TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Meglehetősen ritka, hogy két hónapon belül két magas beosztású bankár is egyik napról a másikra távozzon a pozíciójáról, úgy, hogy valamennyi tisztségét feladja. Márpedig most ez történt kis hazánkban: május 28-án Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mondott le azonnali hatállyal, július 20-án pedig Barna Zsolt, az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettese vette a kalapját – mindössze annyi a különbség, hogy utóbbi munkaviszonya a hivatalos indoklás szerint közös megegyezéssel szűnt meg. Igaz, a távozásáról a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent közlemény szerint az OTP-csoport más társaságainál viselt vezető tisztségeiről már ő mondott le – de ez csak az ilyenkor szokásos etikett részének tekinthető.

Az viszont érdekes, hogy Barna Zsolt teendőit maga a bank emblematikus vezetője, Csányi Sándor veszi át. Ami a kívülállókban azt az érzetet erősíti, hogy – megint csak Nagy Márton esetéhez hasonlóan – ezúttal sem egy előre eltervezett lépésről van szó, hanem az hirtelen született meg. Erre utal a június 20-ai, hó közepi dátum is.

Nehéz belátni a színfalak mögé. Fotó: MTI - Róka László Nehéz belátni a színfalak mögé. Fotó: MTI - Róka László

Ellentétben azonban Nagy Márton távozásával, amikor is lapunk érdeklődésére igen hamar, több forrás is egybehangzóan azonosította a távozást kiváltó okot – amelyről aztán részletesen írtunk –, ez esetben a megkérdezettek többsége a sötétben tapogatózik. Még olyanok is, akik úgymond viszonylag közel voltak a tűzhöz.

A legtöbbször elhangzott verzió szerint az okozhatta Barna Zsolt vesztét, hogy az elmúlt években túlságosan megerősödött, saját csapatot verbuvált, egyre jobban függetlenítette magát, kvázi már Csányi leendő utódjaként láttatta magát, ami értelemszerűen nem tetszett az utóbbinak. De nemcsak neki, hanem az OTP úgynevezett nagy öregjeinek sem, akik – Csányihoz hasonlóan – már évtizedek óta tolták a bank szekerét. Azt azonban, hogy mi lehetett az utolsó csepp a pohárban, homály fedi.

De talán közelebb visz a megoldáshoz, ha megnézzük, ki is Barna Zsolt? A balassagyarmati származású, 46 éves férfi pénz- és tőkepiaci felügyeleti vezető volt, mielőtt, 2010-ben csatlakozott az OTP-csoporthoz. Amelynek berkein belül volt a montenegrói CKB Bank elnöke, s állt az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. élén. A hétfőn hátrahagyott pozícióját közel két éve, 2018. szeptember 1-jén foglalta el, s e minőségében ő helyettesítette Csányit, ha ő akadályoztatva volt (ahogy Nagy Márton Matolcsy Györgyöt).

NER-kegyelt

Még nem foglalta el Barna e pozícióját, amikor – egészen pontosan 2018 februárjában – az akkor már, illetve még nem kormánypárti Hír TV Célpont című műsora Barna Zsoltot a NER kegyeltjének nevezte. Mondván, „egyre sűrűbben tűnik fel Mészáros Lőrinc környezetében, például ugyanazt a luxus-magánrepülőgépet használják. Barna emellett Tiborcz Istvánhoz, a kormányfő vejéhez hasonlóan lelkes vadász is”. A műsorban az is elhangzott, hogy a Barna egyszemélyes tulajdonában lévő Amicitie Real Estate Kft. kedvezményesen nyerte el a felsőpetényi (Nógrád megye) Almásy-kastély üzemeltetési jogát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.

Barna NER-es kötődése ugyanakkor már jóval korábbról datálódik. Nevezetesen 2017 februárjától – akkor került a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatóságába (it), Mészáros Lőrinc jelölésére. E jogot azzal szerezte meg a nemzet gázszerelője, hogy a cégbirodalmához tartozó MKB Bank adott hitelt az akkor még Andy Vajna által tulajdonolt médiavállalkozásnak. Amelynek Barna Vajna tavaly januári halálát követően is a tagja maradt. Ez azonban korántsem meglepő, miután a TV2 Mészáros jó barátja, Vida József Takarékbank­-vezér érdekeltségébe került.

Barnával egy napon került a TV2 Média Zrt. it-jébe Antal Kadosa Adorján, aki meg 2018 májusáig volt vezető tisztségviselő több, a Mészáros Csoporthoz tartozó gazdasági társaságokban (Konzum, Opus Global, Status Capital, Mátra Energy, IKO). Akkor távozott, s 2018 októberében a TV2-es it-tagságát is hátrahagyta. Személye Barna megítélése szempontjából tavaly novemberben vált érdekessé, amikor Barnával egyszerre szereztek fejenként 10-10 százalékos részesedést a BÉT-en szereplő Est Media Nyrt.-ben, s kijelentették, összehangoltan járnak el, ezért a befolyásuk együtt kezelendő. Tranzakciójuk akkor azért kapott a kelleténél nagyobb figyelmet, mert éppen akkor állt az Est Media tulajdonosváltás előtt: az ezt célzó ügyletet a Deltagroup Holding Zrt. és az Est Media már 2019. július 30-án világgá kürtölte.

Csak a véletlen műve?

A tranzakció meg is valósult, mely következtében azt Est Media „bőrébe” a Deltagrouphoz tartozó Delta Technologies Nyrt. bújt. Múlt csütörtökön, vagyis az OTP-től való hirtelen távozása előtt két munkanappal pedig Barna azt jelentette be, hogy növelte befolyását a Delta Nyrt.-ben. Egyúttal azt is közölte, hogy Antal Kadosával már nem számítanak összehangoltan eljáró személyeknek, Berki Ferenccel azonban igen, vele az együttes részesedése 18,91 százalék. Berki a céginformációs adatok szerint ingatlanbizniszben utazik.

Azt, hogy a két történésnek – Barna Deltában meglévő befolyása növekedésének és az OTP-től való távozásának – lehet-e köze egymáshoz, jelen pillanatban nem tudni. Bármire fény derül ezzel kapcsolatban, arról természetesen beszámolunk.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy hol folytatódhat Barna pályafutása, egy hazai bankár szabaddá válásakor már szinte magától értetődően – Nagy Márton távozásakor is – elsütött pletyka „jött velünk szembe”. Eszerint Barna a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesüléséből létrejövő megabankban kaphat szerepet. Azt nem tartjuk valószínűnek, hogy első számú vezető lesz – e pozíció toronymagas esélyese Vida József, a Takarék Csoport jelenlegi vezetője –, az azonban egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hogy a fuzionált pénzintézet valamelyik magas posztján azért majd számíthatnak rá. Már csak a fentiekben fejtegetett NER-es kötődése, valamint annak kapcsán, hogy a megabankot az OTP egyfajta ellensúlyának is szánják.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél