TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem szabad túlzottan leegyszerűsíteni a ptk. új, lízingre vonatkozó paragrafusait - figyelmeztet néhány vélemény kapcsán a Magyar Lízingszövetség. Ennek nyomán a társaság fontosnak tartja jelezni: nem kopik ki a piacról az operatív lízing és a tartós bérlet.

A 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (ptk.) új alapokra helyezi a pénzügyi lízing fogalmát. A Magyar Lízingszövetség az új jogszabály kapcsán fennálló kérdéseit, észrevételeit a jogszabály előkészítése során egyébként többször jelezte. Emellett ugyanakkor a lízingcégek ügyfeleik részére igyekeztek megfelelő tájékoztatást adni az új Ptk hatályba lépésével kapcsolatos változásokról, miközben felülvizsgálták és aktualizálták az általuk alkalmazott szerződéseket annak érdekében, hogy azok megfeleljenek az új Ptk által előírt szabályoknak is.

A szövetség jogértelmezése szerint ugyanakkor nem lehet olyan túlzóan leegyszerűsítő véleményeknek helyt adni, mint az mostanában több sajtótermékben is megjelent. Így nem lehet úgy gondolkodni, hogy a korábbi tartós bérleti szerződések egyértelműen pénzügyi lízinggé alakulnának át, hiszen mind a tartós bérlet és az operatív lízing is választható megoldás lesz a jövőben is. Ugyanakkor lesznek olyan ügyletek, amelyek az új ptk definíciói szerint pénzügyi lízing szerződésként fognak megkötni.

Ahhoz, hogy pénzügyi lízingről beszélhessünk a lízingbevevőnek a futamidő végén előre meghatározott áron jogosulttá kell válnia a tulajdonszerzésre, másrészt pedig a fizetendő lízingdíjak összegének legalább a lízingtárgy szerződéskori piaci értékét el kell érnie. A pénzügyi lízingtől az operatív lízinget az különbözteti meg – hívja fel a figyelmet a szövetség – hogy az utóbbi ügyletek (illetve a tartós bérleti konstrukciók) nem tartalmazzák a tulajdonszerzés lehetőségét, ennek nyomán az ügyletek értékelésekor már csak az vizsgálandó az ügylet minősítése érdekében, hogy a lízingdíjak összege milyen arányt képvisel a lízingtárgy értékéhez képest.

Bár az új ptk szerint a lízingügylet a szabályozás szerint pénzügyi lízingnek minősül, ha az ügylet futamideje eléri a lízingtárgy gazdasági élettartamát. Meg kell különböztetni ugyanakkor a hasznos élettartamot, amely (erősen leegyszerűsítve) az értékcsökkenés elszámolásának idejével azonosító - a gazdasági élettartam ugyanakkor ettől általában jóval hosszabb időszakot jelöl – a nemzetközi számviteli sztenderd (IAS 17) a gazdasági élettartamot az adott eszköz gazdasági használhatóságához köti.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
hírlevél