TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jövő év első felében önszabályozásra kéri a bankokat a Bankszövetség: bár a törvényi kötelezés lejárt, ne jelöljenek ki kényszerértékesítésre 5 százaléknál több bedőlt hiteles ingatlant.

Önszabályozzák magukat a bankok: a Magyar Bankszövetség ajánlást adott ki, amelyben a kényszerértékesítési kvótarendszer önkéntes fenntartására kéri a bankokat a továbbiakban is. Mint ismert, 2011-ben az árfolyamgát törvény mellett olyan szabályozás jött létre, amely időben és területileg differenciált mértékben kvótarendszer alapján korlátozta a lakáshitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok kényszerértékesítését. Ennek értelmében 2014 utolsó negyedévében egy-egy hitelnyújtó egy adott megyében, illetve a fővárosban az általa nyújtott, 90 napnál hosszabb késedelemben lévő lakáshitelek fedezetét biztosító ingatlanok legfeljebb 5 százalékát jelölheti ki kényszerértékesítésre. Ez a törvényi korlátozás - amely évről-évre magasabb kijelölési arányt határozott meg -  az év utolsó napjával lejár, és nem akadálya többé a felmondott hitelek mögött álló ingatlanfedezetek érvényesítésének.

A Bankszövetség elnöksége ugyanakkor jelzi, hogy a végrehajtások továbbra sem elsősorban a hitelekhez, különösen nem a devizahitelekhez kötődnek, több mint 80 százalékban önkormányzati, adó, közmű, telekommunikációs vagy parkolási tartozások miatt indulnak.

A Magyar Bankszövetség elnöksége ugyanakkor azt kéri minden érintett tagintézményétől, hogy a fenti változásoktól függetlenül 2015 első félévében továbbra is önkéntesen tartsa fenn a ma érvényes kvótát. Ekként a lehetséges ingatlanoknak legfeljebb 5 százalékát jelölje ki kényszerértékesítésre. A bankok eddig sem árvereztettek a kvótának megfelelő számú ingatlant: 2014. IV. negyedévében a lehetséges kvóta kihasználtság 25-40 százalék között mozgott megyénként - a kvótát legjobban Budapesten, a legkevésbé Tolna megyében használták ki a hitelintézetek az MNB adatai szerint. Az átlag a IV. negyedévben 33 százalék, a legmagasabb kvótakihasználtságot tavaly az utolsó negyedévben mérték, de akkor is csak a kényszerértékeítésre kijelölhető ingatlanok 75 százaléka esetében került sor ilyen lépésre.

Ahogy az már a szövetség keddi tájékoztatóján elhangzott, a Magyar Bankszövetség kezdeményezte, hogy a kormányzat szélesítse ki a Nemzeti Eszközkezelő (NET) tevékenységét, az általa befogadható 25 ezres kvótát duplázza meg, annak érdekében, hogy minél több rászoruló család ilyen formában is segítséget kaphasson. Mindezt úgy kezdeményezték, hogy továbbra is vállalják a NET esetében még szigorúbb ingatlanérték-megállapítási szabályokat a felajánláskor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Friss
hírlevél