miközben az elmúlt évtizedben csak takarékszövetkezeti csődök csapolták meg az OBA vagyonát.

Természetesen az EU direktíva adoptálása vélhetően nem zárul le december 10-ig, így ez a megoldás már nem tud védelmet biztosítani a további „kirakott” takarékok esetén felmerülő kártalanításra, ám a későbbiekben fontos lehet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos