TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A gazdasági bizottságon is átment az a módosító indítvány, amely a korábban a Privátbankár.hu által is felvetett versenyhátrányt megszünteti a bankadó tekintetében hitelintézetek és a lízingcégek között. A lízingszakma bankadó-terhelése így jövőre 45 százalékkal csökkenhet.

A gazdasági bizottság támogatta, így szinte bizonyos, hogy a végszavazáson is átmegy Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő indítványát, amely révén az EBRD megállapodásba foglalt bankadó-csökkentés nem csak a hitelintézetekre vonatkozik majd.

Szatmáry Kristóf

Jól lobbiztunk

Korábban a Privátbankár.hu írt róla, hogy az eredeti törvényjavaslat szerint a lízingcégeknek megmaradt volna az eredeti, még a 2009-es bázison alapuló teher. Ez egyrészt komoly versenyhátrányt okozott volna az üzletágnak, másrészt – tekintve, hogy a lízingcégek között hitelintézeti formában működő finanszírozók is vannak – a szektoron belül is anomáliákat okozott volna.

Ráadásul egyes vélekedések szerint ez a megoldás szembe ment volna a kormány és az EBRD közötti megállapodással, amelynek 1 f. pontja arról szól szól, hogy a kormány biztosítja a versenysemlegességet valamennyi, a magyar pénzügyi piacon aktív pénzügyi intézmény között.

A módosítás indoklásában természetesen nincs szó az EBRD-megállapodásról. Szathmáry Kristóf – kissé talán túlzóan - azzal érvel a módosítás mellett, hogy Magyarországon a lízingcégek a legnagyobb finanszírozói a kkv-beruházásoknak, ezért kiemelkedően fontos a lízing tevékenységet folytató pénzügyi vállalkozások tekintetében a hitelintézetekre vonatkozó hasonló szabályok alkalmazása. A képviselő szerint a javaslat versenysemleges szabályozást biztosít a különböző jogi formában működő, lízing, vagy kölcsönfinanszírozást folytató pénzügyi intézmények között.

Lévai Gábor

A Lízingszövetség örül

A Magyar Lízingszövetség üdvözli a módosító javaslat benyújtását, amely összhangba hozza a különböző jogi formában működő tagvállalatok terheit. Ha a törvénymódosítást elfogadja a parlament, akkor a lízing és pénzkölcsön szolgáltatást nyújtó pénzügyi vállalkozások a kamat-, díj- és jutalékeredményük alapján a jelenlegi 6,5 százalékkal szemben jövőre 3,8 százalékos adót kell fizetniük, majd 2017-ben és 2018-ban 2,5 százalékos lesz az adó mértéke – mondta a törvénymódosító javaslatot kommentálva a Privátbankár.hu-nak Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. A szakember kiemelte, bár még nem fogadták el a javaslatot, az mindenképpen örömteli, hogy a tervezet versenysemlegessé változtatja az eredeti javaslatot. Ha ez nem így történt volna, a hitelintézeti formában működő lízing szolgáltatók adóterhelése felére csökkent volna, míg a pénzügyi vállalkozásoké változatlan marad.

Jókor jön...

A lépés eredményeként a pénzügyi vállalkozások adója a szövetség számításai szerint jövőre a jelenlegi 12 milliárdról jövőre 45 százalékkal 7 milliárd forintra, 2017-ben pedig 4,6 milliárd forintra csökkenhet. Lévai Gábor kiemelte, ha ez valóban így lesz, akkor a lízingcégek 2013-ban még mintegy 7 milliárd forintra rúgó éves vesztesége lényegében már jövőre eltűnhet, ami lehetővé teszi a lízingpiaci szereplők számára, hogy a céljaik megvalósítására koncentráljanak.

Nem felejthető el, hogy a devizahitelek elszámolásával a lízingcégek jelentős része tetemes, nehezen kigazdálkodható veszteséget szenvedett el, ráadásul az autóhitelek forintosítása - abban az esetben, ha kamatszabályozással is párosul – további terheket ró majd a szektorra. A bankadó csökkentés ezen hatások egy részét ellensúlyozza majd – végül is ez is felfogható egyfajta versenyhátrány-csökkenésnek.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
hírlevél