5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Két veszteséges év után – zsugorodó állományok mellett – ismét nyereséges a hazai bankrendszer. Az adatok szerint a késedelmes hitelek arányán belül tovább tart a tartozások korosodása, míg a nettó jutalékbevételek bővülése egyértelműen bizonyítja, hogy a pénzintézetek messze nem hárították át teljes mértékben a fogyasztókra a tranzakciós illetéket.

A hazai bankrendszer az elmúlt év végén összesen 67,59 milliárd forintos adózott nyereséget tudott felmutatni, ami számottevő eredménynek tekinthető a 2012-es 173,5 milliárdos mínuszhoz képest. Összességében 2010. óta a hazai hitelintézeti szektor még a mostani „szép”, -0,3 százalékról +0,2 százalékra (a jegybank szerint - akik az adózás előtti eredménnyel számolnak +0,5 százalékra) javuló eszközarányos nyereséget mutató számokkal is 387,671 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, miközben csak a rendes adófizetési kötelezettségi soron 244,59 milliárd forintot fizettek be a társaságok ebben a kormányzati ciklusban (az ezen felüli "hozzájárulások" - végtörlesztés, árfolyamgát, tranzakciós illeték, stb. - itt nem látszanak) – derült ki az MNB adatsorából. A hazai bankrendszer ugyanakkor még stabilabb lábakon áll: a tőkemegfelelési mutató a 2012-es 16,35 százalékról 17,86 százalékra javult.

A magyar bankszektor eredménye

40 hitelintézet még veszteséges

Tavaly a részvénytársasági hitelintézetek 126,3 milliárd forint, a szövetkezeti hitelintézetek 2,8 milliárd forint, a hitelintézeti fióktelepek 17,8 milliárd forint, a három speciális szakosított hitelintézet pedig 8,3 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el. Az adatok szerint a nyereségen 131 hitelintézet osztozik, akik összesen 325,9 milliárd forint nyereséggel zártak, míg a 40 veszteséges hitelintézet 170,7 milliárd forintos mínuszt halmozott fel. (A jegybank aggregált adatai abban nem segítenek, hogy milyen a felosztás a kereskedelmi bankok, a fiókintézetek és a takarékok között a nyereségesség tekintetében.)

2013. IV. negyedévben a hitelintézetek mérlegfőösszege 0,9 százalékkal tovább csökkent 31156 milliárd forintra.

Mennyi illetéket hárított át a szektor?

A jegybank statisztikái szerint a hitelintézetek 2013. évi kamateredménye 1,3 százalékkal, 950,058 milliárd forintra csökkent, eközben ugyanakkor díj- és jutalékbevételek 54,2 százalékkal emelkedtek. A 145,8 milliárd forintos növekményt a jegybank azzal magyarázza, hogy annak jelentős része a tranzakciós illeték áthárításának köszönhető. Ugyanakkor, ha azt nézzük, hogy a költségvetési előírányzat tranzakciós illetékből 301,1 milliárd forint volt, amelyből 259,6 milliárd a legfrissebb statisztikák szerint be is folyt, elmondhatjuk, hogy a hitelintézetek a tranzakciós illeték közel felét lenyelték. (Az arányosítás e tekintetben persze torzít, hiszen a kisebb üzleti volumenek a rendes jutalékbevételeket megcsapolták, így vélhetően az illeték-áthárítás összességében magasabb volt, ám egyértelmű, hogy a bankok bizony jelentős tételt nem tudtak/akartak átterhelni a banki ügyfelekre.)

Kisebb a minősített hitel, de több a 90+-os állomány

Mennyi is a hazai?

A statisztika szerint a kormány vesztésre áll a „hazai” bankrendszer megteremtése terén: bár 2012-höz képest 21,46 százalékról 24,67 százalékra javult a közvetlen hazai tulajdon aránya a hitelintézeti szektoron belül, ám érdekes, hogy 2010-ben ez az arány még 31,19 százalék volt és még 2011-ben . (Persze, az adat ilyen formán szintén torzít, hiszen pl. az OTP esetében nem tudható, hogy a külföldi letétkezelők mögött mekkora arányban áll hazai tulajdonos.)

A hitelintézetek 17865,4 milliárd forint bruttó hitelállományának 23,4 százaléka (4188,1 milliárd forint) volt késedelmes év végén, ezen belül 12,1 százaléka több, mint 90 napja nem törlesztett kölcsön volt. A statisztikából egyértelműen kiderült, hogy nem állt meg a késedelmes hitelek arányának bővülése a lakossági oldalon: a III. negyedév végi 18,4 százalékos 90+-os arány az év végére 18,7 százalékra emelkedett, ugyanakkor kedvezőnek hathat, hogy a bármilyen módon minősített állomány egy év alatt 41,4 százalékról 39,5 százalékra csökkent. Ez azt jelentheti, hogy kevesebb új szereplő kerül késedelembe, ám a már tartozók nem képesek kikerülni a kedvezőtlen spirálból. Azt, hogy e téren lesz-e változás az árfolyamgát kiszélesítése, a 90+-os állomány beengedése nyomán, azt a következő negyedévek adatsorainak ismeretében tudhatjuk majd meg. (Most az prognosztizálható, hogy az év első felében javul majd az adat, ám miután a törvény újból 180 napos tartozás után lehetővé teszi az ügyfél kirakását az árfolyamgátból, boritékolható, hogy az év második felében, főleg az év végén az újból felmondott szerződések gondot okoznak majd.)

A vállalkozások esetében az elmúlt év kedvezőbb folyamatokat hozott felszínre, az utolsó negyedévbe a nem pénzügyi vállalatok 90 napon túl késedelmes hiteleinek aránya a III. negyedév végi 17,3 százalékról év végére 16,4 százalékra csökkent, a minősített állomány egy év alatt 1 százalékponttal, 36 százalékra javult.

Nem segít az átsrukturálás

Az átstrukturált hitelállomány 2885,8 milliárd forint volt az év végén, ami a teljes hitelállomány 16,2 százaléka volt, az állomány 13,3 százalékkal haladta meg a 2012. év végi szintet. Gondot okoz ugyanakkor, hogy az átstrukturált hitelállomány 43,3 százaléka újra késedelmessé vált már.

Az összes hitelre képzett értékvesztés állománya önmagában 0,6 százalékkal mérséklődött a negyedik negyedévben, miután viszont az összes hitelállomány is csökkent, így a céltartalékolás szintje összességében 0,3 százalékponttal növekedett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG