<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Eszerint a Csányi Sándor által irányított hitelintézetnek a bankszektorra kivetett 250 milliárd forintos extraprofit-adónak több mint az egyharmadát kellene befizetnie.

Mivel az extraprofit a bankok bevételeiből képződik, ezért az új, 250 milliárd forintos bankadó alapja a bankok kamateredménye, valamint díj- és jutalékeredménye lesz, ez alapján osztjuk szét az adóterhet a piaci szereplők között - jelentette ki Nagy Márton a mai Kormányinfón.

Csányi Sándor soha nem rejtette véka alá a véleményét. Ezúttal sem fogja? Fotó: MTICsányi Sándor soha nem rejtette véka alá a véleményét. Ezúttal sem fogja? Fotó: MTI

Azt a gazdaságfejlesztési miniszter üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, hogy az egyes bankokra a 250 milliárdból mekkora teher hárulhat, de felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Aranykönyve e tekintetben irányadó lehet. Nos, ebből egyelőre csak a 2020-as adatokat tartalmazó rész jelent meg az MNB honlapján, a 2021-es csak szeptemberben kerülhet fel oda. Márpedig az extraprofit-adót a tavalyi kamat-, valamint díj- és jutalékeredmény után vethetik ki.

Mindezek figyelembevételével is csak hozzávetőleges prognózisnak tekinthető - más szavakkal: játéknak a számokkal -, hogy Nagy megjegyzését követően a 2020-as adatok alapján kiszámoltuk, az egyes bankoknak mekkora összegű extraprofit-adót kellene lerónia az össz-szektorszintű 250 milliárdból.

Az aligha lephet meg bárkit, hogy az OTP Banknak kellene messze a legtöbb effajta különadót befizetnie, miután ő érte el 2020-ban a legtöbb kamat-, díj- és jutalékeredményt (ez ugye a bevételek és ráfordítások különbözete).

Ez alapján a becsléseink szerint az össz-sarc több mint a harmada, egészen pontosan 86,1 milliárd forint sújtaná a legnagyobb hazai hitelintézetet.

A pontos adómértékeket vélhetően majd a Magyar Közlönyből lehet megismerni - akár már annak ma késő este megjelenő számából.

Mindenesetre a befektetők az olyannyira várt Kormányinfón elhangzottakat is beárazták. Az Orbán Viktor által szerda este bejelentett lépések miatt a reggeli tőzsdenyitást követően több mint 12,5 százalékos eséssel "büntették" az OTP-részvényeket, onnan napközben visszajött, ám fél 4 után ismét zuhanni kezdett az árfolyam és a napot 8 százalékot meghaladó veszteséggel fejezte be.

 

Árfolyamok és grafikonok

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A MagNet Bank átvette a Sopron Bank fiókjait
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 15:03
Az év második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG