<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Továbbra is sokkal többet törlesztettünk meglévő hiteleinkből, mint amennyi új hitelt felvettünk - mégis nagyot nőtt az összeg, amivel a bankoknak tartozunk. Hogy lehet ez? Nagyot ugrott azoknak az aránya, akik 90 napja nem képesek törleszteni - azok körében is, akiknek már megpróbálták átalakítani a hitelét.

Fizetünk, mint a katonatiszt - mégis többel tartozunk

A háztartási hitelállomány változásait tekintve az előző negyedévhez hasonló tendencia érvényesült: a tőketörlesztések, hitelleírások és eladások összege továbbra is jelentősen meghaladják folyósítások volumenét, ami a lakosság hitelintézetekkel szemben fennálló tőketartozását tovább csökkenti.

A tárgynegyedév végén fennálló hitelállomány azonban az említett folyamatok ellenére is jelentős mértékben növekedett.

 

 

Ennek hátterében egyrészt módszertani okok állnak: a hitelintézeti szektorba beolvadtak a lízingcégek, az ő követelésállományuk is bekerült a mutatóba. Másrészről pedig az előző év végéhez képest jelentősebben gyengült a forint, ami a devizában (elsősorban svájci frankban) denominált hitelállományok forintértékének növekedését okozta.

Az érintettek fele sem lépett be az új árfolyamgátba

A háztartásoknak 2012. április 1-jétől lehetőségük van belépni az "új árfolyamgát" néven ismert fizetéskönnyítő programba. A jegybank táblázatából kiderül: az első negyedév végére 137 800 gyűjtőszámlahitel-szerződést kötöttek, ez a jogosultak 40 százaléka. 1202,2 milliárd forint értékű devizahitel részleteit rögzítették az ügyfelek, és eddig 5,6 milliárd forint tartozás gyűlt össze a számlájukon a rögzített és az aktuális árfolyam közötti eltérés következményeként.

Forrás: MNB / PSZÁF

Nagyot romlott a bedőlt hitelek aránya - sokaknak nem segített az átstrukturálás

2013 I. negyedévében a hitelintézeti szektorba beolvadó lízingcégek állományai a portfolióminőséget is jelentősen befolyásolták - magyarán sokat romlott a nem teljesítő hitelek aránya.

2013. március végén a háztartási hitelek 18 százaléka volt 90 napon túli késedelemben, ami 1,7 százalékpontos növekedést jelent 2012 év végéhez képest.

Azok is egyre kevésbé tudnak törleszteni, akiknek már korábban átalakították a hitelét: az átstrukturált hiteleken belül a 90 napon túli késedelemmel rendelkező állomány aránya 44,2%-ot tett ki a vizsgált negyedév végén, ami 2012 decemberéhez képest jelentős, 6,4 százalékpontos növekedést jelent.

Az első negyedévben gyengült a forint, így a devizahitelek forintban kifejezett értéke nőtt, míg a fedezetként használt ingatlanok értéke nem változott - ez a hitel-fedezet arány mérsékelt romlását eredményezte.

Pénzügyi szektor Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:07
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest szerdán kora este a reggeli szintekkel összevetve.
Pénzügyi szektor Meg sem kottyant a horvát inflációnak az euró bevezetése
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 18:55
A januári inflációról szóló első gyorsjelentés azt mutatja, hogy az euró bevezetésének nem volt jelentős hatása a teljes inflációra Horvátországban.
Pénzügyi szektor Megújul az Erste arculata, logót vált a bank
Király Béla | 2023. január 27. 10:46
Szeretné közelebb hozni a pénzügyeket az ügyfeleihez az Erste, ennek jegyében teljesen megújul a bank arculata. Mindez az egyszerűbb kommunikációban, a fiókok átalakításában és az új arculatban is megjelenik. 2023-tól modernebb a logó, színesebb és életszerűbb a képi világ, a szövegeket pedig a hétköznapi nyelvhez igazítja a bank, hogy ezzel is segítse az ügyfeleket.
Pénzügyi szektor Többségi tulajdont szerez a Diófa Alapkezelőben a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2023. január 20. 10:06
A Gránit Bank többségi részesedést szerez a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára. A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.
Pénzügyi szektor A készpénzfelvételi illeték növelését és az elektronikus átutalások ingyenessé tételét javasolja a Bankszövetség elnöke
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 13:38
A bankszektorra 2022-ben 500 milliárd forint pluszterhet raktak az állami intézkedések, az extraprofitadó és a kamatstop, ezért azokból Jelasity Radován szerint azokból mielőbb ki kell lépni.
Pénzügyi szektor Betéti kamatok: csak kevés bank követte az MNB-t
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 08:14
Meglepően kevés, mindössze 4 bank követte a bő egy éven át tartó jegybanki alapkamat-emelkedést a lekötöttbetét-kamataiban. Közülük most a MagNet Bank lépett be a két számjegyű betétkamatot kínáló bankok körébe.
Pénzügyi szektor Nem gondolná, mit kezdenek a feleslegessé vált horvát kunával
Privátbankár.hu | 2023. január 15. 13:23
Horvátország január elsején csatlakozott az euróövezethez, és miután lejárt a kéthetes átmeneti időszak, vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni az országban – írta a Vecernji List című horvát napilap alapján az MTI.
Pénzügyi szektor Világbank: az elmúlt 30 év harmadik legnagyobb recessziója jöhet
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 18:21
"Vészesen közel" kerülhet a világgazdaság a recesszióhoz 2023-ban, miután a világ vezető gazdaságai egyszerre szembesülnek a növekedés lassulásával - figyelmeztetett a Világbank kedden megjelent éves jelentésében. A washingtoni székhelyű fejlesztési bank a korábbi 3 százalékos globális növekedési előrejelzését 1,7 százalékra vágta vissza.
Pénzügyi szektor Felülvizsgálta 2025-ig szóló felügyeleti stratégiáját az MNB
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 11:20
A jövőképben továbbra is a fejlődő, versenyző, egészséges pénzügyi szektor áll, másrészt a támogató, formáló, hatékonyan felügyelő MNB fejlődése érdekében tűz ki feladatokat.
Pénzügyi szektor Három biztosítást is bevállalnak a diplomások
Privátbankár.hu | 2023. január 10. 10:50
Főleg ingatlan és gépjármű a célpont.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG