4p
A jegybanki kamatcsökkentések után a korábbi devizahitelüket kiváltó forinthitellel végtörlesztők számára igen kecsegtető lehet a hitelcsere. Persze mind a költségekkel, mind a feltételekkel számolni kell - ne essen senki újra abba a hibába, hogy csak a törlesztőrészletet nézi!

Az elmúlt hónapok jegybanki kamatcsökkentése nyomán komoly mértékben kisebbek lettek a forintalapú lakáshitelek kamatai. Ennek kapcsán Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint azon ügyfeleknek, akik például a végtörlesztés idején vettek fel kiváltó forintkölcsönöket, érdemes lehet elgondolkodniuk azon, hogy a korábbi hiteleket lecseréljék. Azonos hitelek között ma már akár 5-6 százalékos különbség is lehet.

Mennyi most az annyi?

Jelenleg az átlagos forint lakáshitel 8-9 százalék körül mozog, már ezek esetében sem haszontalan elgondolkodni a 2012. januárjában 12-15 százalékos szinteken felvett hitelek lecserélésén, de a legolcsóbb ajánlatok 6 százalék alatti teljes hiteldíj mutató (THM) mellett futnak. Ennek nyomán egy 10 éves futamidejű, 10 milliós kölcsönnél csak a most fellelhető és a honlap tarifálója szerint ajánlott legjobb 25 ajánlat között is havi szinten 7200, a teljes futamidőt tekintve pedig 860 ezer forint különbség adódik – a THM-különbség itt 5,43 és 6,85 százalék között van. (Ugyanakkor a jelenleg ajánlati szinten elérhető összes banki kondíció között a havi törlesztésben 20.500, futamidő alatti kötelezettségben pedig 2,8 millió forint különbség van.)

Kötött hitelek

Miután az újonnan kihelyezett hitelek több, mint kétharmada immár referenciakamathoz – a legtöbbször a BUBOR-hoz - kötött, az egymással versengő termékek esetében aligha következhet be az, hogy ellentétes irányban mozdulnának el a kamatok. A kamatfelárak ma 5 százalék körül vannak, de van a piacon 3 százalék körüli mértékű, míg a korábbi ajánlatoknál 6-7 százalékos felárral számoltak a hitelintézetek.

A fix kamatozás előnyei

Ugyanakkor nem árt a figyelem, hiszen a piacon vannak olyan ajánlatok is, ahol az árazás még nem referenciakamathoz kötött – igaz, ezeknél legalább 3 éves fix kamatperiódust ír elő a törvény. A kockázatot itt abban hordozza az ügyfél, hogy – miután jellemzően 10-15 éves hitelekről van szó -, hogy az első kamatciklus után a most kedvezőnek ítélt hitelfeltételek akár kedvezőtlenebbekké válhatnak, mint a lecserélésre ítélt korábbi hitel. Épp ezért a tájékozódás után érdemes hosszabb távra fix kamatozást kínáló kamatperiódust ajánló terméket választani és úgy számolni. A piacon elérhetőek 5 és 10 éves fix kamatozású ajánlatok is – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, aki szerint ezek választása már csak azért is indokolt lehet mostanság, mert a jelenleginél lényegében már nem mehet lejjebb az alapkamat, sőt az előrejelzések legkésőbb ősztől kamatemelésekről szólnak.

... és persze a feltételek

További figyelmet érdemel, hogy számos hitelintézetnél a kedvezőbb árazás feltétele bizonyos feltételek teljesülése – ezek közül a leggyakoribb megfelelő jövedelem számlára utalása, lakástakarékpénztári szerződés kötése vagy épp aktív számlahasználat. Ezen feltételek nem teljesítése esetén a korábbi kedvező kamatfelár módosulhat, így a hitelkiváltás esetén azt is mérlegelni kell, hogy az elvárt feltételeknek az adós a futamidő alatt meg tud-e majd folyamatosan felelni. Ugyancsak kedvezőbb kondíciókat remélhet, aki korábbi kölcsönét rendesen tudta törleszteni, de arra is figyelemmel kell lenni, hogy az új hiteleknél találkozhatunk olyan feltétellel, amely szerint huzamosabb elmaradás esetén a bank emelheti a kedvező kamatot.

Számolni kell

Végül pedig fontos tudni azt is, hogy a hitelkiváltás esetén a korábbi szerződés lezárása és az új megkezdése is költséggel járhat - bár található olyan ajánlat, ahol a bankok itt is segítséget, költségelengedést, vagy -csökkentést ajánlanak. Ezek pontos feltérképezésére is szükség van, hiszen a jól hangzó törlesztőrészleten nyert pár százezer forintot „élből” elviheti a szerződésmódosítások díja. E tekintetben tehát mindenképp fontos az átgondolt döntés - nem szabad, hogy az adósok a hirdetések, megkeresések kapcsán ismét az alacsony törlesztőrészlet bűvkörében hozzák meg döntésüket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG