<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Nem szabad túlzottan leegyszerűsíteni a ptk. új, lízingre vonatkozó paragrafusait - figyelmeztet néhány vélemény kapcsán a Magyar Lízingszövetség. Ennek nyomán a társaság fontosnak tartja jelezni: nem kopik ki a piacról az operatív lízing és a tartós bérlet.

A 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (ptk.) új alapokra helyezi a pénzügyi lízing fogalmát. A Magyar Lízingszövetség az új jogszabály kapcsán fennálló kérdéseit, észrevételeit a jogszabály előkészítése során egyébként többször jelezte. Emellett ugyanakkor a lízingcégek ügyfeleik részére igyekeztek megfelelő tájékoztatást adni az új Ptk hatályba lépésével kapcsolatos változásokról, miközben felülvizsgálták és aktualizálták az általuk alkalmazott szerződéseket annak érdekében, hogy azok megfeleljenek az új Ptk által előírt szabályoknak is.

A szövetség jogértelmezése szerint ugyanakkor nem lehet olyan túlzóan leegyszerűsítő véleményeknek helyt adni, mint az mostanában több sajtótermékben is megjelent. Így nem lehet úgy gondolkodni, hogy a korábbi tartós bérleti szerződések egyértelműen pénzügyi lízinggé alakulnának át, hiszen mind a tartós bérlet és az operatív lízing is választható megoldás lesz a jövőben is. Ugyanakkor lesznek olyan ügyletek, amelyek az új ptk definíciói szerint pénzügyi lízing szerződésként fognak megkötni.

Ahhoz, hogy pénzügyi lízingről beszélhessünk a lízingbevevőnek a futamidő végén előre meghatározott áron jogosulttá kell válnia a tulajdonszerzésre, másrészt pedig a fizetendő lízingdíjak összegének legalább a lízingtárgy szerződéskori piaci értékét el kell érnie. A pénzügyi lízingtől az operatív lízinget az különbözteti meg – hívja fel a figyelmet a szövetség – hogy az utóbbi ügyletek (illetve a tartós bérleti konstrukciók) nem tartalmazzák a tulajdonszerzés lehetőségét, ennek nyomán az ügyletek értékelésekor már csak az vizsgálandó az ügylet minősítése érdekében, hogy a lízingdíjak összege milyen arányt képvisel a lízingtárgy értékéhez képest.

Bár az új ptk szerint a lízingügylet a szabályozás szerint pénzügyi lízingnek minősül, ha az ügylet futamideje eléri a lízingtárgy gazdasági élettartamát. Meg kell különböztetni ugyanakkor a hasznos élettartamot, amely (erősen leegyszerűsítve) az értékcsökkenés elszámolásának idejével azonosító - a gazdasági élettartam ugyanakkor ettől általában jóval hosszabb időszakot jelöl – a nemzetközi számviteli sztenderd (IAS 17) a gazdasági élettartamot az adott eszköz gazdasági használhatóságához köti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló