<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Az MKB eladása és a Citibank lakossági üzletágának meghirdetése után sorra vettük, hogy melyik bank kivonulásáról szólnak még a - hangsúlyozzuk - pletykák. Vannak régóta keringő nevek a listán, és olyanok is, amelyekről eddig nem szólt a zuhanyhíradó.

Az MKB Bank eladása és a Citibank lakossági üzletágának meghirdetése után továbbra is komoly találgatások folynak arról, hogy melyik bank lehet a következő, amely kivonul a magyar piacról.

Évtizedes történet

Ezzel kapcsolatban a legtöbben a Budapest Bankot emlegetik. A hír ugyanakkor már „szakállas” - évek óta folyamatosan vannak hírek arról, hogy a General Electric (GE) pénzügyi vállalkozása, a GE Money nem igazán lát perspektívát a régiós érdekeltségekben. E tekintetben külön érdekesség, hogy olyan komoly lakossági portfólióval, mint a Budapest Bank, egyetlen régiós érdekeltség sem rendelkezik. Eddig azonban minden esetben az élet cáfolta meg a kivonulási pletykákat.

A GE tájáról az elmúlt napokban ismét olyan hírek láttak napvilágot, amely akár erősítheti is az értékesítési terveket. Egyrészt az elemzők által vártnál kevésbé nőtt a harmadik negyedévben az anyacég értékesítési árbevétele – bár a 3,54 milliárd dolláros adózás utáni eredmény, meghaladja a tavalyi 3,19 milliárd dollárt. A másik – esetünkben fontosabb hír – ugyanakkor az, hogy a Világgazdaság által idézett sajtóhírek szerint GE csoport eladná a tizedik legnagyobb lengyel bankban, a Bank BPH-ban meglévő 90 százalékos részesedését, ráadásul az OTP is érdeklődik a lengyel bank iránt. (Az 1,2 milliárd eurós saját tőkével rendelkező cég OTP által történő felvásárlásnak akadálya a lengyel pénzügyi felügyelet azon elvárása, hogy olyan országból való vevőt szeretnének, melynek adósbesorolása nem rosszabb Lengyelországénál, amit a magyar bank nem tud teljesíteni.) A lengyel érdekeltség eladása ugyanakkor jelzi, hogy az amerikaiak tényleg gondolkodnak az érdekeltségek feladásán. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor a szakértők megjegyzik, hogy az értékesítés előtt mindenképp le kell építeni az anyacég refinanszírozását – az MKB esetében közel két év volt, amíg a bank által folyósított hitelek mögül „kihozták” a Bayerische Landesbank refinanszírozását.

A legpikánsabb kivonulás lenne

A másik kivonulási pletykával érintett pénzintézet a Sberbank lehet – a pénzintézetet ma a Magyar Hírlap is megemlíti, mint potenciális kilépőt. Való igaz, az orosz bank aligha számolt a devizahiteles csomag hatásaival, amikor a Volksbank 9 kelet-közép-európai részesedéséből a román kivételével nyolcat átvett, jóllehet a pletykák szerint 2012. elején az eredeti vételár jórészt a magyar érdekeltség várható extra ráfordításai okán csökkent 585 millió euróról 505 millióra.

Mindenesetre pikáns lenne, ha az épp erősödő magyar-orosz kapcsolatokat beárnyékolná egy ilyen lépés. A Sberbank egyébiránt szeptember közepén már reagált a találgatásokra, cáfolva azt, hogy a magyar érdekeltség eladásával foglalkozna, az elmúlt hetekben pedig kemény és költséges reklámkampányba is kezdett. Az sem mellékes, hogy anno, 2007-ben épp a Volksbank vette át az Általános Értékforgalmi Bank fiókjait és állományát a Rahimkulov-családtól, vagyis „tradicionális” orosz bankról beszélünk.

(Egyes vélemények szerint egyébként a Sberbank kivonulásával sem maradnánk hosszú távon orosz érdekeltség nélkül, mivel tartja magát az a pletyka, hogy a Paksi Atomerőmű bővítésének finanszírozásához valamelyik orosz nagybank – egyes hírek szerint a Magyarországon már több projektben érintett Vnyesekonombank – tulajdont szerezhet valamelyik részben állami tulajdonban lévő hitelintézetben. Itt a legtöbbször a Széchenyi Bank neve kerül elő, amely bank egyébiránt a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal való együttműködés kapcsán már belekóstolt az export-finanszírozásba is, s ráadásul - nyári hírek szerint - tőkegondokkal küszködik, ám mások szerint egy ilyen akvizíciónál méretbeli gondok lennének.)

Aki részben már nincs is itt

Vevőtől függ a hírek szerint az AXA Bank kivonulása. A francia anyacég immár sokadszor fordít hátat hazánknak, bár most – eddig – még csak a biztosítót értékesítették a Vienna Insurance Group számára. A banki érdekeltség ugyanakkor erősen „fertőzött” devizahiteles ügyfelekkel, amely okán az értékesítés nem lehet könnyű, az elszámolásig bizonyosan nem.

Az "örökzöld"

„Természetesen” továbbra is nyitott a Raiffeisen Bank jövője. A Széchenyi Banknak történő eladást az osztrák befektetők nem fogadták volna örömmel (egyes cikkek arról írtak, hogy komoly reputációs veszteséget jelentene az osztrák bank érdekeltségének eladása egy „garázscégnek”). Bécsben nem nyilatkoznak egyértelműen arról, hogy kitartanak Magyarország mellett, üzleti lépéseiket a célszerűség határozza meg. E tekintetben komoly felelősség van a magyar menedzsmenten, amelynek vállalásai szintén hozzájárultak a hírek szerint ahhoz, hogy az ügylet az idén év elején nem jött össze.

Tényleg jó lenne, ha jönne az állam?

A többi bank - egyelőre – nincs az étlapon: a tulajdonosok egyelőre kivárnak, illetve továbbra is bíznak a magyar piacban. Ráadásul némelyikük akkora kis hazánkban, ami nem igazán teszi lehetővé a sima átvételt. A piac „sima” elhagyása pedig egyszerűen nem lehetséges: egy bank bezárása olyan költséges lehet, amely mellett még a devizahiteles elszámolásra fizetett tíz- és százmilliárdok is eltörpülnek egyes szereplők esetében. Ráadásul - miként arra épp az egyik érintett bank, a Raiffesien vezetője, Heinz Wiedner emlékeztetett: ha nem külföldi kézben lennének a magyar a bankok, az tragikus eredményeket hozna a magyar költségvetésre. Elég itt talán csak Szlovéniára utalni, amelyet 2010-ben még példaként állított a többségi állami kézben bankrendszer szükségességét hirdető magyar miniszterelnök.

A Napi.hu-nak a közelmúltban nyilatkozott Balogh Imre, az MKB korábbi vezérigazgató-helyettese, aki jelenleg a szlovén kormány megbízásából az egyik többségi állami kézben lévő bank, a Probanka elnök-vezérigazgatója "csődgondokként". Álláspontja szerint a szlovén bankrendszer második konszolidációja meghaladhatja az 5 milliárd eurót - ez a GDP 13-15 százalékának felel meg, s ennek csak kisebb hányada térülhet vissza hosszú távon. Ráadásul ez Szlovéniában is már a második konszolidáció lehet, miután volt első kör is: hazánkkal kb. egyidőben a volt jugoszláv államszervezet felbomlásakor, amely akkor a GDP 10 százalékára rúgott. Balogh szerint ráadásul lehetnek még csontvázak, mivel a bankrendszer szintű tízmilliárd eurónyi nem fizető hitelállományából még  csak 4,5 milliárd transzferálódott az állami "rossz bankba", tehát több mint 50 százaléka még ott "mérgezi" a bankok mérlegét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG