<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Egyelőre jóformán mindenki csak találgat, miért vette a kalapját hétfőn Barna Zsolt, s hagyta el az OTP-csoportot. Egyesek azonban nem zárják ki, hogy egyesek szemét csípte, mennyire megnőtt a befolyása a bankon belül.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, az Mfor.hu-n jelent meg.

Meglehetősen ritka, hogy két hónapon belül két magas beosztású bankár is egyik napról a másikra távozzon a pozíciójáról, úgy, hogy valamennyi tisztségét feladja. Márpedig most ez történt kis hazánkban: május 28-án Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mondott le azonnali hatállyal, július 20-án pedig Barna Zsolt, az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettese vette a kalapját – mindössze annyi a különbség, hogy utóbbi munkaviszonya a hivatalos indoklás szerint közös megegyezéssel szűnt meg. Igaz, a távozásáról a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent közlemény szerint az OTP-csoport más társaságainál viselt vezető tisztségeiről már ő mondott le – de ez csak az ilyenkor szokásos etikett részének tekinthető.

Az viszont érdekes, hogy Barna Zsolt teendőit maga a bank emblematikus vezetője, Csányi Sándor veszi át. Ami a kívülállókban azt az érzetet erősíti, hogy – megint csak Nagy Márton esetéhez hasonlóan – ezúttal sem egy előre eltervezett lépésről van szó, hanem az hirtelen született meg. Erre utal a június 20-ai, hó közepi dátum is.

Nehéz belátni a színfalak mögé. Fotó: MTI - Róka LászlóNehéz belátni a színfalak mögé. Fotó: MTI - Róka László

Ellentétben azonban Nagy Márton távozásával, amikor is lapunk érdeklődésére igen hamar, több forrás is egybehangzóan azonosította a távozást kiváltó okot – amelyről aztán részletesen írtunk –, ez esetben a megkérdezettek többsége a sötétben tapogatózik. Még olyanok is, akik úgymond viszonylag közel voltak a tűzhöz.

A legtöbbször elhangzott verzió szerint az okozhatta Barna Zsolt vesztét, hogy az elmúlt években túlságosan megerősödött, saját csapatot verbuvált, egyre jobban függetlenítette magát, kvázi már Csányi leendő utódjaként láttatta magát, ami értelemszerűen nem tetszett az utóbbinak. De nemcsak neki, hanem az OTP úgynevezett nagy öregjeinek sem, akik – Csányihoz hasonlóan – már évtizedek óta tolták a bank szekerét. Azt azonban, hogy mi lehetett az utolsó csepp a pohárban, homály fedi.

De talán közelebb visz a megoldáshoz, ha megnézzük, ki is Barna Zsolt? A balassagyarmati származású, 46 éves férfi pénz- és tőkepiaci felügyeleti vezető volt, mielőtt, 2010-ben csatlakozott az OTP-csoporthoz. Amelynek berkein belül volt a montenegrói CKB Bank elnöke, s állt az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. és az OTP Alapkezelő Zrt. élén. A hétfőn hátrahagyott pozícióját közel két éve, 2018. szeptember 1-jén foglalta el, s e minőségében ő helyettesítette Csányit, ha ő akadályoztatva volt (ahogy Nagy Márton Matolcsy Györgyöt).

NER-kegyelt

Még nem foglalta el Barna e pozícióját, amikor – egészen pontosan 2018 februárjában – az akkor már, illetve még nem kormánypárti Hír TV Célpont című műsora Barna Zsoltot a NER kegyeltjének nevezte. Mondván, „egyre sűrűbben tűnik fel Mészáros Lőrinc környezetében, például ugyanazt a luxus-magánrepülőgépet használják. Barna emellett Tiborcz Istvánhoz, a kormányfő vejéhez hasonlóan lelkes vadász is”. A műsorban az is elhangzott, hogy a Barna egyszemélyes tulajdonában lévő Amicitie Real Estate Kft. kedvezményesen nyerte el a felsőpetényi (Nógrád megye) Almásy-kastély üzemeltetési jogát a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.

Barna NER-es kötődése ugyanakkor már jóval korábbról datálódik. Nevezetesen 2017 februárjától – akkor került a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatóságába (it), Mészáros Lőrinc jelölésére. E jogot azzal szerezte meg a nemzet gázszerelője, hogy a cégbirodalmához tartozó MKB Bank adott hitelt az akkor még Andy Vajna által tulajdonolt médiavállalkozásnak. Amelynek Barna Vajna tavaly januári halálát követően is a tagja maradt. Ez azonban korántsem meglepő, miután a TV2 Mészáros jó barátja, Vida József Takarékbank­-vezér érdekeltségébe került.

Barnával egy napon került a TV2 Média Zrt. it-jébe Antal Kadosa Adorján, aki meg 2018 májusáig volt vezető tisztségviselő több, a Mészáros Csoporthoz tartozó gazdasági társaságokban (Konzum, Opus Global, Status Capital, Mátra Energy, IKO). Akkor távozott, s 2018 októberében a TV2-es it-tagságát is hátrahagyta. Személye Barna megítélése szempontjából tavaly novemberben vált érdekessé, amikor Barnával egyszerre szereztek fejenként 10-10 százalékos részesedést a BÉT-en szereplő Est Media Nyrt.-ben, s kijelentették, összehangoltan járnak el, ezért a befolyásuk együtt kezelendő. Tranzakciójuk akkor azért kapott a kelleténél nagyobb figyelmet, mert éppen akkor állt az Est Media tulajdonosváltás előtt: az ezt célzó ügyletet a Deltagroup Holding Zrt. és az Est Media már 2019. július 30-án világgá kürtölte.

Csak a véletlen műve?

A tranzakció meg is valósult, mely következtében azt Est Media „bőrébe” a Deltagrouphoz tartozó Delta Technologies Nyrt. bújt. Múlt csütörtökön, vagyis az OTP-től való hirtelen távozása előtt két munkanappal pedig Barna azt jelentette be, hogy növelte befolyását a Delta Nyrt.-ben. Egyúttal azt is közölte, hogy Antal Kadosával már nem számítanak összehangoltan eljáró személyeknek, Berki Ferenccel azonban igen, vele az együttes részesedése 18,91 százalék. Berki a céginformációs adatok szerint ingatlanbizniszben utazik.

Azt, hogy a két történésnek – Barna Deltában meglévő befolyása növekedésének és az OTP-től való távozásának – lehet-e köze egymáshoz, jelen pillanatban nem tudni. Bármire fény derül ezzel kapcsolatban, arról természetesen beszámolunk.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy hol folytatódhat Barna pályafutása, egy hazai bankár szabaddá válásakor már szinte magától értetődően – Nagy Márton távozásakor is – elsütött pletyka „jött velünk szembe”. Eszerint Barna a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesüléséből létrejövő megabankban kaphat szerepet. Azt nem tartjuk valószínűnek, hogy első számú vezető lesz – e pozíció toronymagas esélyese Vida József, a Takarék Csoport jelenlegi vezetője –, az azonban egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hogy a fuzionált pénzintézet valamelyik magas posztján azért majd számíthatnak rá. Már csak a fentiekben fejtegetett NER-es kötődése, valamint annak kapcsán, hogy a megabankot az OTP egyfajta ellensúlyának is szánják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló