TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bankok a hitelezés felfuttatásáért cserébe - a bankadó csökkenésen felül - adóvisszatérítést igényelhetnek vissza évi 10 milliárdos tételben - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A gazdasági tárca vezetője bírálta a költségvetéshez benyújtott ellenzéki módosító javaslatokat.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az adótörvényekhez a szerdai kormányülésen javasolni fogom, hogy a gazdasági növekedést vállaló hitelintézetek adóvisszatérítést kapjanak - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rendkívüli tájékoztatóján. A bankok 2016-tól évente összesen legfeljebb 10 milliárd forint adóvisszatérítést igényelhetnek, amelynek alapja a vállalkozói hitelállomány-bővülés mértéke, de maximum a bankadó mértékének 30 százaléka. Ha az összes igény meghaladja a 10 milliárd forintot, arányosítottan kerül felosztásra az adóvisszaigénylés összege - mondta el Varga Mihály. Az NGM egyeztetett a Bankszövetséggel erről a javaslatról, s a Bankszövetség támogatja a kezdeményezést, így Varga szerint el lehet térni az EBRD-megállapodástól.

Privátbankár-komment

Az NGM és a jegybank csatájából a bankok jöttek ki jól: megmarad a bankadó-csökkentés és ezen felül némi jutalmat is kapnak, ha bővül a vállalati hitelállomány. Nyerésben lesznek azok a hitelintézetek, akik akkor még nem is voltak a piacon (pl. Gránit Bank, illetve viszonylag alacsony vállalati aktivitásuk volt. Meglepő lehet, de ebbe a körbe tartozik a két tőzsdei pénzintézet, az OTP és az FHB is.

Kérdésre válaszolva Varga hangsúlyozta az NGM javaslata - ellentében az MNB megszorítást tartalmazó javaslatával - pozitív ösztönzést jelent a hitelezés felfuttatására. A feltétel az, hogy a bankok állománya a 2009-es hitelezési állomány fölé növekedjen. Amennyiben a szektorszintű növekmény összegszerűen meghaladja a 10 milliárd forintot, a bankok között az állomány növekedésének megoszlásának arányában osszák szét.

A forintosítás és elszámolás kérdését a szerdai kormányülés áttekinti majd - mondta egy másik kérdésre válaszolva Varga Mihály.

Bírálat az ellenzéknek

A költségvetéshez a pénteki végső határidőig beadott módosítók azt tükrözik, hogy a költségvetés szerkezetét az ellenzéki javaslatok nem kérdőjelezték meg - mondta Varga. Ugyanakkor az ellenzéki javaslatok zöme első áttekintétésre egyenlegrontó, hiánynövelő, felelősségtelen beadvány Varga szerint, amelyek jelentős kiadásnövelést fogalmaznak meg. A módosítások forrását a javaslatok zöme nem jelölte meg - hangsúlyozta a miniszter. Ez a hiány elszállását jelentheti, ami okán EU-pénzektől eshetne el az ország, vagy - mivel más megoldás nem látszik - a javaslatokat csak megszorításokkal lehetne végrehajtani - hangsúlyozta Varga Mihály.

Erős nem a progresszív adóra

Az ellenzéki pártok átlagosan 2000 milliárd átcsoportosításra tennének javaslatot. Két párt is visszaállítaná a korábbi progresszív adózást, amiről Varga azt mondta: az egykulcsos rendszerről az emberek 2010-ben döntöttek, s a kormány ragaszkodni akar ahhoz a megoldáshoz, amely azt segíti, hogy aki többletmunkát vállal, ne járjon rosszabbul.. A kabinet kitart az adócsökkentés, a bérintézkedések és a beruházások fenntartása mellet.

Ugyancsak nem támogatható, hogy egyes javaslatok a tartalékok terhére akarna újabb kiadásokat rendelni, a felelős gazdálkodáshoz hozzátartozik a tartalékok fenntartása. A minisztériumok által kötelezően megképzendő 1 százalékos tartalék terhére sokan adtak be módosítást, de a cél itt is a felelősség: a tárcák ehhez az összeghez csak akkor férhetnek hozzá, ha októberig tartják az előirányzatot - emlékeztetett Varga.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Friss
hírlevél