<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Eddig legalábbis a kilenc tagállam egyike sem jelezte ezt a szándékát, noha ezt közel három hónapja négyen is már kész tényként kezelték.

Kezd szappanoperává válni az, ami a Nemzetközi Beruházási Bank (angol nevének rövidítésével: IIB) - vagy ahogy Budapesten a régi szovjet idők miatt nevezik: kémbank - körül immár hónapok óta folyik. Az orosz-ukrán háború február 24-ei kitörése után néhány nappal, március elején Csehország és Románia is jelezte, a történtek után nincs maradása az IIB-ben, miután annak legnagyobb részesedésű tagállama az agresszor Oroszország. Nem sokkal később csatlakozott az ezen formában (is) tiltakozókhoz Bulgária és Szlovákia.

Még lobognak a zászlók a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) új budapesti székházán, a Lánchíd palotánál. Fotó: MTI/Balogh ZoltánMég lobognak a zászlók a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) új budapesti székházán, a Lánchíd palotánál. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ám a hivatalos kilépési kérelem csak-csak nem akart megérkezni a kémbank budapesti székhelyére - közölték a Privátbankár.hu és az Mfor.hu többszöri érdeklődésére az illetékesek. Legutóbb április elején. Azóta már több mint másfél hónap eltelt, így indokoltnak tűnt, hogy ismét tudakozódjunk az aktuális állapot felől, abból kiindulva, hogy két és fél hónap csak elegendő az effajta szándék hivatalossá tételéhez.

Meglepetésünkre azonban a helyzet semmit nem változott. A bank nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója, Anna Lvova ugyanis az írásban feltett kérdéseinkre ugyancsak írásban azt válaszolta:

"Nincs új fejlemény. Még egyik tagállam sem jelentette be hivatalosan a bankból való kilépési szándékát".

Ez azért furcsa, mert már mindenki kész tényként kezeli, hogy az IIB tagállamainak száma 9-ről 5-re szűkül. Miután csak a négyek jelezték a távozási szándékukat, de hozzájuk azóta sem a három Európán kívüli ország, Kuba, Mongólia és Vietnam, sem Magyarország nem csatlakozott. Sőt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter inkább arról beszélt, hogy az Orbán-kormány még meg is erősítené a jelenlétét, növelve a részesedését.

Az adminisztráció ugyanakkor a banknak sem erőssége. Bár már tavaly novemberben döntöttek arról, hogy az oroszbarátnak számító Szerbia csatlakozna - akkor még úgy tudtuk, tizedikként - a kémbankhoz, erre még mindig nem került sor, déli szomszédaink neve egyelőre nem szerepel a tagok között.

Magyarország egyébként annak ellenére fenntartja a szándékát, hogy az IIB már korántsem tűnik jó biznisznek, miután a hitelminősítését immár két nagy nemzetközi rating cég, az amerikai Moody's és a brit Fitch is visszavonta. Ez ugyanis azt jelenti, hogy ha forrást kívánna bevonni a nemzetközi piacokon, azt feltehetően csak rendkívül magas kamattal tudná megtenni, amely miatt kénytelen lenne a kihelyezéseit is jócskán megdrágítani.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG