<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A gazdasági bizottságon is átment az a módosító indítvány, amely a korábban a Privátbankár.hu által is felvetett versenyhátrányt megszünteti a bankadó tekintetében hitelintézetek és a lízingcégek között. A lízingszakma bankadó-terhelése így jövőre 45 százalékkal csökkenhet.

A gazdasági bizottság támogatta, így szinte bizonyos, hogy a végszavazáson is átmegy Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő indítványát, amely révén az EBRD megállapodásba foglalt bankadó-csökkentés nem csak a hitelintézetekre vonatkozik majd.

Szatmáry Kristóf

Jól lobbiztunk

Korábban a Privátbankár.hu írt róla, hogy az eredeti törvényjavaslat szerint a lízingcégeknek megmaradt volna az eredeti, még a 2009-es bázison alapuló teher. Ez egyrészt komoly versenyhátrányt okozott volna az üzletágnak, másrészt – tekintve, hogy a lízingcégek között hitelintézeti formában működő finanszírozók is vannak – a szektoron belül is anomáliákat okozott volna.

Ráadásul egyes vélekedések szerint ez a megoldás szembe ment volna a kormány és az EBRD közötti megállapodással, amelynek 1 f. pontja arról szól szól, hogy a kormány biztosítja a versenysemlegességet valamennyi, a magyar pénzügyi piacon aktív pénzügyi intézmény között.

A módosítás indoklásában természetesen nincs szó az EBRD-megállapodásról. Szathmáry Kristóf – kissé talán túlzóan - azzal érvel a módosítás mellett, hogy Magyarországon a lízingcégek a legnagyobb finanszírozói a kkv-beruházásoknak, ezért kiemelkedően fontos a lízing tevékenységet folytató pénzügyi vállalkozások tekintetében a hitelintézetekre vonatkozó hasonló szabályok alkalmazása. A képviselő szerint a javaslat versenysemleges szabályozást biztosít a különböző jogi formában működő, lízing, vagy kölcsönfinanszírozást folytató pénzügyi intézmények között.

Lévai Gábor

A Lízingszövetség örül

A Magyar Lízingszövetség üdvözli a módosító javaslat benyújtását, amely összhangba hozza a különböző jogi formában működő tagvállalatok terheit. Ha a törvénymódosítást elfogadja a parlament, akkor a lízing és pénzkölcsön szolgáltatást nyújtó pénzügyi vállalkozások a kamat-, díj- és jutalékeredményük alapján a jelenlegi 6,5 százalékkal szemben jövőre 3,8 százalékos adót kell fizetniük, majd 2017-ben és 2018-ban 2,5 százalékos lesz az adó mértéke – mondta a törvénymódosító javaslatot kommentálva a Privátbankár.hu-nak Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A szakember kiemelte, bár még nem fogadták el a javaslatot, az mindenképpen örömteli, hogy a tervezet versenysemlegessé változtatja az eredeti javaslatot. Ha ez nem így történt volna, a hitelintézeti formában működő lízing szolgáltatók adóterhelése felére csökkent volna, míg a pénzügyi vállalkozásoké változatlan marad.

Jókor jön...

A lépés eredményeként a pénzügyi vállalkozások adója a szövetség számításai szerint jövőre a jelenlegi 12 milliárdról jövőre 45 százalékkal 7 milliárd forintra, 2017-ben pedig 4,6 milliárd forintra csökkenhet. Lévai Gábor kiemelte, ha ez valóban így lesz, akkor a lízingcégek 2013-ban még mintegy 7 milliárd forintra rúgó éves vesztesége lényegében már jövőre eltűnhet, ami lehetővé teszi a lízingpiaci szereplők számára, hogy a céljaik megvalósítására koncentráljanak.

Nem felejthető el, hogy a devizahitelek elszámolásával a lízingcégek jelentős része tetemes, nehezen kigazdálkodható veszteséget szenvedett el, ráadásul az autóhitelek forintosítása - abban az esetben, ha kamatszabályozással is párosul – további terheket ró majd a szektorra. A bankadó csökkentés ezen hatások egy részét ellensúlyozza majd – végül is ez is felfogható egyfajta versenyhátrány-csökkenésnek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló